Kursa nosaukums | Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu ražošanas organizācija |
Kursa kods | PārZ5013 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Mārtiņš Ruciņš |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Kursa mērķis ir iepazīstināt ar ēdināšanas uzņēmumu izveidošanu un darba organizāciju tajos. Kursā sniegta informācija par normatīvajiem aktiem, kas reglamentē sabiedriskās ēdināšanas ražošanas procesus un pakalpojumu sniegšanu, labas higiēnas prakses būtību. Kursā tie ietverti arī ēdināšanas uzņēmumu izveides, iekārtošanas un aprīkošanas jautājumi, veltot uzmanību iekārtām, optimālas ražošanas plūsmas, procesa izstrādei. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Apgūstot kursu, studentiem nostiprināsies priekšstats par ēdināšanas uzņēmumu kvalitatīvo darbību, atbilstoši likumdošanas nostādnēm, un tehnoloģisko procesu lomu tajā, analizējot dažādu iekārtu mijiedarbību tehnoloģiskajos procesos. Studenti pratīs patstāvīgi analizēt un vērtēt juridiskās prasības un profesionālos aspektus sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darbībā un gatavo ēdienu nekaitīguma nodrošināšanā. Kursa apguves rezultātā, tiem būs kompetence uztura gatavošanas higiēnas aspektos, kuri tieši saistīti ar nekaitīgas pārtikas un patērētāja veselības garantēšanu, tās veicinās labāku citu maģistra studiju plānā esošo kursu apguvi. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Normatīvie akti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.
2 Eiropas Parlamenta un Padomes regulas. 3 Labas higiēnas prakses vadlīnijas. 4 LR likumdošanas normatīvie akti. 5 Paškontroles sistēma ēdināšanas uzņēmumos. 6 Seminārs. paškontroles sistēmas izstrāde un ieviešana uzņēmumā. 7 Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu projektēšana un izveide. 8 Seminārs. Problēmu risināšana jauna ēdināšanas uzņēmuma izveidē vai esošā renovācijai. 9 Ražošanas programmas izstrādāšana. 10 Darba drošības prasības sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. 11 Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas, to funkcionalitāte un pielietojums tehnoloģiskajos procesos. 12 Tehnoloģisko iekārtu atbilstības novērtēšana. 13 Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas, to funkcionalitāte un pielietojums tehnoloģiskajos procesos. 14 Prakt.darbs. Darba aizsardzības instrukciju izstrāde dažādu tehnoloģisko iekārtu drošai izmantošanai. 15 Seminārs. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtu pareizas izvēles un izmantošanas principi. 16 Prakt.darbs. Ražošanas telpu aprīkošana ar nepieciešamām tehnoloģiskām iekārtām, iekārtu izvēle, aprēķini, pamatojums. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Kredītpunktu iegūšanai ir jāizpilda visi praktiskie darbi un tie jāaizstāv, aktīvi un sekmīgi jāpiedalās semināros. Studiju kursa gala atzīmi veido praktiskie darbi (30%), atzīmes par piedalīšanos semināros un diskusiju tēmas prezentēšanu (10%) un starppārbaužu testu (50%) un mutiskā eksāmena rezultāts (10%). | |
Obligātā literatūra | |
1. Ruciņš M., Meilngaile A. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmu ražošanas organizācija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 175 lpp.
2. Ruciņš M. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas. No idejas līdz tās realizēšanai. Jelgava: LLU, 2001. 918 lpp. Ir LLU FB ~ 100 eks. 3. Labas higiēnas prakses vadlīnijas atklāta un slēgta tipa ēdināšanas uzņēmumiem [tiešsaiste] [skatīts 27.02.2012.]. Pieejams: http://www.zm.gov.lv/doc_upl/Vadlinijas_slegta_tipa_SEU_final.pdf un http://www.zm.gov.lv/doc_upl/vadlinijas2.pdf |
|
Papildliteratūra | |
1. Ruciņš M. Profesionālās lielvirtuvju iekārtas. 2.izdevums. Mācību līdzeklis. CD ROM.
2. Design and equipment for restaurant and foodservice. A management view. Edit. by Katsigris C., Thomas C. New York: John Willey & Sons, 2005. 576 p. 3. Eiropas Parlamenta un Padomes regulas 178/2002, 852/2004, 1935/2004 un 1774/2002 [tiešsaiste] [skatīts 27.02.2012.]. Pieejams: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2002R0178:20060428:LV:PDF http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004R0852:20040520:LV:PDF http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:338:0004:0017:lv:PDF http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002R1774:LV:HTML |
|
Piezīmes | |
Obligātais kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās. |