Kursa nosaukums | Profesionālā angļu valoda I |
Kursa kods | Valo1038 |
Zinātnes nozare | Valodniecība un literatūrzinātne |
Zinātnes apakšnozare | Lietišķā valodniecība |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 26/04/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Valodu centrs |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. paed., doc. Ina Gode |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa ietvaros paredzēts apgūt būtiskākās zināšanas un prasmes svešvalodā, lai tās kalpotu par līdzekli sekmīgai profesionālai darbībai, profesionālās kvalifikācijas pilnveidei un saziņai ar ārzemju studentiem un speciālistiem. Studiju kurss paredz pilnveidot studentu prasmes dažādos komunikāciju veidos un līmeņos, akcentējot ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistītu terminoloģiju. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas – nozares terminoloģija: ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistīta terminoloģija, sistematizētā un konceptualizētā profesionālā informācija angļu valodā, zināšanas par valodas sistēmu un to lietojumu profesionālajā jomā.
Prasmes –studenti spēj izmantot zināšanas un komunikatīvās prasmes, kas ietver lasīšanas, runas, klausīšanās un rakstīšanas prasmes, profesionālajā jomā, piedaloties diskusijās, veidojot dialogus, uzstājoties ar prezentāciju. Studenti spēj izmantot profesionālo terminoloģiju dažādās komunikatīvās situācijās (telefonsaruna, darba intervija, lietišķā sarakste, elektroniskie dokumenti u.c). Spēj atrast sev nepieciešamo informāciju svešvalodā internetā, strukturēt, klasificēt to, strādāt ar terminu un nozaru vārdnīcām. Kompetences – studentiem ir pilnveidota profesionālās svešvalodas kompetence, lai radoši lietotu svešvalodu mutvārdu un rakstveida komunikācijā un profesionālajā darbībā, studentu mobilitātē un akadēmiskajā vidē. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Pārtikas produktu tehnoloģijas attīstības posmi, ievērojamo pētnieku atklājumi (Nicolas Appert, Louis Pasteur u.c.).
2 Pareizs uzturs. Enerģijas patēriņš cilvēka organismā. Uztura sastāvs, režīms. 3 Uzturvielu iedalījums. Olbaltumvielas, ogļhidrāti, lipīdi, vitamīni, krāsvielas, ūdens, minerālvielas. 4 Kontroldarbs I. 5 Piens, etimoloģija, piena sastāvs (olbaltumvielas, laktoze, vitamīni), piena īpašības, pārstrāde, pasterizēts piens. 6 Siers, etimoloģija, vēsture (izcelsme, siers Antīkā Grieķijā un Romā), siera ražošana, uzturvērtība. 7 Siera iedalījums (saldpiena, skābpiena, kausētie). Siera klasifikācija, sortiments. Siera nozīme cilvēka uzturā. 8 Gaļa, etimoloģija, vēsture (ģenētika, vide). Gaļas sastāvs, fizikālās īpašības, balta un sarkana gaļa, tās uzturvērtība. 9 Gaļas nozīmē cilvēka uzturā. Gaļas patēriņš un ar to saistītas problēmas (veselība, ētika). Veģetārisms. 10 Zivis, zivju klasifikācija, jūras produkti, to uzturvērtība un nozīme cilvēka diētā. 11 Kontroldarbs II. 12 Maize,etimoloģija, vēsture, maizes kultūras un politiskā nozīmība. Maizes sortiments, novērtēšana. 13 Maizes ražošanas izejvielas, rūgšanas, cepšanas process. Maizes kvalitāte. 14 Maizes pasniegšana (servēšana), uzglabāšana. Maize dažādu kultūru kontekstā. 15 Ģenētiski modificēti organismi (metode, attīstība, GM organismu izmantošana lauksaimniecībā un medicīnā. 16 Individuāli sagatavotas prezentācijas. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Sekmīgi uzrakstīti pārbaudes darbi, aktīva piedalīšanās nodarbībās, izstrādāti individuālie darbi (mājas lasīšana 20 000 rakstu zīmes un sagatavota mutvārdu prezentācija par izvēlēto tēmu). Kavēto nodarbību skaits nepārsniedz 20% no kopējā auditoriju nodarbību skaita. Noslēgumā ieskaite. | |
Obligātā literatūra | |
1. Luning P.A. Food Quality Management. 2002. 323 lpp.
2. Encyclopedia of food sciences and nutrition / Amsterdam etc. : Academic Press, 2003. 353.p. 3. Dairy processing : improving quality / Cambridge : Woodhead publishing Limited ; Boca Raton etc. : CRC Press, 2003. 546 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Fellows, P. (Peter), 1953- Processed foods for improved livelihoods / Rome : FAO, 2004. 65 lpp.
2. Walstra, Pieter. Physical chemistry of foods / New York ; Basel: Marcel Dekker, 2003. 807 lpp. 3. FAO/WHO Global Forum of Food Safety Regulators (2 : 2004 : 2nd FAO/WHO Global Forum of Food Safety Regulators, 12-14 October, 2004, Bangkok, Thailand : building effective food safety systems : proceedings of the forum / Rome : FAO ; WHO, 2005. 230 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. International Journal of Food Science and Technology. Print ISSN: 0950-5423. Online ISSN: 1365-2621
Anotāciju līmenī pieejams Wiley datubāzē [Tiešsaiste] [skatīts 24.05.2011.] Pieejams http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/%28ISSN%291365-2621. 2. Journal of food, agriculture and environment : science and technology . Helsinki, Finland : WFL Publisher. Print ISSN: 1459-0255 3. Food Quality and Preference. Online ISSN: 0950-3293 Pilnie teksti ScienceDirect journals datubāzē no 01.01.2001 Food Quality and Preference. [Tiešsaiste] [skatīts 24.05.2011.] Pieejams ScienceDirect journals http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293 |
|
Piezīmes | |
Kurss iekļauts PTF akadēmiskās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas zinības" obligātajā daļā. |