Excel
Kursa nosaukums Inovatīvais tehnoloģiskajās iekārtās
Kursa kods PārZ5015
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Mārtiņš Ruciņš

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Jaunāko tehnoloģiju izmantošana SĒU iekārtu izstrādē. Tehnoloģiskie risinājumi un to analīze trauku mazgāšanas iekārtu, kombi katlu, kombi krāšņu, daudzfunkcionālās produktu termiskās apstrādes iekārtu, sous- vide iekārtu un iekārtu produktu īslaicīgai uzturēšanai siltumā, ātrās dzesēšanas iekārtu darbībā. To ietekme uz tehnoloģiskajiem procesiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas: iegūtas zināšanas par jaunākajām tehnoloģijām ēdināšanas uzņēmumu iekārtu darbībā; prasmes: iegūtās prasmes palīdz, analizējot iegūtās zināšanas, izmantot jaunākās tehnoloģijas noteikta tehnoloģiskā procesa realizēšanai konkrētajā iekārtā; kompetences: iegūtās kompetences palīdz izmantot iegūtās zināšanas un prasmes tehnoloģisko procesu analizēšanai ēdināšanas uzņēmumā, lai, izvēloties atbilstošo tehnoloģiju, varētu uzlabot un pilnveidot ražošanas procesu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Jaunāko tehnoloģiju pielietojuma nozīme SĒU darbības racionalizācijā un pilnveidē, to attīstības tendences.
2 Kupola un plūsmas tipa trauku mazgāšanas iekārtas, to darbības pamatprincipi.
3 Mazgāšanas procesa kontroles tehnoloģijas trauku mazgāšanas iekārtu darbībā.
4 Kombi katli, to darbības pamatprincipi.
5 Temperatūras kontroles un automātiskās dzesēšanas tehnoloģijas kombi katlu darbībā.
6 Optimizētā enerģijas patēriņa un personalizētās kontroles tehnoloģijas kombi katlu darbībā.
7 Kombi krāsnis, to darbības pamatprincipi.
8 Darba kameras "klimata" kontroles tehnoloģijas kombi krāšņu darbībā.
9 "Inteliģentās" produktu un ēdienu gatavošanas tehnoloģijas kombi krāšņu darbībā.
10 Gatavo ēdienu retermalizācijas un iekārtas automātiskās tīrīšanas tehnoloģijas kombi krāšņu darbībā.
11 Datorizētās kontroles sistēmas kombi katlu un kombi krāšņu darbībā.
12 Daudzfunkcionālās produktu termiskās apstrādes iekārtas, to darbības pamatprincipi.
13 Gatavošanas procesa kontroles tehnoloģijas daudzfunkcionālo produktu termiskās apstrādes iekārtu darbībā.
14 Sous-vide tehnoloģijas sous-vide iekārtu darbībā.
15 Iekārtas produktu gatavošanai un īslaicīgai uzturēšanai siltumā. Darba kameras klimata kontroles tehnoloģijas to darbībā 16 Ātrās dzesēšanas iekārtas, to darbības pamatprincipi. Dzesēšanas procesa kontroles tehnoloģijas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jānokārto praktiskais darbs un kontroldarbs.
Obligātā literatūra
1. Ruciņš M. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas. No idejas līdz tās realizēšanai. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2001. - 918 lpp.
2. Rational SelfCooking Center/ Руководство по эксплутации. Landsberg a. Lech: MediaDesign and Services, 2004.- 71 с.
3. Vario Cooking Center/ Anleitung. Frankfurt am Main: Frima Deutschland GmbH, 2006.- 36 S. 4. CVAP/ Technology made simple. Louisville: Winston Industries, 2006.- 73 P.
Papildliteratūra
1. Katsigris C., Thomas Ch. Design and Equipment for Restaurants and Foodservice. 3.Edition. A Management View. NewYork: John Willey & Sons Inc., 2009. - 603 P.
2. Radiet vērtības ar Metos/ Metos aprīkojuma katalogs 2008-2009. Kerava: Metos Oy Ab, 2007.- 419 lpp. 3. Sous-vide solutions/ Culinary Equipment for "sous-vide" and "cook & chill". Allentown: Julabo East Inc., 2001.- 12 P.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Rational. Das Unternehmen der Koche. http://www.rational-online.com 2. Metos kitchen intelligence. http://www.metos.com
Piezīmes
Studiju kurss iekļauts PTF akadēmiskajā maģistra studiju programmas "Pārtikas zinības" B daļā.