Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Ievads pārtikas ražošanā |
Kursa kods | PārZB028 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 4 |
Kopējais stundu skaits kursā | 108 |
Lekciju stundu skaits | 14 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 38 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 0 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 56 |
Kursa apstiprinājuma datums | 29/08/2024 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. Evita Straumīte Ph.D., doc. Sanita Sazonova |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa mērķis – iegūt zināšanas par studiju kārtību LBTU un iepazīt pārtikas ražošanas nozares teorētiskos un praktiskos aspektus. Studenti teorētiski iepazīstas ar pārtikas ražošanas nozari, kā arī apmeklē dažādus pārtikas ražošanas un ar to saistītos uzņēmumus, pārtikas ražošanas uzraudzības institūcijas, iepazīstoties ar to darbības specifiku un pārtikas ražošanas pamatprincipiem. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas par studiju kārtību universitātē un par pārtikas ražošanas nozares likumdošanas normatīvajiem aktiem, pārtikas ražošanas asociācijām – lekcijas un semināri;
Prasmes – spēj izmantot Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanas aktus un pieejamās datu bāzes par likumdošanu - praktiskie darbi. Kompetences – spēj izvērtēt un analizēt pārtikas ražošanas uzņēmumos redzēto un izprot pārtikas ražošanas pamatprincipus – mācību ekskursijas un semināri. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
Pilna laika klātienes studijās:
1.Vispārējs ieskats par studiju procesa organizāciju LBTU – fakultātes struktūra, vēsture, studiju programmas un studiju plāni, to raksturojums. Prakses, to norises. Bibliotēka un tās iespējas. (Lekcija – 4h; diskusiju seminārs – 2h) 2.Studiju procesa organizācija - e-studijas, to pārvaldība un lietošana. Stipendijas, to veidi un iespējas. Mobilitātes iespējas. Studentu pašpārvalde un citas student organizācijas. (Lekcija – 2h) 3.Pārtikas ražošanas nozares raksturojums. Pārtikas ražošanas asociācijas un uzraugošas institūcijas Latvijā. (Lekcija – 2h; diskusiju seminārs – 2h) 4.Likumdošanas normatīvie akti Latvijā un Eiropas Savienībā, kas saistīti ar pārtikas apriti. Pārtikas apriti uzraugošās institūcijas un to funkcijas. (Lekcija – 4h; praktiskais darbs – 4h) 5.Codex Alimentarius. Vispārējs ieskats pārtikas ražošanas kvalitātes shēmās. (Lekcija – 2h; praktiskais darbs – 4h) 6.Iepazīšanās ar pārtikas ražošanas uzņēmumiem. (Mācību ekskursija – 8h) 7.LBTU mācību pētījumu saimniecības SIA LBTU MPS “Vecauce” apmeklējums. (Praktiskais darbs – 6h) Nepilna laika studijās: Nepilna laika neklātienes studijās: tiek īstenotas visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, bet kontaktstundu skaits ir 1/2 no norādīto stundu skaita. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Studentiem jāapmeklē vismaz 80% no lekcijām, praktiskajiem darbiem un diskusiju semināriem.
Obligāts (100%) SIA LBTU MPS “Vecauce” apmeklējums un veicamo uzdevumu izpilde. Obligāts (100%) mācību ekskursijas apmeklējums. Ja attaisnotu iemeslu dēļ (veselības vai ārkārtas ģimenes apstākļu dēļ) students nav piedalījies mācību ekskursijā, tad par apmeklēto uzņēmumu ir jāuzraksta pārskats (max piecas A4 lapas) un tas jāprezentē studiju biedriem. Patstāvīgo darbos plānoto prezentāciju sagatavošana. |
|
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
1.Gatavošanās diskusiju semināriem par LBTU un bibliotēkas piedāvājumu un iespējām; aktualitātēm pārtikas ražošanas nozarē un ražošanas uzņēmumiem, uzraudzības institūcijām un profesionālajām biedrībām.
2.Vispārējas informācijas apkopošana un attālināta iepazīšanās ar uzņēmumiem, uz kuriem paredzētas mācību ekskursijas. 3.Iepazīšanās un informācijas apkopošana prezentācijai par Latvijas un Eiropas Savienības likumdošanu, kas saistīti ar pārtikas produktu ražošanu un ar to saistītajām jomām. 4.Gatavošanās pārbaudījuma diviem testiem-kontroldarbiem. |
|
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Eksāmena atzīme veidojas kā vidējā atzīme no:
1.Sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstītiem divi plānotajiem testiem-kontroldarbiem; 2.vērtējuma no SIA LBTU MPS “Vecauce” apmeklējuma; 3.patstāvīgo darbu prezentāciju atzīmēm. |
|
Obligātā literatūra | |
Metodiskie norādījumi, kas saistīti ar studiju darbu pieejami e-studijās.
Codex Alimentarius. LBTU Studiju nolikums un Satversme |
|
Papildliteratūra | |
Zinātniskās datu bāzes. Pārtikas ražošanas uzņēmumu mājas lapas. | |
Piezīmes | |
Profesionālā bakalaura studiju programmas Pārtikas produktu tehnoloģija pilna un nepilna laika studentiem |