Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas iekārtas un tehnoloģijas
Kursa kods PārZP038
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 18
Kopējais stundu skaits kursā 486
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 486
Kursa apstiprinājuma datums 13/04/2021
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Sandra Muižniece-Brasava

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Students prakses laikā iegūst praktiskās iemaņas pārtikas produktu ražošanā un tehnoloģisko iekārtu ekspluatācijā, iepazīstas ar pārtikas ražošanas uzņēmumu darbības specifiku un tehnoloģisko procesu norisi. Studenti nostiprina studiju procesā iegūtās teorētiskās zināšanas. Iepazīstas ar uzņēmumā esošajām iekārtām, to uzbūvi un darbības principiem, izprot tajās notiekošos procesus.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
zināšanas un izpratne par konkrētā pārtikas produkta ražošanas tehnoloģisko shēmu un procesa nodrošināšanai nepieciešamo tehnoloģisko iekārtu uzbūvi un darbības principiem – prakses pārskata sagatavošana.
prasmes: analizēt ražošanas procesa nodrošināšanai nepieciešamo tehnoloģisko iekārtu tehnoloģiskos uzdevumus un darbības principu. Prasmes spēt patstāvīgi veikt uzņēmumā uzticētos darba pienākumus, apkopot prakses laikā iegūto informāciju – prakses pārskata sagatavošana un aizstāvēšana. kompetences: prast atrast pārtikas produktu ražošanas tehnoloģisko etapu nodrošināšanai atbilstošās tehnoloģiskās iekārtas. - prakses pārskata sagatavošana un aizstāvēšana.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Vispārēju ziņu par uzņēmumu un tā ražoto produkciju.
2. Uzņēmumā pielietoto izejvielu raksturojums, sagādes organizācija transportēšana, izejvielu pieņemšanas kārtība.
3. Atsevišķu produktu grupu ražošanas tehnoloģisko procesu secība parametri. Režīmu un operāciju pamatojums.
4. Palīgmateriālu, pusfabrikātu blakusproduktu un gatavās produkcijas uzskaite.
5.Blakusproduktu izmantošana to pārstrādes tehnoloģija un ekonomiskais izdevīgums.
6. Gatavās produkcijas iepakošana. Iepakošanas materiālu raksturojums. Produktu nogāde tirdzniecībā.
7. Mašīnu – aparātu shēma, plūsmu līniju raksturojums, transportiekārtu raksturojums.
8. Tehnoloģiskās iekārtas izejvielu pieņemšanai, pārstrādei, un produktu iepakošanai.
9. Ražošanas telpu plāns ar tehnoloģisko iekārtu izvietojumu. Iekārtu izvietojuma lietderības raksturojums.
10. Energoresursu un ūdens apgāde: aukstumapgāde: aukstuma patērētāji, siltumapgāde: tvaiks, karsts ūdens.
11. Apkārtējās vides aizsardzības pasākumi. 12. Darba drošības pasākumi uzņēmumā. Traumatisms, tā izvērtējums uzņēmumā.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Izieta instruktāža par darba drošību. Prakses laikā studenti gatavo prakses pārskatu, atgriežoties no prakses publiski to aizstāv. Pēc aizstāvēšanas saņem prakses novērtējumu - ieskaite bez atzīmes.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Students saskaņā ar prakses programmu sagatavo prakses pārskatu.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa ieskaites vērtējums ir atkarīgs no prakses pārskata vērtējuma. Students ieskaiti par prakses pārskatu var iegūt, ja vismaz 70% no prakses pārskata ir iekļauti tajā un atbilstoši aprakstīti.
Obligātā literatūra
1.Ciproviča I., Kārkliņa D., Kampuse S., Kļava D., Markeviča L., Straumīte E. Ražošanas prakses nolikums. LLU, Jelgava, 2008. 24 lpp.
2. Dukaļska L., Galoburda R., Sturmoviča E., Rubenis O., Brēmers G. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. LLU, PTF, Jelgava, 2000. 524 lpp.
Piezīmes
Obligāta profesionālā prakse otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā „Pārtikas produktu tehnoloģija” nepilna laika studijās 8. semestrī.