Kursa nosaukums | Pārtikas higiēna un inspekcija II |
Kursa kods | Vete4067 |
Zinātnes nozare | Veterinārmedicīna zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas higiēna |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 24 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 41 |
Kursa apstiprinājuma datums | 08/06/2013 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas un vides higiēnas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. med. vet., asoc. prof. Margarita Terentjeva |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Kursa ietvaros studenti apgūst dažādu dzīvnieku valsts izcelsmes produktu (gaļas, tās produktu, piena, tā produktu, zivju, zvejas produkcijas, olu, medus), kā arī augu valsts produktu kvalitātes un to nekaitīguma noteikšanas metodes. Praktiski gūst iemaņas kautproduktu veterinārās ekspertīzes veikšanā kautuvēs. Laboratoriski studenti iepazīstas ar dažādām metodēm dzīvnieku pārtikas kvalitātes un nekaitīguma noteikšanai, un pieņem lēmumus par pārtikas izmantojamību cilvēku uzturā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
[zināšanas] izpratne par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem un par dzīvnieku izcelsmes pārtikas nekaitīguma prasībām un to novērtēšanu; [prasmes] izvēlēties pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu pārbaužu veidu un pārtikas izmeklēšanas metodes, noņemt paraugus laboratoriskajai testēšanai un izvērtēt iegūtos rezultātus, argumentēti pamatot specifisku pārtikai piemēroto higiēnas prasību nepieciešamību, kā arī diskutēt par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem ar speciālistiem un nespeciālistiem; [kompetence] izvēloties atbilstošas izmeklēšanas metodes, izvērtēt pārtikas aprites posma un pārtikas produkta atbilstību izvirzītajām higiēnas prasībām, kā arī pieņemt lēmumu par pārtikas produkta nekaitīgumu un piemērotību cilvēku patēriņam. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Labā ražošanas prakse un Labā higiēnas prakse kautuvēs. HACCP.
2 Uzņēmumu higiēnas monitorings. 3 Blakusprodukti. TSE problēma. 4 Atliekvielas gaļā. 5 Gaļas svaiguma pakāpes noteikšana. 6 Atsevišķu kautproduktu ieguve, pārstrāde, izmantošanas veidi un to veterinārā ekspertīze. 7 Zivis un zvejas produkti, to kvalitāti ietekmējošie faktori, mikrobioloģiskais piesārņojums. HACCP. 8 Zvejas produkcijas veterinārā ekspertīze. 9 Ievads piena higiēnā, piena ķīmiskais sastāvs, fizikāli- ķīmiskās īpašības. 10 Piena mikrobioloģiskais piesārņojums, tā cēloņi, pieļaujamās normas un kontrole. 11 Mastīta loma piena piesārņojumā; Zoonozes. 12 Labā ražošanas un higiēnas prakse, paškontroles sistēma (HACCP) piena pārstrādes uzņēmumā. 13 Mājputnu olas. Olu veterinārā ekspertīze 14 Bišu medus un citi bišu produkti. Bišu medus veterinārā ekspertīze. Augu valsts produkti. 15 Praktiskas nodarbības gaļas pārstrādes uzņēmumu higiēnas novērtēšanā. 16 Praktiskas nodarbības piena pārstrādes uzņēmumu higiēnas novērtēšanā. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jāapmeklē vismaz 85% nodarbību. Obligāti jāpiedalās praktiskās nodarbībās, jānokārto divi kontoldarbi, jāuzraksta un jāaizstāv kursa darbs. Eksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Aspen Publications, 2000. 449 p. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
2. Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf 3. Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. WB Saunders, 1999. 549 p. Pieejams: http://www.gobookee.net/meat-hygiene-gracy/ 4. Forsythe S.J. The microbiology of safe food. 2nd ed. Chichester, West Sussex, U.K.; Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, 2010. 476 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. 2. izdevums. LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp. 2. Jay J.M. Modern Food Microbiology. 6th ed. An Aspen Publication, 2000. 625 p. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605 Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135 Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X |
|
Piezīmes | |
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Veterinārmedicīna". |