Kursa nosaukums | Pārtikas tirgzinības |
Kursa kods | Vete6017 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas higiēna |
Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
Lekciju stundu skaits | 12 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 4 |
Kursa apstiprinājuma datums | 08/05/2013 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., prof. Anda Valdovska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Maģistranti iepazīstas ar Latvijas un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, par starptautiskajiem principiem pārtikas nekaitīguma un kvalitātes vērtēšanā, kā arī atbildību par to ievērošanu un kontroles mehānismiem. Studiju kurss aptver jomas. kas sastītas ar pārtikas higiēnas, kvalitātes un nekaitīguma principiem, pārtikas marķēšanu, pārtikas oficālo kontroli, patērētāju tiesību aizsardzību, HACCP, standartizāciju, sertifikāciju, akreditāciju. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas - par likumdošanā noteiktajām pārtikas kvalitātes un nekaitīguma prasībām, par kritērijiem to izvērtēšanā;
• Prasmes - novērtēt uzņēmuma darbības atbilstību visos pārtikas ražošanas un izplatīšanas posmos; • Kompetence - pieņemt lēmumus pārtikas uzņēmumos pārtikas kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanaiZināšanas par normatīvo aktu izstrādes un piemērošanas kārtību, principiem pārtikas nekaitīguma un kvalitātes vērtēšanā. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Starptautiskie principi tirdzniecībā ar pārtiku.
2 Pārtikas likumdošana Eiropas Savienībā. 3 Pārtikas likumdošana Latvijā. 4 Nekaitīguma prasības pārtikai un dzeramajam ūdenim. 5 Higiēnas prasības pārtikai. Kvalitātes nodrošināšanas sistēmas (ISO, EN, TQM). 6 Pārtikas kvalitātes regulēšanas principi. 7 Pārtikas marķēšana, pārtikas piedāvāšana izplatīšanai, pārtikas reklamēšana. 8 Rīcība ar izplatīšanai nederīgu pārtiku. 9 Rīcība ar izplatīšanai nederīgu pārtiku. 10 Paškontrole pārtikas uzņēmumā. Standartizācijas likumdošana. 11 HACCP sistēma. 12 Pārtikas valsts uzraudzība un kontrole.Patērētāju tiesību aizsardzība. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Neklātienes studijas notiek sesijās. Ieskaite ar atzīmi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. Food quality management. Wageningen: The Netherlands: Wageningen pers., 2002. 323 p. | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss Veterinārmedicīnas fakultātes nepilna laika profesionālās augstākās izglītības Pārtikas higiēnas maģistra studiju programmai. |