Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Lauksaimniecisko procesu organizācija |
Kursa kods | VadZ1004 |
Zinātnes nozare | Vadībzinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 6 |
Kopējais stundu skaits kursā | 162 |
Lekciju stundu skaits | 32 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 32 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 98 |
Kursa apstiprinājuma datums | 19/06/2019 |
Atbildīgā struktūrvienība | Uzņēmējdarbības un vadībzinātnes institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Inženierzinātņu maģistra grāds pārtikas ražošanas tehnoloģijās, Jolanta Dāboliņa |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti apgūst teorētiskās zināšanas par lauksaimniecisko procesu organizāciju, noskaidro lauksaimniecības tautsaimniecisko nozīmi un tās institucionālo sistēmu, izprot pamatnozaru specifiku, iegūst priekšstatu par ražošanas faktoriem un resursiem lauksaimniecības uzņēmumā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
1.Zināšanas par uzņēmuma saimnieciskās darbības analīzes būtību, principiem un metodēm - kontroldarbs, eksāmens
2.Izpratne un zināšanas par uzņēmuma saimnieciskās darbības analīzes pamatrādītājiem - kontroldarbi, praktiskie darbi, eksāmens 3.Spēj pielietot saimnieciskās darbības analīzes metodes un veikt aprēķinus - kontroldarbi, praktiskie darbi, eksāmens 4.Spēj patstāvīgi strādāt ar finanšu pārskatiem, lai noteiktu uzņēmuma saimnieciskās darbības stāvokli - praktiskie darbi 5.Spēj analizēt un novērtēt uzņēmuma saimnieciskās darbības pamatrādītājus - kontroldarbi, praktiskie darbi, eksāmens 6.Prot izskaidrot un argumentēt citiem sava darba rezultātus - praktiskie darbi, diskusijas 7.Spēja atbildīgi plānot un veikt uzdotos uzdevumus - praktiskie darbi – aprēķini 8.Spēj patstāvīgi aprēķināt un analizēt uzņēmuma saimnieciskās darbības pamatrādītājus un noteikt to ietekmējošos faktorus - kontroldarbi, praktiskie darbi, eksāmens 9.Spēj patstāvīgi noteikt un sniegt savus priekšlikumus uzņēmuma darbības problēmu risināšanai un attīstības veicināšanai - diskusijas nodarbībās, eksāmens |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.Lauksaimniecība kā tautsaimniecības nozare. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas)
2.Lauksaimniecības ekonomiskās darbības raksturojums. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas) 3.Lauksaimniecības uzņēmums. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas) 4.Lauksaimniecības uzņēmumu darbību reglamentējošā normatīvā bāze. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 3 stundas) 5.Lauksaimniecības uzņēmumu darbību reglamentējošā institucionālā sistēma. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 3 stundas) 6.Ražošanas nozares un saimniekošanas sistēmas lauksaimniecībā. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas) 7.Atbalsta maksājumi lauksaimniecībā. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas) 8.Ražošanas kooperācija lauksaimniecības uzņēmumos. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas 9.Ražošanas plānošana lauksaimniecības uzņēmumā. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas) 10.Ražošanas procesa organizācija augkopības nozarē. (lekcija – 3 stunda, praktiskais darbs – 3 stundas) 11.Ražošanas procesa organizācija dārzkopības nozarē. ( lekcija – 3 stunda, praktiskais darbs – 3 stundas 12.Augsnes apstrādes tehnoloģijas augkopības un dārzkopības uzņēmumos. (lekcija – 2 stunda, praktiskais darbs – 2 stundas) 13.Ražošanas procesa organizācija lopkopības nozarē. (lekcija – 3 stunda, praktiskais darbs – 3 stundas) |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Vērtējumu veido:
•Eksāmens – visas tēmas (40 %) •Kontroldarbs – Lauksaimniecības uzņēmums, tā darbību reglamentējošā normatīvā bāze, darbību reglamentējošā institucionālā sistēma. Atbalsta maksājumi lauksaimniecībā. Kooperācija lauksaimniecības uzņēmumos (15 %) •Kontroldarbs – Ražošanas nozares un saimniekošanas sistēmas lauksaimniecībā. •Ražošanas procesu organizācija augkopības, dārzkopības un lopkopības nozarēs (15%) •Referāts - Pētījums par lauksaimniecības nozari (15%) •Prezentācija - Pētījuma prezentācija (10%) Aktivitāte semināru nodarbībās – visas semināra tēmas (5%) 10% atbilst vienai ballei 10 ballu studiju rezultātu novērtēšanas skalā. |
|
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Gatavošanās praktiskajiem darbiem, kontroldarbiem un eksāmenam. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studiju kursa vērtējums ir atkarīgs no pētījuma, kontroldarbu un eksāmena vērtējuma – 10 punkti veido atzīmes 1 balli. Pētījumu, kontroldarbus un eksāmenu novērtē saskaņā ar iepriekš noteikto vērtēšanas kārtību. |
|
Obligātā literatūra | |
1.Briedis A. Agrovides pasākumi. Ozolnieki: LLKC, 2013. 200 lpp.
