Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Lipīgās slimības, higiēna |
Kursa kods | Vete6025 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Infekcijas slimības un mikrobioloģija |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Kursa apstiprinājuma datums | 26/11/2014 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., prof. Anda Valdovska Ph.D., doc. Ivars Lūsis Dr. med. vet., prof. Kaspars Kovaļenko |
|
Priekšzināšanas | |
Vete2009, Bakterioloģija, mikoloģija, virusoloģija I Vete2017, Dzīvnieku, vides higiēna II Vete2018, Dzīvnieku, vides higiēna III Vete2024, Bakterioloģija, mikoloģija, virusoloģija II Vete3025, Bakterioloģija, mikoloģija, virusoloģija III Vete3008, Imunoloģija Vete3036, Parazitoloģija un invāzijas slimības I Vete4044, Pārtikas infekcijas Vete4045, Epidemioloģija Vete4073, Pārtikas higiēna un inspekcija I Vete4074, Pārtikas higiēna un inspekcija II Vete4103, Pārtikas toksikoloģija Vete4115, Parazitoloģija un invāzijas slimības II Vete5012, Veterinārā darba organizācija II |
|
Kursa anotācija | |
Studentam jāsagatavo informācija par valsts eksāmenā ietvertajām tēmām, kas formulētas konkrētos testa jautājumos un teorētiskos dzīvnieku klīnisko gadījumu aprakstos. Eksāmena laikā pārbauda studentu teorētiskās sagatavotības līmeņus un spējas savas zināšanas izmantot, domājot par dzīvnieku kā vienotu organismu un saistībā ar ārējo vidi, no dzīvniekiem iegūtās pārtikas kvalitāti, lipīgo slimību ierobežošanu un normatīvo aktu izmantošanu Pārtikas un veterinārajā dienestā un uzņēmumos. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas par dzīvnieku mītnes mikroklimata fizikālām un bioloģiskām īpašībām, klimata un tehnoloģijas ietekmi, ūdens un lopbarības kvalitāti, pārtikas infekcijām, toksikozēm, higiēnas un inspekcijas nosacījumiem, infekcijas un invāziju slimību izpratni un to ierobežošanas, apkarošanas normatīvo bāzi tests un gadījumu analīze.
Prasmes plānot un veikt savu profesionālo darbu saskaņā ar Eiropas Savienības institūciju, Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta un veselības organizāciju izstrādātajiem un ieviestiem cilvēku, dzīvnieku aizsardzības normatīvajiem dokumentiem, infekcijas un invāzijas slimību apkarošanas kārtību – tests un gadījumu analīze. Kompetence novērtēt un rast risinājumu dažādu infekcijas, invāzijas slimību, toksikožu ārstēšanā, profilaktisko pasākumu veikšanā, veselīgas pārtikas ražošanā, novērtēt un atrisināt dzīvnieku veselības un labturības problēmas – tests un gadījumu analīze. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.LR MK noteikumi par dzīvnieku labturību – 2h.
