Kursa nosaukums | Bioinženierija |
Kursa kods | VidZ2004 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Vides inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 5.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 141.75 |
Lekciju stundu skaits | 32 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 8 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 84 |
Kursa apstiprinājuma datums | 18/12/2013 |
Atbildīgā struktūrvienība | Ainavu arhitektūras un vides inženierijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. biol., Silvija Strikauska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Biotehnoloģijas un bioinženierijas pamatjēdzieni. Bioinženierija kā biotehnoloģijas sastāvdaļa. Galvenās izejvielas, ražotie produkti. Barotņu gatavošana. Fermentācija: anaerobā, aerobā, periodiskā, ar piebarošanu, nepārtrauktā, sterilā, nesterilā. Mikroorganismu kultivēšanas fizioloģijas pamati. Fermentatoru konstrukcijas. Procesu kontrole, vadīšana. Fermentācijas produktu izdalīšana, koncentrēšana, attīrīšana. Lignocelulozi un cieti saturošo materiālu biokonversija. Biotehnoloģisko procesu ekoloģiskais un ekonomiskais novērtējums. Biotehnoloģiskie procesi vides piesārņojuma samazināšanā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas un izpratne par bioinženieriju kā biotehnoloģijas sastāvdaļu, par bioinženierijas metodēm dažādu izejvielu izmantošanā un produktu ieguvē un vides aizsardzības problēmu risināšanā.
• Prasmes formulēt, kritiski izvērtēt un saskaņot bioinženierijas metožu pielietošanu ar savas specialitātes studiju kursu pētījumu, kursa un noslēguma darbu saturu. • Kompetence, saistībā ar bioinženierijas elementu pielietojumu biotehnoloģisko procesu realizācijā, ievērot un praktiski pielietot savas specialitātes studiju kursos un pētījumos ilgtspējīgas attīstības pamatprincipus. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Biotehnoloģiskās sistēmas, to sastāvdaļas, seminārs
2 Mikroorganismu pavairošana, uzglabāšana, praktiskais darbs 3 Substrāti (izejvielas),to gatavošanas metodes, praktiskais darbs 4 Fermentācija(aerobā, anaerobā, periodiskā, nepārtrauktā), seminārs 5 Fermentatoru konstrukcijas, praktiskais darbs 6 Fermentatoru aprīkojums, procesa kontrole, vadība, praktiskais darbs 7 Barotņu gatavošana, sterilizācija, gaisa sterilizācijas principi, seminārs 8 Fermentācijas produktu ieguves metodes (dezintegrācija, ekstrakcija), seminārs 9 Centrifugēšana, filtrācija, seminārs 10 Tehniskie un tīrie produkti, praktiskais darbs 11 Atjaunojamo resursu biokonversija, seminārs 12 Procesu ekonomiskais un ekoloģiskais novērtējums, praktiskais darbs 13 Seminārs, lab. darbs. Kontroldarbs 14 Biotehnoloģisko metožu pielietojums vides aizsardzībā (gaisa, augsnes attīrīšana), lab. darbs 15 Kursa darbu aizstāvēšana 16 Eksāmens |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt izpildītam patstāvīgajam darbam, sekmīgi uzrakstītiem abiem kontroldarbiem. | |
Obligātā literatūra | |
1. Product recovery in bioprocess technology.1992. 285 p.
2. Viesturs U., Kārkliņa D., Ciproviča I. Bioprocessing and bioengineering. Jelgava: LLU, 2004. 60 p. 3. Kārkliņš R., Lemba J., Liepiņš G. Organisko skābju biotehnoloģija. Rīga : "Stampa informserviss", 2002. 214 lpp. 4. Lemba J. Ķīmiskie procesi un reaktori. Rīga: RTU, 1999. 415 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Gemste I. , Vucāns A. Notekūdeņu dūņas un to izmantošana. Jelgava: LLU, 2002. 172 lpp. 2. Kalniņš A. Otrās paaudzes biodegvielu ražošanas un pielietošanas vides un saimnieciskie ieguvumi. Rīga : Latvijas biodegvielu asociācija, 2007. 73 lpp. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Biotechology and bioengineering. [tiešsaiste]. Published/Hosted by John Wiley and Sons. ISSN (Print): 0006-3592. ISSN (Online): 1097-0290. [skatīts 27.05.2014.]. Pieejams Wiley: http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/%28ISSN%291097-0290
2. Forum for applied biotechnology??? 3. Environmental engineering and policy. [tiešsaiste]. Published/Hosted by Springer. ISSN (Print): 1433-6618. ISSN (Online): 1434-0852. [skatīts 27.05.2014.]. Pieejams: http://link.springer.com/journal/10022 |
|
Piezīmes | |
Kurss iekļauts VBF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Vide un ūdenssaimniecība" obligātajā daļā. |