Kursa kods LauZD024
Kredītpunkti 15
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā405
Semināru un praktisko darbu stundu skaits10
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits395
Kursa apstiprinājuma datums26.01.2021
Atbildīgā struktūrvienībaAugsnes un augu zinātņu institūts
Dr. biol.
Dr. agr.
Dr. agr.
Dārzaugu augšana un attīstība, ražas veidošanās un to ietekmējošie endogēnie un eksogēnie apstākļi. Augu ontoģenēze, morfoloģija, ģenētika un selekcija, vairošanās, pavairošanas īpatnības un iespējas. Dārzaugu ražību ietekmējošie faktori. Periodisms, tā regulācija. Dārzaugu stresa fizioloģija. Atsevišķu dārzaugu grupu augšanas, attīstības, ražas veidošanos un tās kvalitāti ietekmējošie faktori. Ražas prognozēšanas iespējas. Ražas saglabāšana, bioķīmiskās izmaiņas augļaugos un dārzeņos pēc novākšanas. Vides risku mazinošas audzēšanas tehnoloģijas.
Doktoranti iegūst padziļinātas zināšanas par dārzeņu augšanu, attīstību, ražas veidošanos dažādos audzēšanas apstākļos.
Prot atrast nepieciešamo zinātnisko literatūru, analizēt un novērtēt tās pielietojamību.
Sagatavot analītisku zinātnisko publikāciju kopsavilkumu un prezentēt to.
Spēj analizēt un novērtēt dārzaugu produktivitāti, to limitējošās faktorus.
Zināšanas, prasmes un kompetences novērtē gala eksāmenā, kas sastāv no: referāta, tā prezentācijas un lekcijām maģistrantūras studentiem.
1. Dārzkopības zinātne, tās attīstība Latvijā un pasaulē, perspektīvas. Dārzaugi, to klasifikācija.
2. Dārzaugu (to grupu) un kultivējamo sēņu augšana un attīstība, to ietekmējošie faktori, produktivitāte, to ietekmējošie faktori, ražas regulēšanas un prognozēšanas iespējas.
3. Dārzaugu un kultivējamo sēņu stresa fizioloģija, izturības paaugstināšanas iespējas, periodisms, dārzaugu ražas kvalitāte un to ietekmējošiem faktori.
4. Dārzaugu un kultivējamo sēņu ražas glabāšana un fizioloģiskajiem un bioķīmiskajiem procesiem pēc novākšanas un uzglabāšanas laikā.
5. Dārzaugu un kultivējamo sēņu vairošanās bioloģija, veģetatīvā un ģeneratīvā dārzaugu pavairošana, stādāmā materiāla kvalitāte.
6. Dārzaugu (kokaugi, lakstaugi) aklimatizācija un introdukcija, ekoloģisko faktoru ietekme introducēto augu ontoģenēzes periodā.
7. Dārzaugu grupu (augļaugi, ogaugi, dārzeņi) un kultivējamo sēņu audzēšanas tehnoloģijas dažādos apstākļos (segtajās platībās un slēgtajās audzēšanas sistēmās, vides risku mazināšanas tehnoloģijas u.c.).
8. Piesārņojuma mazināšana dārzaugu un kultivējamo sēņu audzēšanā.
9. Dārzaugu, tai skaitā ģenētisko resursu, parku, dendroloģisko stādījumu un arboretumu inventarizācija, aprakstīšana, saglabāšana.
10. Risku analīze (ievestie un invazīvie augi, kaitīgie organismi, ģenētiski modificētie organismi u.c.) dārzaugu audzēšanā.
Eksāmens (mutisks), kas sastāv no:
- referāta un prezentācijas
- lekcijas maģistrantūras studentiem.
Patstāvīgas zinātniskās literatūras studijas noteikto darbu izstrādei.
Referāts – par konkrētu tēmu, kas saskaņota ar attiecīgo kursa docētāju un promocijas darba vadītāju.
Referātu izvērtēšanai iesniedz vismaz 5 darba dienas pirms tā publiskas aizstāvēšanas.
Sagatavotā referāta publiska prezentācija (20–30 min. gara) un diskusija eksāmena pieņemšanas komisijā.
Sagatavotas un novadītas vismaz 2 lekcijas maģistrantūras studentiem, iepriekš vienojoties par tēmām ar atbildīgo docētāju.
1. Physiology of Vegetable Crops. Edited by: H.C. Wien, Cornell University, USA, H. Stützel, Leibniz University Hannover, Germany CABI, 2020, 496 p.
2. Vegetable production and practices / Gregory E. Welbaum, Ph.D., Visiting Professor, Department of Plant Sciences, Seed Biotechnology Center, University of California, Davis, Davis, California, USA and Professor, Department of Horticulture, Virginia Polytechnic Institute and State University Blacksburg, Virginia, USA. , 2015, 478 p.
3. Container nursery production and business management manual (2014) Julie P. Newman, tech. ed., California: University of California, Division of Agriculture and Natural Resources, 345 p.
4. Krüssman G. (1997). Die Baumschule. Berlin: Parey Buchverlag, 982 S.
5. Fundamentals of Temperate Zone Tree Fruit Production. Ed. by J. Tromp, A.D. Webster, S.J.Wetheim. Leiden: Backuys Publishers, 2005. 400 p.
6. Improving the health-promoting properties of fruit and vegetable products. F.A.Tomas-Barberan, M.I.Gil (ed.). England: Woodhead Publishing, 2008. 559 p.
7. Valero, D., & Serrano, M. (2010). Postharvest biology and technology for preserving fruit quality [elektroniskais resurss] / Daniel Valero and Maria Serrano. Boca Raton, Fla.: Taylor & Francis Group. – 287 p.
1. Doolan D.W. Vegetable seedling production manual 1999, 63 p.
2. Augu fizioloģija: funkcijas un mijiedarbība ar vidi. Ģ Ieviņš, Rīga, LU, 2016, 607 lpp.
3. Pārtikas organiskā ķīmija. V. Kreicbergs 2018.
4. Temperate and subtropical fruit production. D. I. Jackson, N. E. Looney (ed.). 2nd edition. UK: CABI Publishing, 2006. 332 p.
5. 3. The Encyclopedia of Fruit and Nuts. J. Janick, R.E. Paull. (ed.). Wallingford, UK; Cambridge, MA: CAB International, 2008. 954 p.
6. 3.4. Augļkopība. Red. L. Ikase. Dobeles novads: LV Augļkopības institūts, 2015. 544 lpp.
7. Wills R.B.H., McGlasson W.B., Graham D., Joyce D.C. Postharvest. (5th edition). An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamentals. 5th edition. UK: CABI Publishing, 2007. 227 p.
1. ISHS izdevums "Acta Horticulturae" ISSN: 0567-7572 http://www.actahort.org/
2. Horticulturae https://www.mdpi.com/journal/horticulturae
3. Zinātniskie raksti atbilstoši tēmām
Doktora studiju programma "Lauksaimniecība"