2.Ruža A. Augkopība. Jelgava: LLU, 2004. 374 lpp. 3.Ikase L. Augļkopība. Dobele: LV Augļkopības institūts, 2015. 545 lpp. 4.Krūklīte Z. Netradicionālā saimniekošana laukos. Ozolnieki, 1997. 24 lpp 5.Kārkliņš A., Ruža A. Lauku kultūraugu mēslošanas normatīvi. Jelgava: LLU. 2013. 55 lpp. 6.Laurs. A., Priekulis J. Mūsdienīga piena ražošana. Rīga: LLU Ulbrokas Zinātnes centrs. 2001. 344 lpp. 7.Šteina-Bahingere K., Reklings M., Granstets A. Ekoloģiski sabalansēta lauksaimniecība: Pamatnostādnes lauksaimniekiem un konsultātniem. Pirmā grāmata „Lauksaimniecības pamatnostādnes”. Ozolnieki: LLKC. 2013. 139 lpp. 8.Matisāns E., Uzuleņš J. Gaļas šķirnes liellopu nozares attīstība Latvijā. Rīga: LLU Ulbrokas Zinātnes centrs. 2002. 211 lpp. 9.Priekulis J. Moderna piena ražošanas ferma: tehnoloģija, tehnika, apsaimniekošana. Jelgava: LLU. 2012. 240 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1.Diderihs H. Uzņēmuma ekonomika. Rīga: Zinātne. 2000. 515 lpp.
2. Saimniekošanas mācība: mācību līdzeklis. A.Dobele, L.Mihejeva, K.Špoģis, U.Viekals, A.Asejeva , I.Upīte Jelgava: Ozolnieki, 1999. 344 lpp. 3.Hofs K.G. Biznesa ekonomika. Rīga. 2002. 559 lpp. 4.Hofs K.G. Biznesa ekonomika 2.izdevums. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2010. 603 lpp 5.Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas Zinātnes centrs, 2001. 171 lpp. 6.Jemeļjanova A. Piena lopkopība. Sigulda: Sigra, 2001. 191 lpp 7.Novele G., Neilands J., Matisāns E. Aitkopība. Rīga: LLU Ulbrokas Zinātnes centrs, 2001. 303 lpp. 8.Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšana. Jelgava: LLU. 1998. 102 lpp. 9.Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava: LLU, 2000. 47 lpp 10.Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana. Ozolnieki: LLKC, 2005. 320 lpp. 11.Radžele-Šulce A., Siliņa L., Krieviņa A. Agrārā sfēra un tās galveno nozaru attīstība Latvijā. Jelgava: LLU, 2012. 204 lpp. 12.Rurāne M. Uzņēmuma finanses. Rīga: Jumava, 2007. 266 lpp 13.Rurāne M. Uzņēmējdarbības organizācija un plānošana. Rīga: BA Turība, 2002. 330 lpp. 14.Rurāne M. Ražošana. Rīga: Turības Mācību centrs, 1997. 125 lpp. 15.Sprūžs J. Kazkopības ABC. Jelgava: LLU, 1996. 96 lpp. 16.Vedļa A. Uzņēmējdarbības kurss. Rīga: Petrovslis&Ko, 2000. 456 lpp. 17.Zvirbule-Bērziņa A., Mihejeva L., Auziņa A. Plānošanas un ražošanas procesa organizēšanas pamatprincipi. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2004. 114 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1.Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapa. Pieejams: http://www.vaad.gov.lv
2.Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapa. Pieejams: http://www.pvd.gov.lv 3.Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras mājaslapa. Pieejams: http://www.vtua.gov.lv 4.Zemkopības ministrijas mājaslapa. Pieejams: http://www.zm.gov.lv 5.Lauku atbalsta dienesta mājaslapa. Pieejams: http://www.lad.gov.lv 6.Lauksaimniecības datu centra mājaslapa. Pieejams: http://www.ldc.gov.lv |
|
Piezīmes | |
Obligātais kurss (A daļa) ESAF akadēmiskā bakalaura studiju programmai „Ekonomika” |