Excel
Kursa nosaukums Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas metodes
Kursa kods PārZ6005
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 8
Laboratorijas darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 20/11/2013
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Envija Velga Strautniece

Priekšzināšanas
PārZ4014, Pārtikas sensorā novērtēšana
Kursa anotācija
Maģistranti iepazīstas ar sensorās zinātnes attīstību, sensorās novērtēšanas izmantošanu zinātnē un ražošanā, sensorām metodēm un testiem, to pielietošanu produktu kvalitātes kontrolē un zinātniski pētnieciskā darbā, sensoro datu analizēšanu, izmantojot statistiskās metodes.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Zināšanas un izpratne par sensoro metožu izvēli un izmantošanu; zināšanas par sensoro analīžu datu izvērtēšanu ar statistiskajām metodēm;
• prasme veikt sensorās analīzes; • kompetence izmantot sensorās novērtēšanas metodes zinātniskajā darbā un pārtikas ražošanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Sensorā novērtēšana - analītiska zinātnes nozare. Sensoro analīžu starptautiskie (ISO) standarti
2 Cilvēka galvenie sensorie receptori ( sajūtu orgāni ). Oža: ožas orgāns, ožas centrs, ožas analizators.
3 Garša: garšas orgāns, garšas pumpuri, garšas kārpiņas. Pamatgaršu uztveršana.
4 Redze: redzes asums un vērīgums. Produktu ārējā izskata novērtēšana. Dzirde, tās izmantošana kvalitātes novērtēšanā.
5 Kompleksā sajūta garša+smarža. Tauste, taustes izpausmes veidi.
6 Siekalu nozīme produktu vērtēšanā. Jutīguma slieksnis, tā veidi.
7 Diskriminējošās metodes: trīsstūra tests, pāru salīdzināšanas, divi no trim, divi no pieciem un sarindošanas tests.
8 Diskriminējošās metodes: paraugu sagatavošana, rezultātu analīze un izskaidrošana.
9 Raksturojošās metodes: skalu metodes un profilēšanas metodes.
10 Raksturojošās metodes: kvantitatīvās aprakstošās analīzes un laika-intensitātes metode.Iegūto datu analīze.
11 Emocionālās metodes: hēdoniskā skala, pāru salīdzināšanas izvēles tests, sarindošanas tests. Rezultātu izskaidrošana.
12 Sensoros vērtējumus ietekmējošie faktori: psiholoģiskās kļūdas un fizikālie apstākļi.
13 Vērtētāju izvēle, apmācība un uzraudzība.
14 Sensorās laboratorijas plānošana,
15 Patērētāju piedalīšanās sensorā produktu novērtēšanā. 16 Kontroldarbs - tests
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jānostrādā laboratorijas darbi, jāiesniedz ziņojumi par laboratorijas darbu rezultātiem, to izskaidrojumu un analīzi; jāveic patstāvīgais darbs ( sensorās problēmas risinājums ); jāuzraksta kontroldarbs - tests par kursa teorētisko daļu.
Obligātā literatūra
1. Strautniece E. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Jelgava: LLU PTF, 2004. 88 lpp. 2. ISO standards. Sensory analysis.
Papildliteratūra
1. Meilgaard M., Civille G.V., Carr B.T. Sensory Evaluation Techniques [elektroniskais resurss]. Boca Raton, Florida: CRC Press, Inc., 1999. 387 p. E-grāmata. 2. Stone H., Sidel J.L. Sensory Evaluation Practices. 3rd.ed. Tragon Corporation, Redwood City, CA,USA, 2004.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Journal of Sensory Studies Published by John Wiley and Sons. ISSN (printed): 0887-8250. ISSN (electronic): 1745-459X. 2. Food Quality and Preference Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293.
Piezīmes
Studiju kurss iekļauts Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes akadēmiskā maģistra studiju programmā "Pārtikas zinātne" kā obligātais studiju kurss.