Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Graudu kvalitātes noteikšanas tehniskie paņēmieni
Kursa kods PārZ5029
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 10
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 10
Laboratorijas darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 14/06/2016
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Evita Straumīte
Dr. sc. ing., prof. Tatjana Ķince
Dr. sc. ing., asoc. prof. Dace Kļava

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Graudaugu kvalitāte ir viens no noteicošiem faktoriem pārtikas produktu pieņemamībai un pieprasījuma nodrošināšanai, tāpēc kursa mērķis ir padziļināti papildināt teorētiskās zināšanas un praktisko metožu izmantošanas iespējas graudu kvalitātes noteikšanai; iemācīt studentus strādāt multikulturālās komandās. Studiju kurss ir balstīts uz zinātniskiem un praktiskiem aspektiem graudu kvalitātes parametru noteikšanā, kā fizikālie parametri, ķīmiskais sastāvs, sensorās un tehnoloģiskās īpašības (kā reoloģija, cietes klisterizēšanas temperatūra, cepamīpašības).
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc studiju kursa apgūves, studentiem būs:
• zināšanas un sapratne par graudu kvalitātes nozīmi pārtikas ķēdē;
• prasmes noteikt graudu fizikālos parametrus, ķīmisko sastāvu, sensorās un tehnoloģiskās īpašības, kā arī mikrobiālo drošību; apkopot un izdiskutēt par laboratorijas darbos iegūtajiem rezultātiem;
• kompetence izvēlēties atbilstošo metodi graudu kvalitātes parametru noteikšanai un analizēt iegūtos rezultātus.
Kursa saturs(kalendārs)
1. E-studijas: graudaugu kvalitāti raksturojošie rādītāji, kvalitāti ietekmējošie faktori.
2. E-studijas: graudu kvalitātes noteikšanas metodes un nepieciešamās iekārtas.
3. E-studijas: kopsavilkums/apraksts par literatūras studijām.
4.Graudaugu kvalitātes parametru noteikšana un izmaiņas pārstrādes laikā. Jaunu produktu izstrāde un kvalitātes vērtējums.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Studenti sagatavo rakstiski un aizstāv mutiski (izveidojot prezentāciju) zinātnisku rakstu, kurā iekļauj par izvēlētās tēmas zinātniskās literatūras apkopojumu (kas paveikts attālinātās apmācības laikā), eksperimentālos rezultātus un diskusiju (paveikts apmācības laikā klātienē).
Obligātā literatūra
1. Distillers Grains Production, Properties, and Utilization. Edited by Kurt A. Rosentrater. AOCS Publishing 2011. eBook ISBN: 978-1-4398-1726-1. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCnetBase Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/b11047
2. Engineering Aspects of Cereal and Cereal-Based Products. Edited by Paula Maria dos Reis Correia. CRC Press 2013. eBook ISBN: 978-1-4398-8703-5. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCnetBase Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/b15246
3. Hui Y. H. Plant Sanitation for Food Processing and Food Service. 2nd Edition. CRC Press 2014. eBook ISBN: 978-1-4665-7770-1. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCne Base Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/b17935
4. Chakraverty A., Singh R. P. Postharvest Technology and Food Process Engineering. CRC Press 2014. eBook ISBN: 978-1-4665-5321-7. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCnetBase Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/b15587
Papildliteratūra
1. The Mechanics and Physics of Modern Grain Aeration Management. Edited by Navarro S. and Noyes R. CRC Press 2001. eBook ISBN: 978-1-4200-4033-3. Ir LLU FB 1eks. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCnetBase Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/abs/10.1201/9781420040333.ch6
2. Handbook of Postharvest Technology Cereals, Fruits, Vegetables, Tea, and Spices. Edited by Ramaswamy H. S., Raghavan G. S. V., Chakraverty A., and Mujumdar A. S. CRC Press 2003. eBook ISBN: 978-0-203-91131-0. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCnetBase Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/9780203911310
3. Fruit and Cereal Bioactives Sources, Chemistry, and Applications. Edited by Tokuşoğlu Ō. and Hall C. III. CRC Press 2011. eBook ISBN: 978-1-4398-0667-8. Ir LLU FB e-grāmatu datubāzē CRCnetBase Pieejams: http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/b10786
Periodika un citi informācijas avoti
1. International Journal of Food Science and Technology. UK: John Wiley & Sons. ISSN 1365-2621 (Online)
2. International Journal of Food Properties. UK: Teyrol & Francis. ISSN 1532-2386 (Online)
3. International Journal of Cereal Chemistry. USA. AACC International. ISSN 0009-0352 (Online)
Piezīmes
Studiju kurss ir paredzēts Baltijas un Skandināvijas valsts lauksaimniecības, pārtikas zinātnes un tehnoloģijas maģistrantiem, kā arī studentiem, kas ir ieinteresēti studiju kursa ietvaros paredzēto tēmu apguvei par graudu kvalitāti kopumā.