Excel
Kursa nosaukums Pārtikas higiēna un inspekcija
Kursa kods Vete4068
Zinātnes nozare Veterinārmedicīna zinātne
Zinātnes apakšnozare Pārtikas higiēna
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Kursa apstiprinājuma datums 08/05/2013
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas un vides higiēnas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. med. vet., asoc. prof. Margarita Terentjeva

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa ietvaros studenti apgūst dzīvnieku valsts izcelsmes produktu (gaļas, tās produktu, piena, tā produktu, zivju, zvejas produkcijas, olu, medus) kvalitātes, to nekaitīguma noteikšanas metodes, izmantojot jaunākos literatūras avotus. Praktiski, izstrādājot kursa darbu, studenti veic dzīvnieku izcelsmes produktu izmeklējumus un analizē pieejamo literatūru atbilstoši apskatāmajai problēmai.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
[zināšanas] izpratne par pārtikas higiēnas problēmjautājumiem, to raksturojumu un iespējamiem risinājumiem, izmantojot literatūras avotus; [prasmes] izvēlēties atbilstošu literatūru un testēšanas metodes dzīvnieku izcelsmes pārtikas novērtēšanai, kā arī salīdzināt literatūrā pieejamo informāciju ar sava vai citu autoru pētījumiem, lai pamatotu kursa darba aktualitāti, pieejamu metožu atbilstību un piedalīties diskusijās par pētāmo problēmu; [kompetence] izvēloties atbilstošus literatūras avotus un izmeklēšanas metodes, veikt problēmjautājumu analīzi un izteikt secinājumus un priekšlikumus par pētāmo tēmu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Kursa darba tēmas izvēlēšanās un apstiprināšana.
2 Literatūras studēšana atbilstoši izvēlētai tēmai.
3 Literatūras studēšana atbilstoši izvēlētai tēmai un literatūras apskata veidošana.
4 Kursa darba un tā prezentācijas gatavošana.
5 Kursa darba un tā prezentācijas gatavošana.
6 Kursa darba aizstāvēšana/ prezentācija.
7 Kursa darba aizstāvēšana/ prezentācija.
8 Kursa darba aizstāvēšana/ prezentācija.
9 Kursa darba aizstāvēšana/ prezentācija. 10 Kursa darba aizstāvēšana/ prezentācija.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jāuzraksta un jāaizstāv kursa darbs, lai students tiktu pielaists pie eksāmena kārtošanas. Ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Aspen Publications, 2000. 449 p. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
2. Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf
3. Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. WB Saunders, 1999. 549 p. Pieejams: http://www.gobookee.net/meat-hygiene-gracy/ 4. Forsythe S.J. The microbiology of safe food. 2nd ed. Chichester, West Sussex, U.K.; Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, 2010. 476 p.
Papildliteratūra
1. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. 2. izdevums. LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp. 2. Jay J.M. Modern Food Microbiology. 6th ed. An Aspen Publication, 2000. 625 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605 Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135 Piejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X
Piezīmes
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Veterinārmedicīna".