2.Augsnes un ūdens bioloģisko īpašību zoohigiēniskā nozīme– 2h. 3.Dzīvnieku transportēšana uz kautuvēm. Pirmskaušanas turēšana. Kaušanas tehnoloģijas– 2h. 4.Aktuālākās pārtikas infekcijas un pārtikas toksikozes– 4h. 5.Piena bakterioloģiskais un ķīmiskais piesārņojums– 2h. 6.Toksiskās vielas pārtikā– 2h. 7.Pārtikas kontrole Latvijā un Eiropā– 2h. 8.Cilvēkiembīstamākāsdzīvniekuinfekcijas slimības. Zoonozes – 4h. 9.Mājas/istabas dzīvnieku bīstamākās infekcijas slimības– 2h. 10.Infekcijas slimības, kas būtiski ietekmē dzīvnieku produkciju un atražošanu– 2h. 11.Latvijā biežāk sastopamās parazitozes – zoonozes – 4h. 12.Dzīvnieku protozoozes un to izplatība – 4h. 13.Arahnoentomozes– 2h. 14.Dzīvnieku helmintožu problēma Latvijā– 2h. 15.LR Pārtikas un veterinārā dienesta institūcijas, inspektori– 2h. 16.LR Pārtikas un veterinārajā dienestā izmantojamo normatīvo aktu bāze– 2h. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Valsts eksāmens | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Darbs ar literatūru gatavojoties eksāmena nokārtošanai. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Valsts eksāmenu veido divas daļas: 1) rakstiskā daļa – tests ar 100 jautājumiem, uz kuriem jāsniedz ne mazāk kā 65% pareizu atbilžu un 2) mutiskā daļa – situācijas analīze, kas jāatbild pie Valsts pārbaudījuma komisijas. Abas daļas jānokārto ar sekmīgu vērtējumu. Eksāmenakopējā atzīme tiek rēķināta kā aritmētiskais vidējais no testā un situācijas analīzē iegūtajām atzīmēm, decimāldaļas noapaļojot testa atzīmes virzienā. Vērtējums 10 ballu skalā atbilstoši LLU Studiju nolikumam. | |
Obligātā literatūra | |
1.Keidāns P., Krūklīte A. Mājdzīvnieku parazitāro slimību diagnostika. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp. 2.Trubka R. Mājdzīvnieku infekcijas slimības. 1 daļa. LLU. Jelgava, 2001. 127 lpp. 3.Trubka R. Mājdzīvnieku infekcijas slimības. 2. daļa. LLU. Jelgava, 2001. 214 lpp. 4.Lindberga Z. Higiēna. Rīga: Zvaigzne, 1991. 355 lpp. 5.Zālītis L. Zoohigiēna. Rīga: Zvaigzne, 1976. 327 lpp. 6.Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. Food quality management. Netherlandsn: Wageningen pers., 2002. 323 p. 7.Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. New York ; Basel: Marcel Dekker, 2002. 920 p. 8.Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Aspen Publications, 1998. 449 p. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe 9.Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. Cambridge: CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf 10.Hui, Y.H., Pierson, M.D., Gorham, J.R. Foodborne Disease Handbook. 2nd edition. Vol 1: Bacterial Pathogens. New York; Basel: Marcel Dekker, Inc., 2001 | |
Papildliteratūra | |
1.Jones A.L., Dargan P.I. Toxicology. Churchill Livingstone, 2001. 162 p. 2.Day M.J., Schultz R.D. Veterinary Immunology: principles and practice. Manson Publishing Ltd, 2011. 256 p. 3.Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. 10th edition. WB Saunders. 1999. 4.Infectious diseases of the dog and cat., St. Louis, Missouri: Saunders Elsevier, 2006. 1387 p. 5.Jay J.M. Modern Food Microbiology. 6th Edition. An Aspen Publication. Maryland. 2000. 679 p. 6.Kļaviņš M., Roska A. Toksiskās vielas vidē. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 159 lpp. 7.Liguts V. Toksikoloģijas rokasgrāmata. Rīga: Nacionālais medicīnas apgāds, 2002. 1070 lpp. 8.Lindberga Z. Higiēna. Rīga: Zvaigzne, 1991, 355-367 lpp. 9.Timoney J.F., Gillespie J.H., Scott F.W.W., Barlough J.E. Hagan and Bruner`s Microbiology and Infectious Diseases of Domestic Animals. 8-th ed. 1988. 951 p. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1.International Journal of Food Microbiology. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605. [skatīts 15.12.2014.]. Pieejams ScienceDirect datubāzē LLU tīklā http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605 2.Veterinary Research - A Journal on Animal Infection. EDP Sciences. ISSN: 1297-9716 [tiešsaiste] ISSN 0928-4249. [skatīts 15.12.2014.]. Pieejams: http://www.veterinaryresearch.org/ 3.Food Control. Published by Elsevier Science. [tiešsaiste]. ISSN 0956-7135. [skatīts 15.12.2014.]. PieejamsScienceDirectdatubāzē LLU tīklā: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 | |
Piezīmes | |
Obligātais kurss 2.līmeņa augstākās profesionālās izglītības programmā Veterinārmedicīna. |