Excel
Kursa nosaukums Ģenētiski modificēta pārtika
Kursa kods PārZ6004
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Lekciju stundu skaits 32
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursā maģistrants iepazīstas ar modernās biotehnoloģijas iespējām pārtikas produktu kvalitatīvo īpašibu uzlabošanā, patērētāja attieksmi pret tiem, kā arī ar atsevišķiem ģenētiski modificētiem pārtikas produktu veidiem, atpazīšanas metodēm un ar tiem saistīto likumdošanu.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
•zināšanas - padziļinātas zināšanas par ĢMO un to pielietošanu pārtikas produktu izgatavošanā
•prasmes - iegūst prasmes argumentēt, diskutēt un izskaidrot speciālistiem un nespeciālistiem ĢMO vietu un lomu piedāvāto pārtikas produktu klāstā •kompetence – ir kompetents izteikt savas domas par ĢMO, to ētisko pusi un ietekmi uz vidi un sabiedrību
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ģenētiski modificētās pārtikas definīcija un raksturojums. Ģenētiski modificētās pārtikas tiesiskā regulācija. Seminārs.
2 Patērētāja attieksme un viedoklis par ģenētiski modificētu pārtiku. Morālie un ētiskie aspekti. Seminārs.
3 Iedzimtības informācija un ģenētiskais kods. Ģenētiskās informācijas pārnese.
4 Gēnu inženierija. Ģenētiskās modifikācijas ierobežojumi. Seminārs.
5 Ģenētiski modificētās pārtikas veidi. Ģenētiski modificētie mikroorganismi pārtikā.
6 Ģenētiski modificēto raugu tehnoloģiskās īpašības. Alus raudzēšana ar ģenētiski izmainītiem alus raugiem.
7 Maizes raugs ar paaugstinātu trehalozes sastāvu. Seminārs.
8 Pienskābes baktēriju ieraugi. Laktokoku ģenētiskā modifikācija. Seminārs.
9 Himozīns, tā ieguve lietojot ģenētiski modificētus mikroorganismus. Proteīnu ieguve.
10 ĢM dzīvnieku ieguve un to nozīme pārtikā. Seminārs.
11 Ģenētiski modificēti augi pārtikā. Augsta oleīnskābes satura sojas eļļa.
12 Pārtikas produkti, gatavoti no kartupeļiem, graudaugiem, sojas un tomātiem ar ģenētiski izmainītu struktūru.
13 Ģenētiski modificētās pārtikas izmantošanas riski.
14 ĢM pārtikas atpazīšanas metodes. Seminārs.
15 Diskusija un seminārs par izstrādātajiem patstāvīgajiem darbiem. 16 Teorētiskā kursa pārbaudes tests. Diskusija un seminārs par izstrādātajiem patstāvīgajiem darbiem.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
- Sekmīgi nokārtots tests, aizstāvēts patstāvīgais darbs, apmeklēti visi semināri - nosacījumi akumulējošam eksāmenam. Studentu zināšanas novērtē ar eksāmenu.
Obligātā literatūra
1. Kārkliņa D., Muižnieks I. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008, 46. – 112. lpp Ir LLU FB 35 eks.
2. Biotechnology of lactic acid bacteria :novel applications. Editors: F. Mozzi, R.R. Raya, G.M. Vignolo. Ames, Iowa : Wiley-Blackwell, 2010. 393 p
3. Foods derived from modern biotechnology.Codex Alimentarius Commission, Joint FAO/WHO Food Standards Programme Rome: FAO; [Geneva]: WHO, 2009. 76 p Ir LLU FB 1 eks. Pieejams arī: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/011/a1554e/a1554e00.pdf 4. ĢMO – mīti un fakti. Rīga: Biedrība Zemes draugi, 2010. 26 lpp.
Papildliteratūra
1. PCR methods in foods. Edited by J.Maurer. New York, NY: Springer, 2006. 148 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Food Science and Technology. Published by Elsevier Science. ISSN (printed): 0023-6438. ISSN (electronic): 1096-1127. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
2. Journal of Agricultural Science. Published/Hosted by Cambridge University Press. ISSN: 0021-8596. 3. Journal of Animal Science. Published by American Society of Animal Science. ISSN (printed): 0021-8812. ISSN (electronic): 1525-3163. Pieejams arī: http://jas.fass.org/
Piezīmes
Obligāts studiju kurss PTF maģistra studiju programmā „Pārtikas zinātne”.