Kursa kods LauZD024

Kredītpunkti 15

Dārzkopība

Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā405

Semināru un praktisko darbu stundu skaits10

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits395

Kursa apstiprinājuma datums26.01.2021

Atbildīgā struktūrvienībaAugsnes un augu zinātņu institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Ina Alsiņa

Dr. biol.

author asoc. prof.

Kaspars Kampuss

Dr. agr.

author asoc. prof.

Dace Siliņa

Dr. agr.

Kursa anotācija

Dārzaugu augšana un attīstība, ražas veidošanās un to ietekmējošie endogēnie un eksogēnie apstākļi. Augu ontoģenēze, morfoloģija, ģenētika un selekcija, vairošanās, pavairošanas īpatnības un iespējas. Dārzaugu ražību ietekmējošie faktori. Periodisms, tā regulācija. Dārzaugu stresa fizioloģija. Atsevišķu dārzaugu grupu augšanas, attīstības, ražas veidošanos un tās kvalitāti ietekmējošie faktori. Ražas prognozēšanas iespējas. Ražas saglabāšana, bioķīmiskās izmaiņas augļaugos un dārzeņos pēc novākšanas. Vides risku mazinošas audzēšanas tehnoloģijas.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Doktoranti iegūst padziļinātas zināšanas par dārzeņu augšanu, attīstību, ražas veidošanos dažādos audzēšanas apstākļos.
Prot atrast nepieciešamo zinātnisko literatūru, analizēt un novērtēt tās pielietojamību.
Sagatavot analītisku zinātnisko publikāciju kopsavilkumu un prezentēt to.
Spēj analizēt un novērtēt dārzaugu produktivitāti, to limitējošās faktorus.

Zināšanas, prasmes un kompetences novērtē gala eksāmenā, kas sastāv no: referāta, tā prezentācijas un lekcijām maģistrantūras studentiem.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Dārzkopības zinātne, tās attīstība Latvijā un pasaulē, perspektīvas. Dārzaugi, to klasifikācija.
2. Dārzaugu (to grupu) un kultivējamo sēņu augšana un attīstība, to ietekmējošie faktori, produktivitāte, to ietekmējošie faktori, ražas regulēšanas un prognozēšanas iespējas.
3. Dārzaugu un kultivējamo sēņu stresa fizioloģija, izturības paaugstināšanas iespējas, periodisms, dārzaugu ražas kvalitāte un to ietekmējošiem faktori.
4. Dārzaugu un kultivējamo sēņu ražas glabāšana un fizioloģiskajiem un bioķīmiskajiem procesiem pēc novākšanas un uzglabāšanas laikā.
5. Dārzaugu un kultivējamo sēņu vairošanās bioloģija, veģetatīvā un ģeneratīvā dārzaugu pavairošana, stādāmā materiāla kvalitāte.
6. Dārzaugu (kokaugi, lakstaugi) aklimatizācija un introdukcija, ekoloģisko faktoru ietekme introducēto augu ontoģenēzes periodā.
7. Dārzaugu grupu (augļaugi, ogaugi, dārzeņi) un kultivējamo sēņu audzēšanas tehnoloģijas dažādos apstākļos (segtajās platībās un slēgtajās audzēšanas sistēmās, vides risku mazināšanas tehnoloģijas u.c.).
8. Piesārņojuma mazināšana dārzaugu un kultivējamo sēņu audzēšanā.
9. Dārzaugu, tai skaitā ģenētisko resursu, parku, dendroloģisko stādījumu un arboretumu inventarizācija, aprakstīšana, saglabāšana.

10. Risku analīze (ievestie un invazīvie augi, kaitīgie organismi, ģenētiski modificētie organismi u.c.) dārzaugu audzēšanā.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Eksāmens (mutisks), kas sastāv no:
- referāta un prezentācijas

- lekcijas maģistrantūras studentiem.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Patstāvīgas zinātniskās literatūras studijas noteikto darbu izstrādei.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Referāts – par konkrētu tēmu, kas saskaņota ar attiecīgo kursa docētāju un promocijas darba vadītāju.
Referātu izvērtēšanai iesniedz vismaz 5 darba dienas pirms tā publiskas aizstāvēšanas.
Sagatavotā referāta publiska prezentācija (20–30 min. gara) un diskusija eksāmena pieņemšanas komisijā.

Sagatavotas un novadītas vismaz 2 lekcijas maģistrantūras studentiem, iepriekš vienojoties par tēmām ar atbildīgo docētāju.

Obligātā literatūra

1. Physiology of Vegetable Crops. Edited by: H.C. Wien, Cornell University, USA, H. Stützel, Leibniz University Hannover, Germany CABI, 2020, 496 p.
2. Vegetable production and practices / Gregory E. Welbaum, Ph.D., Visiting Professor, Department of Plant Sciences, Seed Biotechnology Center, University of California, Davis, Davis, California, USA and Professor, Department of Horticulture, Virginia Polytechnic Institute and State University Blacksburg, Virginia, USA. , 2015, 478 p.
3. Container nursery production and business management manual (2014) Julie P. Newman, tech. ed., California: University of California, Division of Agriculture and Natural Resources, 345 p.
4. Krüssman G. (1997). Die Baumschule. Berlin: Parey Buchverlag, 982 S.
5. Fundamentals of Temperate Zone Tree Fruit Production. Ed. by J. Tromp, A.D. Webster, S.J.Wetheim. Leiden: Backuys Publishers, 2005. 400 p.
6. Improving the health-promoting properties of fruit and vegetable products. F.A.Tomas-Barberan, M.I.Gil (ed.). England: Woodhead Publishing, 2008. 559 p.
7. Valero, D., & Serrano, M. (2010). Postharvest biology and technology for preserving fruit quality [elektroniskais resurss] / Daniel Valero and Maria Serrano. Boca Raton, Fla.: Taylor & Francis Group. – 287 p.

Papildliteratūra

1. Doolan D.W. Vegetable seedling production manual 1999, 63 p.
2. Augu fizioloģija: funkcijas un mijiedarbība ar vidi. Ģ Ieviņš, Rīga, LU, 2016, 607 lpp.
3. Pārtikas organiskā ķīmija. V. Kreicbergs 2018.
4. Temperate and subtropical fruit production. D. I. Jackson, N. E. Looney (ed.). 2nd edition. UK: CABI Publishing, 2006. 332 p.
5. 3. The Encyclopedia of Fruit and Nuts. J. Janick, R.E. Paull. (ed.). Wallingford, UK; Cambridge, MA: CAB International, 2008. 954 p.
6. 3.4. Augļkopība. Red. L. Ikase. Dobeles novads: LV Augļkopības institūts, 2015. 544 lpp.

7. Wills R.B.H., McGlasson W.B., Graham D., Joyce D.C. Postharvest. (5th edition). An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamentals. 5th edition. UK: CABI Publishing, 2007. 227 p.

Periodika un citi informācijas avoti

1. ISHS izdevums "Acta Horticulturae" ISSN: 0567-7572 http://www.actahort.org/
2. Horticulturae https://www.mdpi.com/journal/horticulturae

3. Zinātniskie raksti atbilstoši tēmām

Piezīmes

Doktora studiju programma "Lauksaimniecība"