Excel
Kursa nosaukums Pārtikas infekcijas
Kursa kods Vete6020
Zinātnes nozare Veterinārmedicīna zinātne
Zinātnes apakšnozare Pārtikas higiēna
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 4
Kursa apstiprinājuma datums 08/05/2013
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas un vides higiēnas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. med. vet., prof. Aivars Bērziņš

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursā studē dažādas pārtikas infekcijas, kuras izraisa ģinšu Salmonella, Escherichia, Campylobacter, Listeria, Vibrio u.c. mikroorganismi, pārtikas toksikozes, kuras izraisa Clostridium, Staphylococcus u.c. mikrorganismu toksīni, kā arī vīrusu izraisītās pārtikas infekcijas. Studiju kursa apgūšanas laikā studenti iepazīstas ar šo mikroorganismu īpašībām, noteikšanas iespējām pārtikas produktos, kā arī ar šo mikroorganismu apriti un kontroles pasākumiem visā pārtikas ķēdē. Iepazīstas ar pārtikas izraisītu saslimšanu epidemioloģiskās izmeklēšanas pamatiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Pamatzināšanas par aktuālākajām pārtikas izraisītām infekcijām Latvijā, ES un citur pasaulē.
Zināšanas par pārtikas izraisīto infekciju ierosinātāju bioloģiskajām īpašībām, to virulenci un patoģenitāti.
Zināšanas par pārtikas infekciju ierosinātāju izpaltību un kontroles iespejām pārtikas ķēdē.
• Prasmes identificēt kritiskos posmus pārtikas ražošanas un pārstrādes procesā, kur var notikt kontamicācija ar pārtikas infekciju ierosinātājiem. • Kompetence piedalīties pārtikas izraisītu infekciju epidemioloģiskajā izmeklēšanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ievads. Pārtikas infekcijas un toksikozes, to aktualitāte un attīstības dinamika pasaulē.
2 Vispārīga informācija par mikroorganismiem, kuri izraisa uztura toksikoinfekcijas un toksikozes, to iedalījums
3 Mikroorganismu augšana pārtikas produktos. Iekšējie, ārējie un netiešie faktori.
4 Aktuālāko mikroorganismu raksturojums.
5 Salmonella spp. pārtikas ķēdē- apkārtējā vide, dzīvnieku barība, dzīvnieku organisms, pārtika.
6 Dizentērija. Shigella spp. ierosinātās pārtikas infekcijas.
7 Kampilobakterioze. Kampilobakteriozes sastopamība ES valstīs.
8 Yersinia enterocolitica, Yersinia pseudotuberculosis izraisītās pārtikas infekcijas.
9 Patogēnie E. coli. Enterohemorāģiskie, enteroinvazīvie, enteropatogēnie un enterotoksikogēnie E. coli celmi.
10 Listerioze. Listeria monocytogenes izraisītās pārtikas infekcijas.
11 Vibrio parahaemolyticus, Vibrio cholerae un Vibrio vulnificus izraisītās pārtikas infekcijas.
12 Citas pārtikas infekcijas: Clostridium perfringens, Bacillus cereus emētiskie un diarētiskie celmi u.c.
13 Pārtikas izraisītās toksikozes: Clostridium botulinum ne-proteolītiskie un proteolītiskie celmi.
14 Vīrusu un prionu ierosinātās pārtikas infekcijas. Norovīrusu grupa. 15 Pārtikas izraisītu saslimšanu epidemioloģiskā izmeklēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Hui Y.H., Pierson M.D., Gorham J.R. Foodborne Disease Handbook. 2nd edition. Vol 1: Bacterial Pathogens. New York; Basel: Marcel Dekker, Inc. 2001
2. Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat Hygiene. 10th edition. WB Saunders. 1999. 3. Jay J.M. Modern Food Microbiology. 6th edition. Aspen publishers. Maryland. 2000.
Papildliteratūra
1. Ray B. Fundamental Food Microbiology. 2nd edition. CRC press., 2001.
2. ICMSF. Microorganisms in Foods 5: Microbiological specifications of food pathogens. London: Blackie academic & professional. 1996. 513 p. 3. ICMSF. Microorganisms in Foods 6: Microbial ecology of food commodities. Blackie academic & professional. 1998.
Piezīmes
Obligātais studiju kurss Veterinārmedicīnas fakultātes nepilna laika profesionālās augstākās izglītības Pārtikas higiēnas maģistra studiju programmai.