Excel
Kursa nosaukums Profesionālā angļu valoda II
Kursa kods Valo2044
Zinātnes nozare Valodniecība un literatūrzinātne
Zinātnes apakšnozare Lietišķā valodniecība
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 24
Kursa apstiprinājuma datums 26/04/2011
Atbildīgā struktūrvienība Valodu centrs
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. paed., doc. Ina Gode

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa ietvaros paredzēts apgūt būtiskākās zināšanas un prasmes svešvalodā, lai tās kalpotu par līdzekli sekmīgai profesionālai darbībai, profesionālās kvalifikācijas pilnveidei un saziņai ar ārzemju studentiem un speciālistiem. Studiju kurss paredz pilnveidot studentu prasmes dažādos komunikāciju veidos un līmeņos, akcentējot ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistītu terminoloģiju.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas – nozares terminoloģija: ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistīta terminoloģija, sistematizētā un konceptualizētā profesionālā informācija angļu valodā, zināšanas par valodas sistēmu un to lietojumu profesionālajā jomā.
Prasmes –studenti spēj izmantot zināšanas un komunikatīvās prasmes, kas ietver lasīšanas, runas, klausīšanās un rakstīšanas prasmes, profesionālajā jomā, piedaloties diskusijās, veidojot dialogus, uzstājoties ar prezentāciju. Studenti spēj izmantot profesionālo terminoloģiju dažādās komunikatīvās situācijās (telefonsaruna, darba intervija, lietišķā sarakste, elektroniskie dokumenti u.c). Spēj atrast sev nepieciešamo informāciju svešvalodā internetā, strukturēt, klasificēt to, strādāt ar terminu un nozaru vārdnīcām. Kompetences – studentiem ir pilnveidota profesionālās svešvalodas kompetence, lai radoši lietotu svešvalodu mutvārdu un rakstveida komunikācijā un profesionālajā darbībā, studentu mobilitātē un akadēmiskajā vidē.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Makaroni, etimoloģija, sastāvs, vēsture (izcelsme, makaroni antīkā Itālijā, Ķīnā), makaronu daudzveidība.
2 Ūdens, sastāvs, fizikālās īpašības, garša, smarža tā kvalitāte apdzīvojamās teritorijās, izmantošana produktu ražošanā.
3 Augļu un dārzeņu uzturvērtība, to izmantošana uzturā un citās jomās, augļu uzglabāšana, drošība.
4 Augļu un dārzeņu saldēšana un kaltēšana. Dārzeņu un augļu konservēšana un uzglabāšana. Augļu un dārzeņu sulas.
5 Kontroldarbs I.
6 Bezalkoholiskie dzērieni. Gāzētie, raudzētie dzērieni, minerālūdeņi, to veidi, priekšrocības, lietošanas noteikumi.
7 Kafija, etimoloģija, vēsture, kultivēšana, tehnoloģija, ietekme uz cilvēka organismu. Kafija dažādu kultūru aspektā.
8 Tēja, etimoloģija, vēsture, kultivēšana, tehnoloģija, ietekme uz cilvēka organismu. Tēja dažādu kultūru aspektā.
9 Alus, vēsture, sastāvs, alus darīšana, alus daudzveidība, servēšana, ietekme uz cilvēka veselību.
10 Vīni, etimoloģija, vēsture, vīnogu šķirnes, vīna klasifikācija, lietošanas tradīcijas, servēšana, uzglabāšana.
11 Šokolāde, etimoloģija, vēsture, veidi, ražošana, kvalitāte, uzturvērtība, pozitīva / negatīva ietekme uz veselību.
12 Bērnu pārtika, uzturvērtība, ražošanas attīstības vēsture, prasības bērnu pārtikas ražošanai, drošība.
13 Kontroldarbs II.
14 Pārtikas drošība. Inovācijas pārtikas produktu tehnoloģijā.
15 Pārtikas produktu iepakošana, veidi, tehnoloģija. Pārtikas pārtikas drošība. Inovācijas pārtikas uzglabāšana, noteikumi. 16 Individuāli sagatavotas prezentācijas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Sekmīgi uzrakstīti pārbaudes darbi, aktīva piedalīšanās nodarbībās, izstrādāti individuālie darbi (mājas lasīšana 20 000 rakstu zīmes un sagatavota mutvārdu prezentācija par izvēlēto tēmu). Kavēto nodarbību skaits nepārsniedz 20% no kopējā auditoriju nodarbību skaita. Noslēgumā eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Luning P.A. Food Quality Management. 2002. 323 lpp.
2. Encyclopedia of food sciences and nutrition / Amsterdam etc. : Academic Press, 2003. 353.p. 3. Dairy processing : improving quality / Cambridge : Woodhead publishing Limited ; Boca Raton etc. : CRC Press, 2003. 546 lpp.
Papildliteratūra
1. Fellows, P. (Peter), 1953- Processed foods for improved livelihoods / Rome : FAO, 2004. 65 lpp.
2. Walstra, Pieter. Physical chemistry of foods / New York ; Basel: Marcel Dekker, 2003. 807 lpp. 3. FAO/WHO Global Forum of Food Safety Regulators (2 : 2004 : 2nd FAO/WHO Global Forum of Food Safety Regulators, 12-14 October, 2004, Bangkok, Thailand : building effective food safety systems : proceedings of the forum / Rome : FAO ; WHO, 2005. 230 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. International Journal of Food Science and Technology. Print ISSN: 0950-5423. Online ISSN: 1365-2621
Anotāciju līmenī pieejams Wiley datubāzē
[Tiešsaiste] [skatīts 24.05.2011.] Pieejams http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/%28ISSN%291365-2621
2. Journal of food, agriculture and environment : science and technology . Helsinki, Finland : WFL Publisher. Print ISSN: 1459-0255
3. Food Quality and Preference. Online ISSN: 0950-3293
Pilnie teksti ScienceDirect journals datubāzē no 01.01.2001 Food Quality and Preference. [Tiešsaiste] [skatīts 24.05.2011.] Pieejams ScienceDirect journals http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293
Piezīmes
Kurss iekļauts PTF akadēmiskās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas zinības" obligātajā daļā.