Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas produktu nekaitīgums
Kursa kods PārZM001
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 7
Kopējais stundu skaits kursā 182
Lekciju stundu skaits 28
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 12
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 126
Kursa apstiprinājuma datums 28/11/2023
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Ph.D., doc. Anete Ķeķe
Dr. sc. ing., doc. Asnate Ķirse-Ozoliņa

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Aizstātais(-ie) kurss(-i)
PārZ5033 [GPAR5033] Pārtikas produktu nekaitīgums
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir sagatavot pārtikas speciālistus, kuri spēj novērtēt mikrobiālo un toksisko piesārņojumu un atrast iespējas, kā tās novērst. Studiju kursa ietvaros iepazīstina ar iespējamo pārtikas produktu mikrobiālo piesārņojumu un tā ietekmi uz patērētāja veselību. Studējošie iegūst teorētiskas zināšanas un praktiskas iemaņas piesārņojuma noteikšanai pārtikas produktos, spēj analizēt šāda piesārņojuma novēršanas iespējas. Studējošie patstāvīgi analizē zinātnisko literatūru par kāda pārtikas produkta iespējamo piesārņojumu un dod priekšlikumus to ierobežošanai. Studējošie gūst zināšanas par toksisko vielu iedarbības bioķīmiskiem pamatiem; toksiskuma novērtēšanu; dabīgām toksiskām vielām pārtikas produktu izejvielās; pārtikas produktu izejvielu piesārņojumu ar dažādām organiskām un neorganiskām izcelsmes kaitīgām vielām.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
•par pārtikas produktu bojāšanu izsaucošajiem patogēniem mikroorganismiem (kontroldarbs);
•par pārtikas produktos un to izejvielās esošajām toksiskajām vielām, to iedarbību uz cilvēka organismu un toksikoloģisko problēmu definēšanu (seminārs, tests 1 un tests 2, referāts).

Prasmes:
•Spēj izvērtēt pārtikas produktu mikrobioloģisko piesārņojumu, izmantojot atbilstošās standartmetodēs (laboratorijas darbs, patstāvīgais darbs).
•Spēj integrēt zināšanas, lai izpētītu un kritiski novērtētu iespējamos toksisko vielu avotus jebkurā pārtikas produktā un tā izejvielās (referāts)
•Spēj argumentēt nepieciešamo tehnoloģisko uzlabojumu veikšanai pārtikas produktu ražošanā, lai samazinātu patērētāju saindēšanās riskus (seminārs).
Kompetences:
•Spēj izvēlēties atbilstošas metodes, lai analizētu pārtikas mikrobioloģisko drošību un veikt iegūto rezultātu izvērtēšanu (zinātniskās publikācijas manuskripts).
•Spēj pielietot iegūtās zināšanas toksikoloģisku problēmu formulēšanai un kritiskai analīzei (referāts);
•Spēj izprast globālu ekotoksikoloģijas jautājumu nozīmi (seminārs, referāts).
Kursa saturs(kalendārs)
1.Pārtikas produktu piesārņojuma veidu raksturojums. Riska analīze. Pārtikas nekaitīguma nodrošināšanu reglamentējošie normatīvie akti. Definīcijas un terminoloģija. (L 2h, PD 2h)
2.Pārskats par mikroorganismu klasifikāciju. Baktērijas, mikroskopiskās sēnes, vīrusi. Mikroorganismu attīstības veicinošie faktori. (L 2h, LD 8 h)
3.Pārtikas infekcijas, toksikozes un toksikoinfekcijas, to avoti. Bakteriālie toksīni. (L 2h, PD 2h)
4.Patogēno mikroorganismu raksturojums. (L 2h, PD 2h)
5.Mikroskopiskās sēnes un to veidotie toksīni (aflotoksīni, patulīns u.c.) pārtikas produktos. Mikrobioloģiskās testēšanas metodes. (L 2h, LD 8 h)
6.Mikroorganismu identifikācijas metodes. Patogēno mikroorganismu noteikšanas metodes pārtikas produktos. Zinātniskās publikācijas manuskripta gatavošana (L2h)
7.ISO standarti mikroorganismu noteikšanai pārtikas produktos. Ieskaits tehnoloģisko procesu izmantošanā mikrobioloģiskā piesārņojuma samazināšanai. Kontroldarbs (L2h)
8.Jaunākie pētījumi par mikrobiālo piesārņojumu pārtikā (pēdējo gadu datu bāzēs publicēto publikāciju pārskats). Patstāvīgo darbu rezultātu prezentācija (S2h)
9.Toksisko vielu uzbūves un iedarbības kopsakarības. Toksisko vielu iedarbības bioķīmiskie pamati. (L2h)
10.Toksisko vielu pārvērtības bioloģiskajos organismos. Toksisko vielu iedarbība uz dažādiem orgāniem. (L2h)
11.Pārtikas produktu piesārņojuma analīzē biežāk lietotās instrumentālās metodes. Pārtikas produktu izejvielās esošās dabiskās toksiskās vielas. (L2h, PD2h)
12.Policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži. Benzopirēni. Dioksīni. Polihlorētie bifenili. (L2h)
13.N-nitrozosavienojumi. Pesticīdi. (L2h)
14.Ārstniecības vielas, kuru klātbūtne ir iespējama pārtikas produktos (gaļā, zivīs, pienā). Toksikoloģiski nozīmīgākie metāli. Tests 1 (L2h)
15.Toksikoloģiski nozīmīgākie nemetāli. Pārtikas produktu iepakojuma toksikoloģiskās problēmas. Tests 2 (L2h) 16.Studentu referātu prezentācijas. (S 2h)
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmens (akumulējošais vērtējums semestra laikā). Ir uzrakstīti kontroldarbs un divi testi, izstrādāts un aizstāvēts referāts, izstrādāts un aizstāvēts patstāvīgais darbs, sagatavots zinātniskās publikācijas manuskripts.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Patstāvīgais darbs. Patstāvīga literatūras analīze par kāda pārtikas produkta varbūtējo piesārņojumu; prezentācijas sagatavošana.

