Kursa nosaukums | Jaunās tehnoloģijas pārtikas iepakošanai |
Kursa kods | PārZ6012 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 32 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. Sandra Muižniece-Brasava Dr. habil. sc. ing., Lija Dukaļska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Iepakojuma un pārtikas produktu vispārīgs raksturojums, saderība, kvalitāte, drošība. Iepakojuma funkcijas. Iepakošanas materiāli, iepakojuma formas. Vāki un aizvākošana. Etiķetes, svītrkodi. Dzērienu pildīšana. Speciālie iepakošnas veidi – MAP, EMAP, aktīvais iepakojums, aseptiskā pildīšana. Biomateriāli pārtikas iepakojumam. Transportiepakojums. Izlietotā iepakojuma pārstrāde. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Iepakojamo pārtikas produktu raksturojums.
2 Iepakojuma industrijas attīstība pasaulē, Eiropā, Latvijā. 3 Iepakošanas materiāli – metāls, stikls, papīrs un kartons, iepakojumu veidi. 4 Polimēru materiāli, to īpašības, iepakojumu veidi. 5 Iepakojuma un pārtikas produktu saderība, kvalitāte un drošība. I kintroldarbs. 6 Vāki, aizvākojuma raksturojums, tā primārās un sekundārās funkcijas. Etiķetes, informācija uz etiķetēm. 7 Jaunie iepakojuma materiāli - biomateriāli, to attīstība stendences. 8 Izlietotā iepakojuma pārstrāde. 9 Jaunās iepakošanas tehnoloģijas. Iepakojums vakuumā un modificētā vidē. 10 Pārtikas produktu aktīvais un inteliģentais iepakojums 11 Dārzeņu un augļu iepakošana tirdzniecības vajadzībām – EMAP. 12 Dzērienu pildīšana un to kvalitātes nodrošināšana. 13 Aseptiskā pildīšana, tās nozīme pārtikas ražošanā. II kontroldarbs. 14 Transportiepakojuma veidi, kravas vienību komplektēšana, konteineru aptīšana ar plēvi. 15 Individuālā darba novērtējums, darba aizstāvēšana. 16 Eksāmens. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt izstrādātam un aizstāvētam individuālajam darbam (pēc izvēles, bet saistītam ar maģistra darba tēmu), kā arī uzrakstītiem visiem kontroldarbiem, pamatojoties uz tiem maģistrs kārto eksāmenu. | |
Obligātā literatūra | |
1. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. LLU, PTF, Jelgava, 2003, 670 lp.
2. A handbook of food packaging ( edited by Frank A. Paine, Heather Y. Paine. - 2nd ed. - London etc. : Blackie Academic & professional, 1992. - XIV, 497 p. 3. Principles of modified atmosphera and sous vide product packaging, 1995, 450 pp. 4. Aceptic processing and packaging of particulate foods / edited by E. M. A. Willhoft. - Blackie Academic & Prof.,1994. 192 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Production and packaging of non-carbonated fruit juices and fruit beverages / edited by P. R. Ashurst. - 2nd ed., reprinted. - london etc. : Chapman & Hall, 1995.
2. Чернов М.Е. Упаковка макаронных изделий. M., 1997,129 c. Учебное пособие. 3. Муравин Я., Толмачева М., Додонов А. Применение полимерных и комбинированных материалов для упаковки пищевых продуктов. М. Агропромиздат, 1985. 4. Latvijas Republikas likumi |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Žurnāls Тара и упаковка ar 1997.g. atrodams mūsu bibliotēkā.
2. Iepakotāja ceļvedis / SIA “Iepakojuma centrs” periodisks izdevums. R.:iznāk kopš 1995.g. aprīļa (Līdz 2001.g.) 3. Čakste, M. Kūka Polimēru ķīmija. Metodiskie norādījumi laboratorijas darbiem / LLU. Jelgava: 1997. 24 pp. 4. Packaging: The facts: A resource pack on packaging technology for schools and colleges/The Institute of Packaging, 1996. - 101 p |
|
Piezīmes | |
obligātais studiju priekšmets PTF maģistratūras studiju programmas "Pārtikas zinātne" studentiem 3. semestrī |