Kursa nosaukums | Pārtikas toksikoloģija |
Kursa kods | Vete6019 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas higiēna |
Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
Lekciju stundu skaits | 12 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Kursa apstiprinājuma datums | 08/05/2013 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., prof. Anda Valdovska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Toksiska viela, toksikokinētika, toksisko vielu iedarbības veidi uz cilvēku, ar pārtikas ķīmiskā piesārņojuma veidiem un to izdalīšanos no dzīvnieka organisma, ar ķīmiskām vielām, kas nonāk pārtikā vides piesārņojuma rezultātā, pārtikā lietojamiem indīgas vielas saturošiem augiem, ar indīgu vielu veidošanās iespējām pārtikas apstrādes un pārtikas bojāšanās procesos, ar pārtikas piedevu lietošanas principiem, ar iespējamo pārtikas ķīmisko piesārņošanos, nonākot kontaktā ar iepakojamo materiālu. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas - par toksikantu veidošanos apkārtējā vidē, par to nokļūšanas ceļiem pārtikā.
• Prasmes - veikt paraugu atlasi, atbilstoši EK prasībām, ivērtēt toksikanta bīstamību pārtikas produktos; • Kompetence - izvērtēt toksikanta saistību ar pārtikas kategorijām, izvērtēt tā risku cilvēka veselībai pārtikas ķēdē. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Pārtikas toksikoloģijas priekšmets, tā nozīme: jēdziens “inde”. Toksikoloģijas terminoloģija.
2 Pārtikas ķīmiskā piesārņojuma noteikšanas metodes. 3 Apkārtējās vides piesārņojums pārtikā - piesārņošanas ceļi un to ietekme uz cilvēka veselību. 4 Pārtikas piedevas kā iespējamie toksikanti. 5 Veselībai kaitīgās vielas bojātos produktos, to rašanās, ietekme uz cilvēka veselību. 6 Veselībai kaitīgu vielu rašanās pārtikas sagatavošanas laikā, to ietekme uz cilvēka veselību. 7 Veselībai kaitīgās vielas augu un dzīvnieku valsts izcelsmes pārtikas produktos. 8 Pārtikas radioaktīvā piesārņojuma veidi. Kontroles principi un veidi. 9 Veterināro zāļu atliekas pārtikā, to ietekme uz cilvēka organismu. 10 Pārtikas aprites higiēnas ietekme uz pārtikas ķīmisko piesārņojumu. 11 Toksīni jūras produktos (PSP, DSP, ASP, NSP, Ciguatera, tetrodotoksīns, palitoksīns). 12 Jaunā (ĢM) pārtika. Veselīgs uzturs. „Uztura piramīda”. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Neklātienes studijas notiek sesijās. Ieskaite ar atzīmi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. New York; Basel : Marcel Dekker, 2002. 920 903 p.
2. Shibamoto T., Bjeldanes L., Shibamoto T. Introduction to Food Toxicology. New York: Academic Press, 2007. 197 p. 3. Dabrowski W.M., Sikorski Z.E. Toxins in Food. London: CRC Press, 2005. 355 p. 4. Jones A.L., Dargan P.I. Toxicology. London: Churchill Livingstone, 2001. 162 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Benford D. The acceptable Daily intake. Brussels: ILSI Europe, 2000. 36 p. Pieejams: http://www.ilsi.org/Europe/Publications/C2000Acc_Dai.pdf 2. Benford D. Principles of risk assesment of food and drinking water related to human health. Brussels: ILSI Europe, 2001. 35 p. Pieejams: http://www.ilsi.org/Europe/Publications/C2001Prin_Risk.pdf | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss Veterinārmedicīnas fakultātes nepilna laika profesionālās augstākās izglītības Pārtikas higiēnas maģistra studiju programmai. |