Excel
Kursa nosaukums Pārtikas higiēna un inspekcija I
Kursa kods Vete3027
Zinātnes nozare Veterinārmedicīna zinātne
Zinātnes apakšnozare Pārtikas higiēna
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Lekciju stundu skaits 24
Laboratorijas darbu stundu skaits 26
Kursa apstiprinājuma datums 08/05/2013
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas un vides higiēnas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. med. vet., asoc. prof. Margarita Terentjeva

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa ietvaros studenti apgūst dažādu dzīvnieku valsts izcelsmes produktu (gaļas, tās produktu, piena, tā produktu, zivju, zvejas produkcijas, olu, medus), kā arī augu valsts produktu kvalitātes un to nekaitīguma noteikšanas metodes. Praktiski gūst iemaņas kautproduktu veterinārās ekspertīzes veikšanā kautuvēs. Laboratoriski studenti iepazīstas ar dažādām metodēm dzīvnieku pārtikas kvalitātes un nekaitīguma noteikšanai, un pieņem lēmumus par pārtikas izmantojamību cilvēku uzturā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
[zināšanas] izpratne par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem un par dzīvnieku izcelsmes pārtikas nekaitīguma prasībām un to novērtēšanu; [prasmes] izvēlēties pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu pārbaužu veidu un pārtikas izmeklēšanas metodes, noņemt paraugus laboratoriskajai testēšanai un izvērtēt iegūtos rezultātus, argumentēti pamatot specifisku pārtikai piemēroto higiēnas prasību nepieciešamību, kā arī diskutēt par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem ar speciālistiem un nespeciālistiem; [kompetence] izvēloties atbilstošas izmeklēšanas metodes, izvērtēt pārtikas aprites posma un pārtikas produkta atbilstību izvirzītajām higiēnas prasībām, kā arī pieņemt lēmumu par pārtikas produkta nekaitīgumu un piemērotību cilvēku patēriņam.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju priekšmets, tā attīstības vēsture, veterinārārsta loma pārtikas kontrolē.
2 Gaļas higiēna. Dzīvnieku transportēšana uz kautuvēm, pirmskaušanas turēšana.
3 Pirmskaušanas veterinārā ekspertīze. Pārtikas informācijas, tās nozīme un analīze.
4 Prasības kautuvju telpām un aprīkojumam. Kaušanas higiēna.
5 Dzīvnieku (liellopu, cūku) kaušanas tehnoloģijas. Kautproduktu apstrāde.
6 Pēckaušanas veterinārā ekspertīze.
7 Paplašinātā veterinārā ekspertīze.
8 Kautproduktu novērtēšana un lēmumu pieņemšana par to turpmāko izmantošanu.
9 Kautproduktu marķēšana, zīmogošana. Liemeņu klasifikācija.
10 Putnu kaušanas tehnoloģijas un kaušanas higiēna.
11 Gaļas kvalitāti ietekmējošie faktori. Post-mortem bioķīmiskie procesi. Stress, tā ietekme uz gaļas kvalitāti.
12 Gaļas mikrobioloģija. Gaļas bojāšanas procesi.
13 Mikrobioloģiskie kritēriju (pārtikas nekaitīguma un procesa higiēna) nozīme pārtikas kontrolē un HACCP
14 Kautproduktu paraugu noņemšana. Indikācijas.
15 Praktiskas nodarbības pirmskaušanas, pēckaušanas veterinārā ekspertīzē. 16 Praktiskas nodarbības kautproduktu paraugu noņemšanā un rezultātu izvērtēšanā.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jāapmeklē vismaz 85% nodarbību. Obligāti jāpiedalās praktiskās nodarbībās un jānokārto divi kontroldarbi. Ieskaite.
Obligātā literatūra
1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Aspen Publications, 2000. 449 p. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
2. Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene hontrol control in the food industry. CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf
3. Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. WB Saunders, 1999. 549 p. Pieejams: http://www.gobookee.net/meat-hygiene-gracy/ 4. Forsythe S.J. The microbiology of safe food. 2nd ed. Chichester, West Sussex, U.K.; Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, 2010. 476 p.
Papildliteratūra
1. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. 2. izdevums. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp. 2. Jay J.M. Modern Food Microbiology. 6th ed. An Aspen Publication, 2000. 625 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605 Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135 Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X
Piezīmes
Obligātais studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Veterinārmedicīna".