Excel
Kursa nosaukums Pārtikas higiēna un inspekcija
Kursa kods Vete6016
Zinātnes nozare Veterinārmedicīna zinātne
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas un vides higiēnas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Pārtikas higiēna un inspekcija ietilpst speciālā studiju kursa blokā. Maģ. apgūst dzīvnieku izcelsmes produktu (gaļas, tās produktu un zivju un zvejas produktu) kvalitātes un to nekaitīguma novērtēšanu. Gaļas higiēnas un gaļas inspekcijas kurss, kura ietvaros tiek apgūtas liellopu, cūku, putnu u.c. dzīvnieku kaušanas tehnoloģijas, Laba Ražošanas Prakse (LRP), HACCP kautuvēs.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Gaļas zinātnes pamati. Gaļas higiēna. Dzīvnieku transportēšana uz kautuvēm
2 Lieljaudas/ mazjaudas kautuves, to aprīkojums. Higiēnas prasības kautuvē. Normatīvie dokumenti.
3 Dzīvnieku kaušanas tehnoloģijas
4 Putnu kaušanas tehnoloģijas.
5 Veterinārārsta darbs kautuvē. Darba drošības instrukcijas.
6 Post- mortem inspekcija. Veterinārārsta darba vieta kautuvē, kautuves laboratorijas.
7 Post- mortem rutīnas un paplašinātās inspekcijas metodika. Kautproduktu marķēšana/ zīmogošana.
8 Biežāk sastopamās vispārīgās organisma izmaiņas/ patoloģijas, slimības.
9 Kautproduktu paraugu noņemšana laboratoriskiem izmeklējumiem.
10 Paškontroles sistēma kautuvēs un gaļas pārstrādes uzņēmumos. HACCP.
11 Gaļas kvalitāti ietekmējošie faktori.
12 Gaļas mikrobioloģija. Gaļas normālā mikroflora. Patogēnā, nosacīti patogēnā mikroflora.
13 Gaļas pārstrādes tehnoloģijas, to ietekme uz gaļas mikrofloras sastāvu.
14 Zivis un zvejas produktu higiēna. Produkcijas kvalitāti ietekmējošie faktori.
15 Zivju un zvejas produktu pārstrādes tehnoloģisko procesu ietekme uz produkta mikrofloru. 16 Zivju un zvejas produktu laboratoriskie izmeklējumi. Piesārņojuma veidi.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Baltess. Pārtikas ķīmija. R:, Latvijas universitāte. 1998.
2. Gracey J., Collins D.S.., Huey R. Meat hygiene. 10th edition. WB Saunders. 1999
3. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU. 2002 4. The Use of Drugs in Food Animals. CABI Publishing. U.S.A., 1999.
Papildliteratūra
1. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. – Apgāds “Rasa ABC”, 1999.
2. Berck. P., Bigman D. Food Security and Food Inventories in developing Countries. CAB International, 1993.
3. Harrigan F. Laboratory Methods in Food Microbiology. – Academic Press. 1998. 4. Gregory N.G. Animal Welfare and Meat Science. – Printed and bound in the UK at the University Press, Cambridge, 1998.
Piezīmes
Obligāts priekšmets VMF nepilna laika profesionālās augstākās izglītības "Pārtikas higiēna" maģistra studiju programmā 2 sem.