Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Pārtikas higiēna un inspekcija II |
Kursa kods | VeteB036 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas higiēna |
Kredītpunkti (ECTS) | 4 |
Kopējais stundu skaits kursā | 108 |
Lekciju stundu skaits | 20 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 32 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 0 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 56 |
Kursa apstiprinājuma datums | 20/12/2023 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., asoc. prof. Margarita Terentjeva |
|
Priekšzināšanas | |
PārZB013, Pārtikas produktu tehnoloģijas pamati Vete4073, Pārtikas higiēna un inspekcija I Vete4107, Infekcijas slimības I VeteB025, Parazitoloģija un invāzijas slimības I VeteB026, Parazitoloģija un invāzijas slimības II VeteB032, Infekcijas slimības I VeteB033, Infekcijas slimības II |
|
Aizstātais(-ie) kurss(-i) | |
Vete4074 [GVET4078] Pārtikas higiēna un inspekcija II |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursā veterinārmedicīnas studenti iepazīstas ar dažādu dzīvnieku izcelsmes (gaļas, piena, zivju, olu, medus) un augu valsts produktu kvalitātes un nekaitīguma prasībām. Studenti iegūst izpratni par dzīvnieku izcelsmes pārtikas ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas higiēnu, kā arī oficiālās kontroles procedūrām tās nekaitīguma nodrošināšanai. Praktiski studenti iepazīstas ar dažādām metodēm, dzīvnieku pārtikas kvalitātes un nekaitīguma noteikšanai, un pieņem lēmumus par pārtikas derīgumu lietošanai cilvēku uzturā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas - par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem, dzīvnieku izcelsmes pārtikas nekaitīguma prasībām, kā arī par pārtikas piesārņojuma cēloņiem un to novēršanas iespējām pārtikas apritē – 2 kontroldarbi.
Prasmes – pārtikas nekaitīguma kontroles veida un metodes izvēle, paraugu noņemšana laboratoriskajai testēšanai un iegūto rezultātu izvērtēšana, specifisku, pārtikai piemērojamo higiēnas prasību nepieciešamības skaidrošana, prasmes diskutēt par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem ar speciālistiem un nespeciālistiem, rekomendāciju sniegšana pārtikas drošības uzlabošanai – laboratorijas darbi;. Kompetence izvēlēties atbilstošas izmeklēšanas metodes, izvērtēt pārtikas aprites posma un pārtikas produkta atbilstību izvirzītajām higiēnas prasībām, kā arī pieņemt lēmumu, par pārtikas produkta nekaitīgumu un derīgumu cilvēku patēriņam – KEGA darbs. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.Specifiskais riska materiāls (SRM). Transmisīvās sūkļveida encefalopātijas (TSE), to nozīme pārtikas higiēnā – 2 h.
2.Atliekvielas. To rašanās cēloņi un ietekme uz cilvēka veselību. Atliekvielu kontrole kautuvēs – 2 h. 3.Gaļas kvalitāti ietekmējošie faktori. Post-mortem bioķīmiskie procesi. Stress, tā ietekme uz gaļas kvalitāti – 2 h. 4.Gaļas mikrobioloģija. Gaļas bojāšanās procesi. Mikrobioloģiskie kritēriji. Gaļas un gaļas produktu mikrobioloģiskie izmeklējumi – 12 h.1. kontroldarbs 1 h. 5.Laba ražošanas prakse, laba higiēnas prakse. HACCP. Higiēnas novērtējums pārtikas uzņēmumos – 4 h. 6.Zivis un zvejas produkti, to kvalitāti ietekmējošie faktori, svaiguma un nekaitīguma indikatori. Zivju svaiguma noteikšana – 6 h. 7.Ievads piena higiēnā. Piena un piena produktu kontaminācija, tā cēloņi, pieļaujamās normas un to kontrole. Piena laboratoriskie izmeklējumi – 8 h. 8.Mājputnu olas, to kvalitāte un nekaitīgums – 2 h. 2. kontroldarbs 1h 9.Bišu medus un citi bišu produkti. Bišu medus kvalitāte un nekaitīguma prasības – 6 h. 10.Dzeramais ūdens. Nekaitīguma prasības, laboratoriskie izmeklējumi – 4 h. 11.Augļi un dārzeņi. Nekaitīguma prasības – 2 h. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jāapmeklē 80% kontaktstundu, ieskaitot laboratorijas darbus. Sekmīgi nokārtoti divi kontroldarbi, viens Klīnisko un epidemioloģisko gadījumu analīzes (KEGA) darbs un eksāmens. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Klīnisko un epidemioloģisko gadījumu analīzes (KEGA) darbs par vienu problēmsituāciju, kuras ietvaros studentam jāveic padziļināta literatūras analīze. Darbs sastāv no nodaļām: Ievads; Materiāls un metodes; Rezultāti; Diskusija; Secinājumi un Izmantotās literatūras saraksts. Darbā obligāti jāizmanto vismaz 5 zinātniskās publikācijas. Apjoms vismaz 10 lpp. Darbs jāiesniedz kursa vadītāja noteiktajā termiņā. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studentu prasmes tiek vērtētas atbilstoši laboratorijas darbos uzdoto uzdevumu noteiktajai kārtībai.
Studiju kursa kontroldarbi un KEGA tiek vērtēti atbilstoši LBTU Studiju nolikumā norādītajiem 10 ballu sistēmas skalas kritērijiem. Lai pielaistu eksāmenam, jābūt sekmīgi nokārtotiem visiem kontroldarbiem un iesniegtam KEGA darbam. Eksāmens tiek organizēts rakstiski, tiek vērtēts 10 baļļu sistēmā, zemākā sekmīgā atzīme tiek piešķirta, ja ir pareizi atbildēti vizmas 50% no visiem jautājumiem. |
|
Obligātā literatūra | |
1. Erkmen O. 2021. Microbiological analysis of food and food processing environments. London: Academic Press Inc. 600 p.
2. Collins D.S., Huey R.J. 2015. Gracey’s meat hygiene. Chichester, West Sussex, UK: John Wiley & Sons Inc. 329 p. 3. Wallace C.A., Sperber W.H., Mortimore S.E. 2018. Food safety for the 21st century: Managing HACCP and Food safety throughout the global supply chain. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons Inc. 496 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Hoorfar J. 2012. Case studies in food safety and authenticity: lessons from real-life situations. Cambridge: Woodhead Publishing. 360 p
Sofos J. 2015. Advances in Microbial Food Safety, Vol.2. Cambridge:Woodhead Publishing, 416 p. 3. Hui Y.H. 2015. Plant sanitation for food processing and food service. Boca Raton: CRC Press. 1327 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605. Pieejams http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135. Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X 4. Meat Science. Published by Elsevier Science. ISSN: 0309-1740. Pieejams LLU tīklā: http://www.sciencedirect.com/science/journal/03091740 |
|
Piezīmes | |
Obligātais kurss otrā cikla profesionālās augstākās izglītības studiju programmā Veterinārmedicīna |