Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte
Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte
Uzturzinātne Maģistra
Programmas direktors: Inga Ciproviča
Akreditēts: 04/10/2022-05/10/2028 Licenzēts: 21/06/2005-05/10/2028
2.2. Galvenā(-s) studiju joma(-s)
Dabas zinātnes – ķīmija, bioloģija; pārtikas zinātnes – pārtikas tehnoloģija, pārtikas drošums, uzturs; veselības zinātnes – medicīna, sabiedrības veselība, uzturzinātne
4.2. Programmas prasības (kvalifikācijas iegūšanas nosacījumi utt.)
- Mērķis - izglītot kvalificētus uzturzinātnes speciālistus, kuri ir ieguvuši padziļinātas teorētiskās un metodoloģiskās zināšanas, pētniecības iemaņas un prasmes patstāvīgi veikt pētniecības darbu uztura, pārtikas, pārtikas ķīmijas un toksikoloģijas jomā, spēj analizēt, kritiski izvērtēt un ģenerēt jaunas idejas un alternatīvas pieejas uzturzinātnē sabiedrības veselības veicināšanai un ar uzturu saistīto slimību aizkavēšanai. Studiju rezultāti: 1. Spēj parādīt padziļinātas teorētiskās zināšanas uzturzinātnes aktuālajos jautājumos. 2. Zina uzturvielu nepieciešamību cilvēkam atkarībā no fiziskās aktivitātes, fizioloģiskā un veselības stāvokļa. 3. Zina bioķīmisko procesu regulāciju cilvēka organismā. 4. Zina uztures un vielmaiņas novērtēšanas metodes un šo metožu nozīmi uzturvielu deficīta agrīnā atklāšanā. 5. Izprot uzturzinātnes multidisciplinaritāti: dabas zinātņu, pārtikas zinātnes un veselības zinātņu teorētiskos pamatus un galvenās atziņas, kas ir pamats radošai domāšanai un pētniecībai uzturzinātnē. 6. Zina datu apstrādes metodes, terminoloģiju, izmantošanas iespējas dažādos pētījumos. 7. Zina epidemioloģisko pētījumu plānošanas paņēmienus, veselības aprūpes sistēmas funkcionēšanu, veselības datu ieguves avotus un dažādu veicamo pētījumu pamatprincipus. 8. Spēj patstāvīgi, izmantojot teoriju, metodes un problēmrisināšanas prasme, veikt pētniecisko darbu uzturzinātnē. 9. Spēj argumentēti izskaidrot un diskutēt par uzturzinātnes aktuālajiem jautājumiem. 10. Spēj pielietot dažādas zinātnisko pētījumu metodes problēmu risināšanā un analizēt un interpretēt maģistra darba pētījuma rezultātus. 11. Spēj rekomendēt zinātniski pamatotu sabalansētu uzturu dažādām cilvēku grupām. 12. Apstrādāt pētījuma rezultātus un anketēšanas datus, veicot statistisko datu apstrādi. 13. Analizēt un izvērtēt jaunākās tendences pārtikas produktu ražošanā un pārtikas veselības aspektu. 14. Veikt epidemioloģiskos un socioloģiskos pētījumus, identificēt un novērtēt ar uzturu un ēšanas paradumiem saistītos riskus, veikt to analīzi un piedāvāt priekšlikumus situācijas uzlabošanai. 15. Turpināt akadēmisko izglītību doktora studijās. 16. Spēj patstāvīgi formulēt un kritiski analizēt sarežģītas uzturzinātnes problēmas. 17. Spēj integrēt dažādu zinātņu nozaru un apakšnozaru zināšanas un dot ieguldījumu jaunu zināšanu radīšanā. 18. Demonstrēt izpratni un atbildību par uzturzinātnes pētījumu rezultātu iespējamo ietekmi uz vidi un sabiedrību. 19. Pamato un risina uzturzinātnes jautājumus un pētnieciskās problēmas, kas ir saistītas ar uzturu un veselību, ar uzturu un fiziskām aktivitātēm. 20. Plānot un vadīt pētījumus uzturzinātnē, sekmējot maģistra studiju absolventu konkurentspēju uzturzinātnes jomā.
Kredītpunktu sadalījums pa semestriem un daļām (A-obligātā, B-specializācijas izvēle, C-brīvā izvēle)
Pilna laika
Daļa 1-sem. 2-sem. 3-sem. 4-sem. Kopā
A 14 16 16 20 66
B 5 5 4   14
2015.pavasara 2014.rudens 2014.pavasara 2013.rudens 2013.pavasara 2012.rudens 2012.pavasara 2011.rudens 2011.pavasara 2010.rudens 2010.pavasara 2009.rudens 2009.pavasara 2008.rudens 2008.pavasara 2007.rudens 2007.pavasara 2006.rudens
Pilna laika
1-sem. 3-sem. Kursu plāns ar aprakstiem
1-sem. A (14)
Biol5009 Cilvēka bioķīmija un molekulārā bioloģija [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (3)
Biol5010 Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (4.5)
Medi5002 Uzturpolitika un uzturzinātne [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (3)
Medi5003 Uztures un vielmaiņas novērtēšana [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (3)
PārZ5005 Pārtikas produktu uzturvērtība [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (3)
PārZ5006 Pārtikas ķīmija [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (4.5)
1-sem. B (5)
Biol5011 Pārtikas mikrobioloģija [Uzturz., M: izv., 1.sem.] (4.5)
Medi5016 Cilvēka anatomija [Uzturz., M: izv., 1.sem.] (4.5)
PārZ5004 Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas [Uzturz., M: obl., 1.sem.] (3)
PārZ5024 Pārtikas ķīmijas teorētiskie pamati [Uzturz., M: izvēles, PL 1.sem.] (3)
Valo5002 Svešvaloda specialitātē [Uzturz., M] (3)
3-sem. A (16)
Medi5012 Bioloģiskā statistika [Uzturz., M: obl., 3.sem.] (3)
Medi5014 Uztura psiholoģija un neirotiskie ēšanas traucējumi (3)
Medi6003 Sabiedrības veselība un epidemioloģija [Uzturz., M: obl., 3.sem.] (3)
Medi6004 Medicīniskais uzturs hronisko slimību ārstēšanā [Uzturz., M: obl., 3.sem.] (6)
Medi6005 Uzturs imūndeficītu un ģenētisku traucējumu profilaksē un ārstēšanā (3)
Medi6007 Medicīniskais uzturs akūtu slimību ārstēšanā [Uzturz., M: obl., 3.sem.] (3)
Medi6010 Uzturzinātne [Uzturz., M: kursa d., 4.sem.] (3)
3-sem. B (4)
Medi5008 Uzturs slimību profilaksē [Uzturz., M: izv., 3.sem.] (3)
Medi6006 Aptaukošanās un tās ārstēšana [Uzturz., M: izv., 3.sem.] (3)
Medi6012 Diētas terapija akūtu un hronisku slimību gadījumos [3.sem.] (3)