Excel
Kursa nosaukums Profesionālā vācu valoda II
Kursa kods Valo2045
Zinātnes nozare Valodniecība un literatūrzinātne
Zinātnes apakšnozare Lietišķā valodniecība
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 24
Kursa apstiprinājuma datums 26/04/2011
Atbildīgā struktūrvienība Valodu centrs
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Mg. philol., pasn. Oksana Mališeva

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa ietvaros paredzēts apgūt būtiskākās zināšanas un prasmes svešvalodā, lai tās kalpotu par līdzekli sekmīgai profesionālai darbībai, profesionālās kvalifikācijas pilnveidei un saziņai ar ārzemju studentiem un speciālistiem. Studiju kurss paredz pilnveidot studentu prasmes dažādos komunikāciju veidos un līmeņos, akcentējot ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistītu terminoloģiju.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas – nozares terminoloģija: ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistīta terminoloģija, sistematizētā un konceptualizētā profesionālā informācija angļu valodā, zināšanas par valodas sistēmu un to lietojumu profesionālajā jomā.
Prasmes –studenti spēj izmantot zināšanas un komunikatīvās prasmes, kas ietver lasīšanas, runas, klausīšanās un rakstīšanas prasmes, profesionālajā jomā, piedaloties diskusijās, veidojot dialogus, uzstājoties ar prezentāciju. Studenti spēj izmantot profesionālo terminoloģiju dažādās komunikatīvās situācijās (telefonsaruna, darba intervija, lietišķā sarakste, elektroniskie dokumenti u.c). Spēj atrast sev nepieciešamo informāciju svešvalodā internetā, strukturēt, klasificēt to, strādāt ar terminu un nozaru vārdnīcām. Kompetences – studentiem ir pilnveidota profesionālās svešvalodas kompetence, lai radoši lietotu svešvalodu mutvārdu un rakstveida komunikācijā un profesionālajā darbībā, studentu mobilitātē un akadēmiskajā vidē.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Makaroni, etimoloģija, sastāvs, vēsture (izcelsme, makaroni antīkā Itālijā, Ķīnā ), makaronu daudzveidība.
2 Ūdens, sastāvs, fizikālās īpašības, garša, smarža tā kvalitāte apdzīvojamās teritorijās, izmantošana produktu ražošanā.
3 Augļu un dārzeņu uzturvērtība, to izmantošana uzturā un citās jomās, augļu uzglabāšana, drošība.
4 Augļu un dārzeņu saldēšana un kaltēšana. Dārzeņu un augļu konservēšana un uzglabāšana. Augļu un dārzeņu sulas.
5 Kontroldarbs I.
6 Bezalkoholiskie dzērieni. Gāzētie, raudzētie dzērieni, minerālūdeņi, to veidi, priekšrocības, lietošanas noteikumi.
7 Kafija, etimoloģija, vēsture, kultivēšana, tehnoloģija, ietekme uz cilvēka organismu. Kafija dažādu kultūru aspektā.
8 Tēja, etimoloģija, vēsture, kultivēšana, tehnoloģija, ietekme uz cilvēka organismu. Tēja dažādu kultūru aspektā.
9 Alus, vēsture, sastāvs, alus darīšana, alus daudzveidība, servēšana, ietekme uz cilvēka veselību.
10 Vīni, etimoloģija, vēsture, vīnogu šķirnes, vīna klasifikācija, lietošanas tradīcijas, servēšana, uzglabāšana.
11 Šokolāde, etimoloģija, vēsture, veidi, ražošana, kvalitāte, uzturvērtība, pozitīva / negatīva ietekme uz veselību.
12 Bērnu pārtika, uzturvērtība, ražošanas attīstības vēsture, prasības bērnu pārtikas ražošanai, drošība.
13 Kontroldarbs II.
14 Pārtikas drošība. Inovācijas pārtikas produktu tehnoloģijā.
15 Pārtikas produktu iepakošana, veidi, tehnoloģija. Pārtikas pārtikas drošība. Inovācijas pārtikas uzglabāšana, noteikumi. 16 Individuāli sagatavotas prezentācijas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Sekmīgi uzrakstīti pārbaudes darbi, aktīva piedalīšanās nodarbībās, izstrādāti individuālie darbi (mājas lasīšana 20 000 rakstu zīmes un sagatavota mutvārdu prezentācija par izvēlēto tēmu). Kavēto nodarbību skaits nepārsniedz 20% no kopējā auditoriju nodarbību skaita. Noslēgumā eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Müller, G., Holzapfel, W., Weber, H.: Lebensmittel pflanzlicher Herkunft. 2. Aufl. Behrs Verlag, 2007, 600 S.
2. Schlett, S.: Die 100 wichtigsten Lebensmittel. 1. Auflage. Verlag Holland@Josenhans, Zabert Sandmann, 2006. 248 S.
3. Toledo, T. R.: Verfahrenstechnische Grundlage der Lebensmittelproduktion. Behrs Verlag, 2004. 384 S. 4. Watzl, B., Leitzmann, C.: Bioaktive Substanzen in Lebensmitteln. 3. Aufl. Hippokrates – Verlag, 2005. 254 S.
Papildliteratūra
1. Blachnik, C., Josst, G., Schenker, D.: Lebensmittelführer. 3. Aufl. Wiley VCH Verlag GmbH, 2007. 637 S.
2. Elmadfa, I., Fritzsche, D.: Unsere Lebensmittel. Tabellen mit Vitaminen und Mineralstoffen, essentiellen Fettsäuren, Kalorien, Eiweißs, Fett und Kohlenhydraten. Ulmer Eugen Verlag, 2005. 208 S. 3. Schulz, L., Dettmer, H.: Lebensmittel A – Z. 1. Aufl. Verlag Holland + Josenhans CmbH, 2006. 240 S.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie. ISSN 0023-6438 līdz 2002. gadam.
Tagad ir Food Science & Technology : International Journal for Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Technology, Engineering and Nutrition = Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie. -1997- London : Academic Press, ISSN 0023-6438 – raksti angļu valodā
LWT - Food Science and Technology .[Tiešsaiste] [skatīts 24.05.2011.] Pieejams ScienceDirect journals http://www.sciencedirect.com/science/journal/00236438
2. Ernährungs-Umschau (Ernährungsumschau) : Forschung & Praxis. Deutsche Gesellschaft für Ernährung. - Frankfurt, M. : Umschau-Zeitschriftenverl., 2001- Print ISSN: 0174-0008 (Nav liel. Latvijas b-kās) 3. BVL-Reporte-Berichte zur Lebensmittelsicherheit. PRINT ISSN: 1662-131X. ISSN 1662-1352 (electronic)
Piezīmes
Kurss iekļauts PTF akadēmiskās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas zinības" obligātajā daļā.