Excel
Kursa nosaukums Pārtikas funkcionālās īpašības
Kursa kods PārZ6002
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Lekciju stundu skaits 32
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Maģistrantu iepazīstina ar funkcionāliem pārtikas produktiem, to pozitīvajām un negatīvajām īpašīibām, ietekmi uz veselību un nekaitīgumu, kā arī iespējamo funkcionālo grupu pielietojumu jaunu pārtikas produktu ražošanā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas – iegūst padziļinātas zināšanas par dažādām funkcionālajām grupām un to pielietošanu pārtikas produktu izgatavošanā;
• prasmes – iegūst prasmes argumentēt, diskutēt un izskaidrot speciālistiem un nespeciālistiem funkcionālo pārtikas produktu vietu un lomu piedāvāto pārtikas produktu klāstā; • kompetence – ir kompetents izteikt savas domas par funkcionālās pārtikas produktiem, to ietekmi uz patērētāja veselību slimību risku samazināšanai
Kursa saturs(kalendārs)
1 Funkcionālās pārtikas definīcija, tās atklājēji. Funkcionālo grupu iedalījums.
2 Veselības atzinumi. Seminārs.
3 Zarnu trakta un tā nozīme imūnsistēmas stiprināšanai. Seminārs.
4 Probiotiķi, to raksturojums, ietekme uz cilvēka zarna trakta darbību un imūnsistēmu.
5 Prebiotiķi, to raksturojums un to funkcionālās īpašības.
6 Probiotiskie/prebiotiskie piena produkti. Simbiotikas. Seminārs
7 Balastvielas, to klasifikācija un iedarbības mehānismi.
8 Graudaugu produktu atsevišķo funkcionālo grupu raksturojums.
9 Augļi un dārzeņi – balastvielu nozīmīgākais avots. Noni augļu sula. Seminārs.
10 Polinepiesātināto taukskābju raksturojums, to funkcionālā nozīme cilvēka veselības stiprināšanai.
11 Produkti ar omega – 3 un omega – 6 taukskābēm. Konjugētā linolskābe (CLA). Seminārs.
12 Minerālvielas (Ca, Se ) un vitamīni (E, C, karotīni). Funkcionālie produkti ar paaugstinātu kalcija saturu.
13 Funkcionālie peptīdi. Seminārs
14 Polifenoli. Tēja. Sojas produkti. Seminārs.
15 Funkcionālie piena produkti holesterīna satura un asinsspiediena pazemināšanai (augu steroli). 16 Teorētiskā kursa pārbaudes tests. Diskusija un seminārs par izstrādātajiem patstāvīgajiem darbiem.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
- Sekmīgi nokārtots tests, aizstāvēts patstāvīgais darbs, apmeklēti visi semināri - nosacījumi akumulējošam eksāmenam. Studentu zināšanas novērtē ar eksāmenu.
Obligātā literatūra
1. Kārkliņa D., Muižnieks I. Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008, 4 - 46 lpp
2. Kārkliņa D.Ciproviča I., Beitāne I Pārtikas produkti ar funkcionālajām sastāvdaļām. Jelgava: LLU, 2008. 50 lpp. 3. Functional foods and biotechnology. Edited by K.Shetty ... [et al]. Boca Raton ... [etc.]: CRC/Taylor & Francis, 2007. 650 p.
Papildliteratūra
1. Probiotics in food: health and nutritional properties and guidelines for evaluation. Rome : FAO, WHO, 2006., 50 lpp. Pieejams arī: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0512e/a0512e00.pdf
Periodika un citi informācijas avoti
1. Food Science and Technology. Published by Elsevier Science. ISSN (printed): 0023-6438. ISSN (electronic): 1096-1127. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
Piezīmes
Obligāts studiju kurss PTF maģistra studiju programmā „Pārtikas zinātne”.