Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Course title New Food Product Development
Course code PārZ4050
Credit points (ECTS) 6.75
Total Hours in Course 182.25
Number of hours for lectures 8
Number of hours for seminars and practical classes 8
Date of course confirmation 20/02/2013
Responsible Unit Institute of Land Management and Geodesy
 
Course developers
Dr. sc. ing., prof. Tatjana Ķince
Dr. sc. ing., asoc. prof. Dace Kļava
Dr. sc. ing., Daiga Kunkulberga

There is no prerequisite knowledge required for this course
 
Course abstract
Study project of food science to create accordingly new product development process. Study course include generation of ideas of new products, selection of technology of new products. In the stage of new product development student identify parameters of quality of new products and technological process. Commercialization stage is based on the market plan and project economical potentiality and evaluation of methodological principles.
Learning outcomes and their assessment
After completing the course student will have:
• knowledge to develop new products, including the selected production technology and equipment configuration, according to the planned processing capacity and calculating economic costs;
• skills of study courses learned from the process of application technology / equipment / business and economic issues in new product development; • competence of new food product development, quality control and technology solution of choice for technical and business problems.
Compulsory reading
1. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija: māc. grām. Jelgava: LLU, Pārtikas tehnoloģijas fak., 2002. 247. lpp.
2. Kunkulberga D., Ruža A.. Kviešu un rudzu graudu uzturvērtība un izmantošana maizes ražošanā. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2008. 55 lpp.
3. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava : LLU, 2000. 524 lpp. 4. Vedļa A. Ceļvedis uzņēmējdarbībā: teorētiskā ievirze, testi, metodikas, aprēķini, semināri, diskusiju jautājumi. Rīga: Petrovskis & Ko, 2002. 490 lpp.
Further reading
1. Metodiskie norādījumi kursa darbu, diplomprojekta, bakalaura un zinātniskā darba izstrādei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Pārtikas tehnoloģijas katedra. Jelgava: LLU, 2004. 49 lpp.
2. Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā: monogrāfija. L. Dukaļskas un S. Muižnieces-Brasavas redakcijā; Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Jelgava : LLU, 2012. 192 lpp. 3. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. Zinātniskais redaktors Indriķis Muižnieks. 2. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp.
Periodicals and other sources
1. Forbes (Latvijas izd.) Forbes. Dibinātājs un izdevējs: "SK Media" SIA. Nr. 1 (jūn. 2010)- Rīga: SK Media, 2010- . ISSN 1691-6018. 2. Food Science and Technology. Published by Elsevier Science. ISSN (printed): 0023-6438. ISSN (electronic): 1096-1127. Pilni teksti Science Direct datubāzē.