Zinātniskās publikācijas manuskripts. Zinātniskās publikācijas manuskripts ir sagatavots par laboratorijas darbos veiktajām analīzēm un iegūtajiem rezultātiem. Sagatavotā raksta apjoms nepārsniedz 4lpp.
Referāts. Students izvēlas iespējamo toksikoloģisko problēmu, saistībā ar maģistra darbā izvēlēto tēmu un sagatavo par to referātu un prezentāciju.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Eksāmens (akumulējošais vērtējums semestra laikā)

Vērtējums veidojas no:
•20% - kontroldarbs par pārtikas produktu mikrobioloģisko piesārņojumu.
•20% - patstāvīga darba prezentācija par kāda pārtikas produkta varbūtējo piesārņojumu
•20% - zinātniskās publikācijas manuskripts par laboratorijas darbos veiktajām analīzēm un iegūtajiem rezultātiem
•5 % - tests par organiskām toksiskām vielām
•5 % - par tests par neorganiskām toksiskām vielām •30% - referāts par toksiskām vielām izvēlētajā pārtikas produktā
Obligātā literatūra
1.Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. 2. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp. ISBN 9789984453958.
2.Food Safety in the 21st Century: Public Health Perspective. Ed.: P. Dudeja, R. K. Gupta, A.S. Minhas. London: Academic Press, 2017. 584 p. ISBN 9780128017739
3.Food Safety For the 21st Century: Managing HACCP and Food Safety Throughout the Global Supply Chain. C. A. Wallace, W. H. Sperber, S. E. Mortimore. Chichester: Wiley-Blackwell, 2011. 328 p. ISBN 9781119053576
4.Ozola B. Pārtikas toksikoloģija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2007. 78 lpp.
5.Timbrell J. Introduction to Toxicology. London: Taylor&Francis, 2002. 215 p.
6.Shibamoto T., Bjeldanes L. Introduction to Food Toxicology. Elsevier, 2012. 213 p.
Shibamoto T., Bjeldanes L. Introduction to food toxicology. 2nd ed. Amsterdam ;Boston: Elsevier/Academic Press, 2009. 309 p. Ir LLU FB 1 eks.
7.Food Toxicology. Current Advances and Future Challenges.Edited by A. Sachan, S. Hendrich New York: Apple Academic Press, 2017. 480 p. E-gāmata pieejama LLU tīklā datubāzē Taylor & Francis CRC Press e-grāmatas https://ezproxy.llu.lv:2071/10.1201/9781315161075
8.Food Toxicology. Edited by D. Bagchi, A. Swaroop. Boca Raton: CRC Press, 2017. 284 p. E-gāmata pieejama LLU tīklā datubāzē Taylor & Francis CRC Press e-grāmatas https://ezproxy.llu.lv:2071/10.1201/9781315371443
Papildliteratūra
1.Forsythe S. J. The Microbiology of Safe Food. 2nd ed. Chichester, West Sussex, U.K.; Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, 2010. 476 p. ISBN 9781405140058.
2.Roberts D., Greenwood M. Practical Food Microbiology. 3rd ed. Malden, Mass: Blackwell Pub., 2003. 294 p. ISBN 1405100753.
3.Lawley R., Curtis L., Davis J. The Food Safety Hazard Guidebook. Cambridge: The Royal Society of Chemistry, 2008. 422 p. ISBN 9780854044603
4. McLandsborough L. Food Microbiology Laboratory. London: CRC Press, 2005. 203 p. ISBN 9780849312670
McLandsborough L. Food Microbiology Laboratory. Boca Raton: CRC Press, 2017. 196 p. ISBN 9780429204807 E-gāmata pieejama LLU tīklā datubāzē Taylor & Francis CRC Press e-grāmatas https://ezproxy.llu.lv:2071/10.1201/b12785
5.Kļaviņš M. Vides piesārņojums un tā iedarbība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2012. 199 lpp.
6.Kļaviņš M., Prikšāne A. Ekotoksikoloģija. Rīga: Roskilde, 1995. 125 lpp.
7.Matiseks R., Šnēpels F.M., Šteinere G. Pārtikas analītiskā ķīmija. Rīga; LU, 1998. 456 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1.Food Safety Authority of Ireland. Guidance note no.3: guidelines for the interpretation of results of microbiological testing of ready-to-eat foods placed on the market (revision 1). Dublin: FSAI; 2014. Pieejams: https://www.lenus.ie/handle/10147/332049
2.Scientific peer-reviewed papers' database, SCIENCEDIRECT. http://www.sciencedirect.com/
3.4.Scientific peer-reviewed papers' database, SCOPUS. http://www.scopus.com/
4.Food and Chemical Toxicology. ISSN: 0278-6915
5.Toxicology and Enviromental Health Sciences. ISSN: 2005-9752 6.Toxicology. ISSN: 0300-483X
Piezīmes
Obligātais studiju kurss akadēmiskā Maģistra studiju programma “Pārtikas zinātne”