Kursa kods Ķīmi2020

Kredītpunkti 6

Neorganiskā un analītiskā ķīmija

Zinātnes nozareĶīmija

Zinātnes apakšnozareAnalītiskā ķīmija

Kopējais stundu skaits kursā162

Lekciju stundu skaits16

Semināru un praktisko darbu stundu skaits12

Laboratorijas darbu stundu skaits36

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98

Kursa apstiprinājuma datums30.03.2021

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātājs

author asoc. prof.

Māra Dūma

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir apgūt ķīmijas pamatlikumus, kas rada izpratni par neorganisko savienojumu klasifikāciju, savienojumu ķīmiskajām īpašībām, kā arī pārtikas produktos esošo mikro un makroelementu īpašībām. Līdztekus tiek apgūtas neorganisko savienojumu kvalitatīvās un kvantitatīvās noteikšanas metodes – titrimetrija, gravimetrija, optiskās un elektroķīmiskās analīžu metodes. Studenti tiek iepazīstināti ar hromatogrāfiskās noteikšanas metožu pamatiem.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas par vispārīgās ķīmijas svarīgākajiem jautājumiem (1., 2., 3., 4. k.d.), pārtikas produktos esošajiem ķīmiskiem elementiem un to savienojumiem (5., 6. k.d.), kā arī to kvalitatīvā un kvantitatīvā sastāva dažādām pierādīšanas un noteikšanas metodēm.
Prasmes patstāvīgi veikt neorganiskās ķīmijas eksperimentus un izskaidrot tajos iegūtos rezultātus. Prasmes analizēt, salīdzināt, izvērtēt un izvēlēties piemērotākās metodes pārtikas produktu analīzēm, kā arī praktiski gatavot šķīdumus, strādāt ar spektrofotometriem un pH-metriem, veikt dažādas titrimetrijas un gravimetrijas analīzes - laboratorijas darbi.
Kompetence: spēja patstāvīgi iegūt un analizēt informāciju, kā arī to izmantot, risinot ar pārtikas izejvielu un produktu ķīmisko sastāvu un to īpašībām un analīzēm saistītus jautājumus un problēmas praktiskā darbā – laboratorijas darbu protokoli, patstāvīgā darba uzdevumi.

Kursa saturs(kalendārs)

Kursa plāns/saturs
1. Atomu uzbūve (Lekcija – 1h). Diskusiju seminārs par neorganisko savienojumu klasifikāciju, oksīdu un skābju ķīmiskām īpašībām (2 h). Laboratorijas darbs – Indikatoru reakcijas ar skābēm un bāzēm (Laboratorijas darbi – 1h). Patstāvīgais darbs par oksīdu un skābju ķīmiskajām īpašībām.
2. Ķīmiskās saites (Lekcija – 1h). Diskusiju seminārs par neorganiskām bāzēm un sāļiem pārtikā (2 h). 1.k.d. par oksīdu un skābju ķīmiskajām īpašībām. Laboratorijas darbs – Bāzu un sāļu iegūšana, to ķīmiskās īpašības (Laboratorijas darbi – 2h). Patstāvīgais darbs par bāzu un sāļu ķīmiskajām īpašībām.
3. Elektrolītiskā disociācija. (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbs – Jonu reakcijas (Laboratorijas darbi – 2h). Patstāvīgais darbs par elektrolītisko disociāciju.
4. Sāļu hidrolīzes teorētiskie pamati (Lekcija – 1h). Diskusiju seminārs par šķīduma pH, tā lomu pārtikas rūpniecībā (2h). 2.k.d. Par bāzu un sāļu īpašībām. Laboratorijas darbs – Sāļu hidrolīze (Laboratorijas darbi – 2h). Patstāvīgais darbs par sāļu hidrolīzi.
5. Kompleksie savienojumi (Lekcija – 1h). Diskusiju seminārs par komplekso savienojumu nosaukumiem un to veidošanos (2h). Laboratorijas darbs – Kompleksie savienojumu iegūšana un īpašības (Laboratorijas darbi – 2h). 3. k.d. par elektrolītisko disociāciju un sāļu hidrolīzi. Patstāvīgais darbs par kompleksajiem savienojumiem.
6. Oksidēšanās reducēšanās reakcijas (Lekcija – 1h). Diskusiju seminārs par elektronu bilances metodi oksidēšanās reducēšanās vienādojumu rakstīšanā (2h). Laboratorijas darbs – oksidēšanās reducēšanās reakcijas. (Laboratorijas darbi – 2h). Patstāvīgais darbs par oksidēšanās reducēšanās vienādojumiem.
7. Makroelementi pārtikā, to ķīmiskās īpašības (Lekcija – 1h). Lab.d. Elementu ķīmiskās īpašības un to pierādīšanas reakcijas (Laboratorijas darbi – 2h). 4.k.d. par oksidēšanās reducēšanās reakcijām. Patstāvīgais darbs par makroelementu ķīmiskajām īpašībām.
8. Mikroelementi pārtikā, to ķīmiskās īpašības (Lekcija – 1h). Lab.d. Metālu ķīmiskās īpašības un to pierādīšanas reakcijas (Laboratorijas darbi – 2h). Patstāvīgais darbs par mikroelementu ķīmiskajām īpašībām.
9. Mikroelementi pārtikā, to ķīmiskās īpašības (Lekcija – 1h). Lab.d. Nemetālu ķīmiskās īpašības un to pierādīšanas reakcijas (Laboratorijas darbi – 2h). Patstāvīgais darbs par mikroelementu ķīmiskajām īpašībām.
10. Ūdens, ūdeņraža peroksīds, ūdens cietība (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbs – Pārejošās ūdens cietības noteikšana (Laboratorijas darbi – 2h). 5.kd. par elementu ķīmiskajām īpašībām. Patstāvīgais darbs par ūdens lomu pārtikas rūpniecībā.
11. Šķīdumi, to īpašības (Lekcija – 1h). Diskusiju seminārs par šķīdumu koncentrāciju izteiksmes veidiem, to aprēķiniem (2h). Patstāvīgais darbs par šķīdumu koncentrāciju izteiksmes veidiem.
12. Titrimetrija (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbs - Šķīdumu gatavošana (Laboratorijas darbi – 3h). Patstāvīgais darbs par šķīdumu koncentrāciju izteiksmes veidiem.
13. Tiešā un netiešā titrēšana (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbs - KOH kvantitatīva noteikšana. (Laboratorijas darbi – 3 h). 6.kd. Šķīdumu koncentrācijas izteiksmes veidi. Patstāvīgais darbs par aprēķiniem titrimetrijā.
14. Gravimetrija (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbi – Kristalizācijas ūdens satura noteikšana. Amonija sāļu noteikšana (Laboratorijas darbi – 3h). Patstāvīgais darbs par aprēķiniem titrimetrijā.
15. Optiskās analīzes metodes (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbs – Hroma(VI) spektrofotometriska noteikšana (Laboratorijas darbi – 3h). Patstāvīgais darbs par spektrofotometriskām metodēm.

