Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Pārtikas tehnoloģijas |
Kursa kods | PārZR005 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 135 |
Lekciju stundu skaits | 0 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 0 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 0 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 135 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/01/2016 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., asoc. prof. Jeļena Zagorska |
|
Priekšzināšanas | |
PārZP028, Pārtikas iekārtas PārZP029, Ievads pārtikas rūpniecībā |
|
Aizstātais(-ie) kurss(-i) | |
PārZP022 [GPARP022] Pārtikas tehnoloģijas |
|
Kursa anotācija | |
Iegūt praktiskas iemaņas pārtikas produktu ražošanā un tehnoloģisko iekārtu ekspluatācijā. Nostiprināt studiju procesā iegūtās teorētiskās zināšanas. Iepazīties ar uzņēmumā ražošanas procesiem un tehnoloģiskajām iekārtam. Iegūt praktisko pieredzi iepriekš iegūtajām teorētiskajām zināšanām, sagatavoties turpmākajam praktiskam darbam un konkurencei darba tirgū. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
Specializētas zināšanas un kritiska izpratne par tehnoloģiskajiem procesiem, to organizāciju, tehnoloģiskajām iekārtām un plūsmas līnijām konkrētā pārtikas uzņēmumā vai iecirknī. Prakse uzņēmumā. Prasmes spēt patstāvīgi veikt uzņēmumā uzticētos darba pienākumus, apkopot prakses laikā iegūto informāciju. Prakse uzņēmumā, prakses atskaites sagatavošana. Kompetence spēt analizēt un skaidrot konkrētajā uzņēmumā notiekošos pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskos procesus. Prakses atskaites aizstāvēšana. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1. Vispārīgās ziņas par uzņēmumu: nosaukums, uzņēmējdarbības veids, atrašanās vieta, specializācija, īss ražotās produkcijas raksturojums, tās apjomi un tirgus situācijas raksturojums.
2. Ražošanas uzņēmumā izmantoto izejvielu raksturojums, galvenie piegādātāji, piegādes biežums. Izejvielu kvalitātes rādītāji un noteikšanas periodiskums. Pieņemšanas dokumentācija, uzskaites kārtība. 3. Produktu ražošanas tehnoloģiskās shēmas (maksimums četriem produktu veidiem), galvenie tehnoloģisko operāciju parametri, to pamatojums. 4. Zudumi ražošanas procesā, to uzskaite. Blakusproduktu izmantošana. 5. Iepakošanas materiālu raksturojums. Produktu sagatavošana realizācijai: patērētājiepakojums un transportiepakojums. Iepakojamā materiāla utilizācija, pārstrādes iespējas. 6. Energoresursu un ūdens apgāde. Siltumapgāde: tvaiks, karsts ūdens. Tvaika un karstā ūdens sagatavošana patēriņam. Elektroenerģija. Ūdens un kanalizācija: ūdens apgāde un patēriņš. Notekūdeņu savākšana, attīrīšanas procesa raksturojums. 7. Apkārtējās vides aizsardzības pasākumi. 8. Darba drošība pasākumi uzņēmumā. Traumatisms, tā izvērtēšana uzņēmumā, novēršanas iespējas. 9. Praktikanta secinājumi un priekšlikumi. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Izieta instruktāža par darba drošību. Prakses laikā studenti gatavo prakses pārskatu, atgriežoties no prakses publiski to aizstāv. Pēc aizstāvēšanas saņem prakses novērtējumu ieskaite bez atzīmes. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Students saskaņā ar prakses nolikumu sagatavo prakses pārskatu. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Students saņem ieskati:
•ja vismaz 70% no prakses uzdevumiem ir izpildīti un atspoguļoti prakses atskaitē; prakses atskaite ir iesniegta un publiski aizstāvēta. |
|
Obligātā literatūra | |
1.Uzņēmumā esošā pieejamā informācija par jaunu produktu izstrādi.
2.Kampuse S., Kļava D., Ķince T., Muižniece–Brasava S., Straumīte E., Zagorska J. Metodiskie norādījumi prakšu īstenošanai pārtikas tehnoloģijas fakultātē LLU. Jelgava, 2020. 24 lpp. 3.Mitra, Jay. The business of innovation / Jay Mitra. 1st edition. Thousand Oaks, CA: SAGE Pub., 2017. pages cm ISBN 9781446210802 (alk. paper). |
|
Papildliteratūra | |
www.likumi.lv https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_en | |
Piezīmes | |
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem. |