Kursa kods PārZ3097

Kredītpunkti 18

Diplomprojekts

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā486

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits486

Kursa apstiprinājuma datums22.03.2023

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātājs

author asoc. prof.

Evita Straumīte

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

Ekon4011, Uzņēmējdarbība pārtikas rūpniecībā

PārZ2004, Pārtikas procesi un iekārtas I

PārZ3002, Piens, tā pārstrāde I

PārZ3003, Gaļa, tās pārstrāde I

PārZ3008, Pārtikas procesi un iekārtas II

PārZ3015, Graudi, to pārstrāde I

PārZ3018, Augļi, dārzeņi, to pārstrāde I

PārZ3072, Zivis, to pārstrāde

Kursa anotācija

Diplomprojekta izstrādes mērķis ir studiju procesā iegūto teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apvienojums diplomprojekta izstrādei, kas apliecinātu studiju procesā iegūtās kompetences inženiera pārtikas un dzērienu tehnoloģijā kvalifikācijas ieguvei.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pārzin pārtikas uzņēmumu projektēšanu, ietverot izvēlēto produktu ražošanas tehnoloģiju un iekārtu komplektāciju, atbilstoši plānotajai pārstrādes jaudai, pārtikas nekaitīguma sistēmas principu ievērtēšanu un ekonomisko izmaksu kalkulēšanu uzņēmuma saimnieciskās darbības izvērtēšanā – diplomprojekta apraksta daļa.
Prot izmantot studiju procesā gūto atziņu pielietošanu tehnoloģijas/iekārtu/uzņēmējdarbības un ekonomikas jautājumu risināšanai uzņēmuma projektēšanā – aprēķini, rasējumi un praktiskais darbs.
Spēj patstāvīgi plānot pārtikas uzņēmumu, jaunu produktu izstrāde un kvalitātes uzraudzība – diplomprojekta aizstāvēšana.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Vispārīgie norādījumi diplomprojekta izstrādei. Tēmas izvēle un pamatojums. Produktu sortimenta izvēle. – 10 h
2 Produktu pamatojums, kvalitātes rādītāju raksturojums, produktu enerģētiskā vērtība. Pārtikas produktu aprēķini, receptūras. – 30 h.
3 Tehnoloģijas izvēle un parametru, režīmu apraksts, pamatojums. Ražošanas tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles organizācija uzņēmumā. – 30 h.
4 Izejvielu raksturojums, kvalitātes rādītāji, iegādes biežums, potenciālo piegādātāju izvērtējums. Uzglabāšanas apstākļi. – 12 h.
5. Tehnoloģisko iekārtu izvēle, pamatojums un raksturojums. Iekārtu noslodzes grafika izveide. Energoresursu: ūdens, tvaika, elektrības aprēķins. Palīgmateriāli un tara. – 30 h
6. Kvalitātes sistēmas izvēle, apraksts, analīze un tās izstrāde projektētajam uzņēmumam. – 10 h.
7. Produktu virzība tirgū:
7.1. Iepakojums, uz tā sniegtās informācijas analīze. Iepakojuma materiālu izvēle un raksturojums. Produkta etiķetes parauga izstrāde. – 15 h.
7.2. Uzņēmuma darbības realizēšanai nepieciešamo ekonomisko aprēķinu veikšana. Marketinga plāns un stratēģija. Peļņas un zaudējumu aprēķins. SVID analīze. – 10 h.
8. Praktiskais darbs. – 20 h
9. Grafiskās daļas: iekārtu tehnoloģiskās shēmas ar kvalitātes parametru kontroles vietām un uzņēmuma plāns ar ražošanas cehu un palīgtelpām. – 25 h.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Pilnībā izstrādāts diplomprojekts, kas saņēmis pozitīvu recenzenta atzinumu (vismaz 4 balles). Diplomprojekts tiek publiski aizstāvēts Valsts pārbaudījumu komisijas atklātā sēdē.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studenti patstāvīgi izstrādā diplomprojekta praktisko darbu, kas saistīts ar diplomprojekta tēmu. Praktiskais darbs pamato izvēlētās tēmas aktualitāti un produkta nepieciešamību.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Diplomprojekta vērtējums tie aprēķināts kā vidējais aritmētiskais no Valsts pārbaudījumu komisijas locekļu individuāla vērtējuma.
Students diplomprojektu ir aizstāvējis, ja atzīme nav zemāka par 4.

Obligātā literatūra

Noformēšanas noteikumi referātu, prakses atskaišu, kursa projektu/darbu, diplomprojektu, bakalaura un maģistra darbu izstrādei. [tiešsaiste] [skatīts 04.04.2023] Pieejams: https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf
Metodiskie norādījumi profesionālās studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem diplomprojektu izstrādei. [tiešsaiste] [skatīts 04.04.2023] Pieejams: https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Diplomprojekta_metodiskie%20noradijumi_2021.pdf

Papildliteratūra

Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas redakcijā, Jelgava: LLU, 2000. 524 lpp.
Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 248 lpp.
Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Rīga: RTU izdevniecība, 2010. 289 lpp.

Piezīmes

Otrā līmeņa profesionālā studiju programma „Pārtikas produktu tehnoloģija”