16. Spektrofotometrisko metožu pielietojums pārtikas produktu analīzēs (Lekcija – 1h). Laboratorijas darbs – Vara(II) spektrofotometriska noteikšana. (Laboratorijas darbi – 3h).

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt nostrādātiem 15 laboratorijas darbiem, ieskaitītiem to protokoliem, ieskaitītiem 6 patstāvīgajiem darbiem un sekmīgi uzrakstītiem (vismaz 4 balles) 6 kontroldarbiem. Kursa noslēgumā eksāmens. Ja kontroldarbu vērtējuma vidējā atzīme ir 7 un augstāka, iespējams akumulējošais vērtējums.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Gatavošanās kontroldarbiem, pildot patstāvīgā darba uzdevumus, laboratorijas darbu protokolu noformēšana, laboratorijas darbos iegūto rezultātu apstrāde.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kursa kopējo vērtējumu veido uzrakstīto kontroldarbu un laboratorijas darbu protokolu vērtējumi, kā arī patstāvīgo darbu izpilde. Katra no iepriekšminētajām kursa aktivitātēm veido noteiktu procentu daļu no kopējās atzīmes:
• kontroldarbi 50% ;
• laboratorijas darbu protokoli 40%;
• patstāvīgie darbi 10%
Studentam par katru kursa aktivitāti ir jāiegūst sekmīgs vērtējums (vismaz 4 balles). Kursa gala vērtējums tiek izlikts, ja izpildīti visi iepriekšminētie nosacījumi.

Obligātā literatūra

1. Petrucci R.H., Herrig F.H., Madura J.D., Bissonnette C. General Chemistry. Toronto: Pearson Canada, 2017. 1325 lpp.
2. Jansons E. Analītiskās ķīmijas teorētiskie pamati: mācību grāmata. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2006. 307 lpp.
3. Čakste I. Vispārīgā ķīmija: mācību līdzeklis. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2008. 66 lpp.
4. Ozola B. Biogēnie elementi: mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2010. 75 lpp.

Papildliteratūra

1. Timberlake K.C. General, Organic and Biological Chemistry. Harlow: Pearson Education Limited, 2016. 937 p.
2. Inorganic Chemistry. Ed.: P.Atkins, T.Overton, J.Rourke, M.Weller, Fr.Armstrong. Oxford University Press, 2006. 822 p.
3. Druviete B., Dūma M., Truksne D. Analītiskās ķīmijas uzdevumi ar risinājumiem un vingrinājumiem. Jelgava: LLU, 2008. 87 lpp.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Journal of Analytical Chemistry ISSN: 1061-9348 (print) ISSN: 1608-3199 (online)
2. Journal of Natural Products ISSN: 0163-3864 (print) ISSN: 1520-6025 (online)

Piezīmes

Studiju kurss iekļauts akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmas "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" studiju plāna