Kursa nosaukums | Jaunā pārtika |
Kursa kods | PārZ6011 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmetā maģistrants iepazīstas ar modernās biotehnoloģijas iespējām pārtikas produktu kvalitātes uzlabošanā, atsevišķiem ģenētiski modificētiem pārtikas produktu veidiem, kā arī ar funkcionālo pārtiku. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ģenētiskā modifikācija un raksturīgo īpašību nesēji. Ģenētiski modificētās pārtikas definīcija. Seminārs.
2 Pārtikas produktu ražošanā iespējamo fermentu kvalitatīvo īpašību izmaiņas, lietojot modernās biotehnoloģijas. 3 Alus raudzēšana, maizes rauga tehnoloģiskā procesa realizācija ar ģenētiski izmainītiem raugiem. 4 Pienskābes baktērīju ieraugi. Laktokoku ģenētiskā modifikācija. Seminārs. 5 Pārtikas produkti, gatavoti no izejvielām ar ģenētiski izmainītu struktūru. Seminārs. 6 Funkcionālās pārtikas definīcija. Funkcionālo grupu raksturojums. 7 Probiotiķi, to raksturojums, ietekme uz cilvēka zarnu trakta darbību un imunsistēmu 8 Prebiotiķi, to raksturojums un funkcionālās īpašibas. Oligosaharīdu veidi.Seminārs. 9 Taukskābju raksturojums un to funkcionālās īpašibas.Seminārs 10 Balastvielas, to klasifikācija un iedarbības mehānisms. Galvenie balastvielu avoti.Seminārs 11 LU Biotehnoloģijas un mikrobioloģijas institūta apmaklējums. 12 LU Biomedicīnas pētījumu un studiju centra apmeklējums. 13 Ģenētiski modificētās pārtikas atpazīšanas metodes. 14 Diskusija par izstrādātiem referātiem. 15 Diskusija par izstrādātiem referātiem. 16 Diskusija par izstrādātiem referātiem. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Akumulējošas iekaites ieguvei maģistrantam jāpiedalās semināros, jāsagatavo un jāaizstāv referāts par izvēlēto tēmu, jāiesniedz rakstiskas atskaites par LU Biotehnoloģijas un mikrobioloģijas institūta un LU Biomedicīnas pētījumu un studiju centra apmeklējumu. | |
Obligātā literatūra | |
1. Chemical and functional properties of Food components/edited by Z.Sikorski. - Technomich Publishing Company:USA,1997. - 293 p.
2. S.S. Deshparde Handbook of Food toxicology.- New-York, 2002.-903 p. 3. Encyclopedia of Food Science and nutrition/editor B.Caballero - Amsterdam:Academic Press, 2003. - 10 volumes. 4. Food biotechnology: Technique and application. Basel:Technomic Publishing company, 1992. - 380 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Datu bāzes AGRIS Food and Human Nutrition, 1975 - 2003.
2. Datu bāzes AGRICOLA, 1975. - 1998. 3. Internets - atslēgas vārdi - Genetic modify food, genetic modification. 4. International Food Safety handbook:SCience, International regulations and Control/edited by M.Youner, L.Fishebein, S.Miller.- Headquarters:New Yourk,1998. - 511 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Journal of Dairy Science.
2. Food Technologie. 3. Lebensmiteltechnik. 4. Пищевая промышленность. |
|
Piezīmes | |
Studiju priekšmets iekļauts Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas zinātnes maģistrantūras studiju programmas izvēles daļā 4.semestrī. Studentu zināšanas novērtē ar eksāmens. |