Excel
Kursa nosaukums Pārtikas higiēna un inspekcija
Kursa kods Vete6032
Zinātnes nozare Veterinārmedicīna zinātne
Zinātnes apakšnozare Pārtikas higiēna
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 19/03/2014
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas un vides higiēnas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. med. vet., prof. Aivars Bērziņš

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Apgūst dzīvnieku izcelsmes produktu (gaļas, tās produktu un zivju un zvejas produktu) kvalitātes un to nekaitīguma novērtēšanu. Studiju kursā ir iekļauts: gaļas higiēnas un gaļas inspekcijas kurss, kura ietvaros tiek apgūtas liellopu, cūku, putnu u.c. dzīvnieku kaušanas tehnoloģijas, kaušanas higiēna, Laba Ražošanas Prakse (LRP) un paškontroles sistēma (HACCP) kautuvēs. Zivju un zvejas produktu higiēnas pamati ir iekļauti šajā studiju kursā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Zināšanas un izpratne par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem un par dzīvnieku izcelsmes pārtikas nekaitīguma prasībām, kā arī pārtikas piesārņojuma cēloņiem un to novēršanas principiem un iespējām.
• Prasmes izvēlēties pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu pārbaužu veidu un pārtikas izmeklēšanas metodes, noņemt paraugus laboratoriskajai testēšanai un izvērtēt iegūtos rezultātus, argumentēti pamatot specifisku, pārtikai piemērojamo higiēnas prasību nepieciešamību, kā arī diskutēt par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem ar speciālistiem un nespeciālistiem un sniegt padomus kvalitatīvas un nekaitīgas pārtikas ieguvei. • Kompetence izvēloties atbilstošas izmeklēšanas metodes, izvērtēt pārtikas aprites posma un pārtikas produkta atbilstību izvirzītajām higiēnas prasībām, kā arī pieņemt lēmumu, par pārtikas produkta nekaitīgumu un piemērotību cilvēku patēriņam.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Gaļas zinātnes pamati. Gaļas higiēna. Dzīvnieku transportēšana uz kautuvēm.
2 Lieljaudas/ mazjaudas kautuves, to aprīkojums. Higiēnas prasības kautuvē. Normatīvie dokumenti.
3 Dzīvnieku kaušanas tehnoloģijas.
4 Putnu kaušanas tehnoloģijas.
5 Veterinārārsta darbs kautuvē. Darba drošības instrukcijas.
6 Post- mortem inspekcija. Veterinārārsta darba vieta kautuvē, kautuves laboratorijas.
7 Post- mortem rutīnas un paplašinātās inspekcijas metodika. Kautproduktu marķēšana/ zīmogošana.
8 Biežāk sastopamās vispārīgās organisma izmaiņas/ patoloģijas, slimības.
9 Kautproduktu paraugu noņemšana laboratoriskiem izmeklējumiem.
10 Paškontroles sistēma kautuvēs un gaļas pārstrādes uzņēmumos. HACCP.
11 Gaļas kvalitāti ietekmējošie faktori.
12 Gaļas mikrobioloģija. Gaļas normālā mikroflora. Patogēnā, nosacīti patogēnā mikroflora.
13 Gaļas pārstrādes tehnoloģijas, to ietekme uz gaļas mikrofloras sastāvu.
14 Zivis un zvejas produktu higiēna. Produkcijas kvalitāti ietekmējošie faktori.
15 Zivju un zvejas produktu pārstrādes tehnoloģisko procesu ietekme uz produkta mikrofloru. 16 Zivju un zvejas produktu laboratoriskie izmeklējumi. Piesārņojuma veidi.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Gaithersburg (Maryland) :Aspen Publications, 1998. 449 p. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
2. Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf
3. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas universitāte. 1998. 478 lpp. Ir LLU FB ~ 80 eks. 4. Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. WB Saunders, 1999. 549 p. Pieejams: http://www.gobookee.net/meat-hygiene-gracy/
Papildliteratūra
1. Harrigan F. Laboratory Methods in Food Microbiology. San Diego: Academic Press. 1998. 532 p.
2. Berck P., Bigman D. Food Security and Food Inventories in developing Countries. CAB International, 1993. 3. Microorganisms in Foods 5. Microbial specifications of food pathogens. ICMSF London etc. : Blackie Academic and Professional, 1996. 513 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605. Pieejams LLU tīklā http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135. Pieejams LLU tīklā: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X
Piezīmes
Obligātais kurss Veterinārmedicīnas fakultātes nepilna laika profesionālās augstākās izglītības Pārtikas higiēnas maģistra studiju programmai.