Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Barības ražošana un dzīvnieku ēdināšana III |
Kursa kods | VeteB006 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 2 |
Kopējais stundu skaits kursā | 54 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 14 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 0 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 20/12/2023 |
Atbildīgā struktūrvienība | Klīniskais institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Otrā cikla profesionālā (līm.), pasn. Anete Freiberga |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi3004, Bioķīmija LauZB035, Barības ražošana un dzīvnieku ēdināšana II VeteB004, Mājdzīvnieku anatomija III VeteB008, Šūnu bioloģija, histoloģija II VeteB010, Fizioloģija II |
|
Kursa anotācija | |
Mērķis: apgūt pareizas diētas izvēles pamatprincipus suņiem, kaķiem un eksotiskajiem dzīvniekiem gan veselībā, gan slimībā. Studiju kursa apakšprogramma Mājas dzīvnieku ēdināšana sniedz zināšanas par dzīvnieku (suņu, kaķu un eksotisko mājas dzīvnieku) organismam nepieciešamajām barības vielām - ūdeni, proteīnu, ogļhidrātiem, šķiedrvielām, taukiem, vitamīniem un minerālvielām. Tiek pētīta barības līdzekļu sabalansēšana un piemērotība noteiktam vecumam un fizioloģiskajam stāvoklim. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas par barības vielu (proteīna, ogļhidrātu, tauku), minerālvielu, un vitamīnu nepieciešamību un nodrošinājumu mājas (istabas) dzīvniekiem izmantojamos barības līdzekļos. 2 testi.
Prasme izvēlēties atbilstošu diētu konkrētai dzīvnieku sugai, vecuma grupai vai slimības stāvoklim – lekcijas, semināri, mājas darbs. Kompetence - patstāvīgi sastādīt ēdināšanas plānu pacientam atkarībā no tā fizioloģiskā un klīniskā stāvokļa – lekcijas, semināri, mājas darbs. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
Pilna laika klātienes studijās: 16 lekcijas un 14 semināri.
1. Klīniskā ēdināšana, dzīvnieka novērtēšana un ēdināšanas plāna izstrādāšana. 1 lekcija un 1 seminārs. 2. Barības vielas – ūdens, enerģija, ogļhidrāti, šķiedrvielas, proteīns, tauki. Minerālvielas, vitamīni un citas piedevas. 1 lekcija un 1 seminārs. 3. Komercbarība, to veidi, ražošanas pamatprincipi. Komercbarību marķējums un kvalitātes prasības ES. Izejvielu izvēle, barības ražošanas kontrole. 1 lekcija un 1 seminārs. 4. Mājās gatavota barība – izmantojamie produkti, indikācijas. Barības drošība. 1 lekcija un 1 seminārs. 5. Suņu un kaķu dabīgās ēdināšanas pamatprincipi.1 lekcija un 1 seminārs. 6. Klīniski veselu suņu un kaķu ēdināšana saistībā ar vecumu un fizioloģisko stāvokli – grūsnība, palielināta slodze, jauni un geriatriski dzīvnieki. 1 lekcija un 1 seminārs. 7. Terapeitiskās diētas – specifiska ēdināšana akūtu slimību gadījumos, enterāla, parenterāla ēdināšana. 1 lekcija un 1 seminārs. 8. 1. Tests 1h. 9. Terapeitiskās diētas novājēšanas, aptaukošanās un ortopēdisku saslimšanu gadījumos. 1 lekcija un 1 seminārs. 10. Terapeitiskās diētas pie barības ne panesamības, barības alerģijas. 1 lekcija un 1 seminārs. 11. Terapeitiskās diētas pie akūta un hroniska gastroenterīta. Pankreatīts / aizkuņģa dziedzera mazspēja. 1 lekcija un 1 seminārs. 12. Terapeitiskās diētas urolitiāzes, nieru mazspējas gadījumā. 1 lekcija un 1 seminārs. 13. Terapeitiskās diētas endokrīno saslimšanu gadījumā. 1 lekcija un 1 seminārs. 14. Eksotisko dzīvnieku ēdināšana - sīkie zīdītāji, grauzēji. 1 lekcija un 1 seminārs. 15. Eksotisko dzīvnieku ēdināšana - rāpuļi un putni. 1 lekcija un 1 seminārs. 16. 2. Tests 1h. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Sekmīgi nokārtoti 2 testi, kuru vidējais vērtējums veido ieskaiti ar atzīmi. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Mājas darbu uzdevumus novērtē saskaņā ar praktiskajos darbos noteiktajiem uzdevumiem. Pēc norādītajiem literatūras avotiem un izdales materiāliem students patstāvīgi apgūst atsevišķas studiju priekšmeta sadaļas, lai sekmīgi varētu apgūt visu studiju priekšmetu. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studentu prasmes tiek vērtētas atbilstoši semināros uzdoto uzdevumu noteiktajai kārtībai.
Studiju kursa testi tiek vērtēti atbilstoši LBTU Studiju nolikumā norādītājiem 10 baļļu sistēmas skalas kritērijiem, kur zemākā sekmīgā atzīme tiek piešķirta ja ir pareizi atbildēti vismaz 60% no jautājumiem. Gala ieskaite (ieskaite ar atzīmi) ir abu testu vidējā aritmētiskā vērtība. |
|
Obligātā literatūra | |
1. Small Animal Clinical Nutrition. Hand M.S., Thatceher C.D., Remillard R.L., Roudebush P., 4th edition. Mark Morris Institute. 2000. pp 1192.
2. Nutrient Requirements of Dogs and Cats. Animal nutrition series, National research council. National academic press, 2006. pp 424. 3. Applied Veterinary clinical nutrition. Andrea J. Fascetti; Sean J. Delaney 1st edition. Wiley-Blackwell, 2012. pp 400. 4. Applied Veterinary clinical nutrition. Cecilia Villaverde; Andrea J. Fascetti; Sean J. Delaney, Jennifer A. Larsen. 2nd edition. Wiley-Blackwell, 2023. pp 656. 5. Nutrition for veterinary technicians and nurses. Ann Wortinger. Iowa state University press. 2007. pp 256 6. Small animal critical care medicine. D. C. Silverstein; K. Hopper. Elsevier, 2015. Pp.1130 7. Clinical small animal internal Medicine, Volume 1. D. Bruyette. Willey Blackwell, 2020. Pp. 828 8. Canine and Feline nutrition, 2nd edition. C. Carey; H. Daristotle. Mosby, 2000. Pp. 592 |
|
Papildliteratūra | |
1. Forever Dog: A New Science Blueprint for Raising Healthy and Happy Canine Companions. R. Habib, K. Shaw Becker. Thorsons, 2021. pp. 464 2. Feeding Dogs Dry Or Raw? The Science Behind The Debate. C. Brady. Farrow Road Publishing, 2020. pp 540. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. World Small Animal Veterinary Association - www.wsava.org 2. International Renal Interest Society - http://www.iris-kidney.com | |
Piezīmes | |
Obligātais kurss otrā cikla profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Veterinārmedicīna". |