Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Pārtikas toksikoloģija |
Kursa kods | Vete6031 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas higiēna |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 30/03/2016 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., prof. Anda Valdovska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa apgūšanas laikā studenti iepazīstas ar toksisko vielu jēdzienu, toksikokinētiku, toksisko vielu iedarbības veidiem uz cilvēku, pārtikas ķīmiskā piesārņojuma veidiem, kā arī kontroles principiem un atbildību. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas par toksikantu veidošanos apkārtējā vidē, kā arī par nokļūšanas ceļiem pārtikā. 2 testi
Prasmes veikt paraugu atlasi atbilstoši EK prasībām, kā arī izvērtēt toksikanta bīstamību pārtikas produktos. Semināra darbi Kompetence izvērtēt toksikanta saistību ar pārtikas kategorijām, izvērtēt tā risku cilvēka veselībai pārtikas ķēdē. Mājas darbu prezentācijas semināra nodarbībās. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.Toksikoloģijas terminoloģija. Toksicitāte. Toksikokinētika. Rūpnieciskais piesārņojums pārtikā. 2 h lekcija
2.Ogļūdeņraži un to atvasinājumi. Pārtikas piedevas un materiāli kontaktā ar pārtiku. Paraugu ņemšanas principi pārtikas ķīmiskajiem izmeklējumiem. 4 h lekcija un 6 h seminārs 3.Veselībai kaitīgās vielas, kas rodas pārtikā uzglabāšanas laikā. 1.kolokvijs. 4 h lekcija un 1 h seminārs 4.Veselībai kaitīgās vielas, kas rodas pārtikas sagatavošanas laikā. 5 h lekcija 5.Toksiskās vielas atsevišķos augu valsts pārtikas produktos. Fikotoksīni. 4 h lekcija 6.Zāļu atliekas pārtikā. Uzturvielu toksicitāte. 3 h lekcija 7.Pārtikas apstarošana. 1 h lekcija 8.Pārtikas viltojumi. 2.kolokvijs. 1 h lekcija un 1 h seminārs |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Lekciju apmeklējums nav obligāts.
Sekmīgi nokārtoti (ieskaitīti) 2 kolokviji. Kavēto praktisko nodarbību darbi ir jāatrāda mācībspēkam līdz nākošās nedēļas nodarbībai. Gala pārbaudījums – ieskaite ar atzīmi. |
|
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Mājas darbu uzdevumus novērtē saskaņā ar praktiskajos darbos noteiktajiem uzdevumiem. Zinātniskās literatūras, lekciju un praktisko darbu pierakstu studijas. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Kolokviji (tests) tiek organizēts rakstiski (atvērtie jautājumi un jautājumi ar dotiem atbilžu variantiem). Studiju kursa testi tiek vērtēti atbilstoši LLU Studiju nolikumā norādītājiem 10 ballu sistēmas skalas kritērijiem.
Lai iegūtu studiju kursa gala vērtējumu “ieskaiti”, visiem semināra darbu uzdevumiem jābūt izpildītiem. Kopīgā ieskaites atzīme tiek aprēķināta kā vidējā atzīme no testa vērtējumiem. |
|
Obligātā literatūra | |
1. Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. California: Idetek Inc, 2002. 920 p. 2. Shibamoto T., Bjeldanes L., Shibamoto T. Introduction to Food Toxicology. New York: Academic Press, 2007. 197 p. 3. Dabrowski W.M., Sikorski Z.E. Toxins in Food. London: CRC Press, 2004. 345 p. 4. Jones A.L., Dargan P.I. Toxicology. London: Churchill Livingstone, 2001. 162 p. | |
Papildliteratūra | |
1. Benford D. The acceptable Daily intake. Brussels: ILSI Europe, 2000. 36 p. 2. Benford D. Principles of risk assesment of food and drinking water related to human health. Brussels: ILSI Europe, 2001. 35 p. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
EFSA Journal, ISSN 1831 – 4732. | |
Piezīmes | |
Obligātais kurss Veterinārmedicīnas fakultātes profesionālās augstākās izglītības (pilna un nepilna laika) maģistra studiju programmai "Pārtikas higiēna" |