Excel
Kursa nosaukums Jaunu pārtikas produktu izstrāde
Kursa kods PārZ4050
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 6.75
Kopējais stundu skaits kursā 182.25
Lekciju stundu skaits 8
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Kursa apstiprinājuma datums 20/02/2013
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Tatjana Ķince
Dr. sc. ing., asoc. prof. Dace Kļava
Dr. sc. ing., Daiga Kunkulberga

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju projekts strukturēts atbilstoši jaunu produktu veidošanas etapiem. Ideju posmā students no vairākām idejām izvēlas vienu, kurai prototipu izstrādes posmā izstrādā izvēlēto pārtikas produktu tehnoloģiju un pamato produktu tehnoloģisko operāciju izvēli. Produktu attīstības posmā students nosaka produkta un ražošanas procesa kvalitātes rādītājus, veic nepieciešamos izejvielu un gatavā produkta aprēķinus un izvēlas atbilstošas iekārtas. Komercializācijas posma pamatā ir pārdošanas plāna izstrāde un projekta ekonomiskā pamatojuma un novērtēšanas metodiskie pamatprincipi.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc studiju projekta izstrādes studentiem būs:
• zināšanas jaunu produktu izstrādē, ietverot izvēlēto produktu ražošanas tehnoloģiju un iekārtu komplektāciju, atbilstoši plānotajai pārstrādes jaudai, pārtikas nekaitīguma sistēmas principu ievērtēšanu un ekonomisko izmaksu kalkulēšanu uzņēmuma saimnieciskās darbības izvērtēšanā;
• prasmes studiju procesā gūto atziņu pielietojumam tehnoloģijas/iekārtu/uzņēmējdarbības un ekonomikas jautājumu risināšanai jaunu produktu izstrādē; • kompetence jaunu pārtikas produktu izstrādē, kvalitātes uzraudzībā un tehnoloģijas tehniskā risinājuma izvēlē un uzņēmējdarbības problēmu risināšanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju projekta raksturojums, sadaļas, prasības to izstrādei. Ievads tehnoloģiskā projektēšanā.
2 Tēmas izvēle un pamatojums.
3 Ideju posms. Ideju atlase. Pārtikas produktu pamatojums, uzturvērtības un kvalitātes rādītāju raksturojums.
4 Prototipu izstrādes posms. Jauno pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas izvēle, parametru un režīmu apkopojums.
5 Produktu attīstības posms. Ražošanas tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles organizācija uzņēmumā.
6 Tehnoloģisko iekārtu izvēle, energoresursu: ūdens, tvaika, elektrības aprēķins.
7 Iekārtu noslodzes grafika izveide.
8 Grafiskā daļa: Tehnoloģisko iekārtu shēma.
9 Gatavās produkcijas sagatavošana realizācijai.
10 Preces pārdošanas dizaina izstrāde.
11 Preces pārdošanas plāns un stratēģija.
12 Preču pārdošanas veicināšanas pasākumu plānošana.
13 Nozīmīgāko ražošanas rādītāju aprēķins, peļņas un zaudējumu diagrammas izveide.
14 Secinājumu un priekšlikumu izstrāde.
15 Studiju projekta noformēšana. 16 Studiju projekta iesniegšana un aizstāvēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Studiju kursā semestra laikā studenti piedalās semināros, izstrādā un aizstāv studiju projektu. Studiju kurss noslēdzas ar ieskaiti ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija: māc. grām. Jelgava: LLU, Pārtikas tehnoloģijas fak., 2002. 247. lpp.
2. Kunkulberga D., Ruža A.. Kviešu un rudzu graudu uzturvērtība un izmantošana maizes ražošanā. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2008. 55 lpp.
3. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava : LLU, 2000. 524 lpp. 4. Vedļa A. Ceļvedis uzņēmējdarbībā: teorētiskā ievirze, testi, metodikas, aprēķini, semināri, diskusiju jautājumi. Rīga: Petrovskis & Ko, 2002. 490 lpp.
Papildliteratūra
1. Metodiskie norādījumi kursa darbu, diplomprojekta, bakalaura un zinātniskā darba izstrādei. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Pārtikas tehnoloģijas katedra. Jelgava: LLU, 2004. 49 lpp.
2. Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā: monogrāfija. L. Dukaļskas un S. Muižnieces-Brasavas redakcijā; Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Jelgava : LLU, 2012. 192 lpp. 3. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. Zinātniskais redaktors Indriķis Muižnieks. 2. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Forbes (Latvijas izd.) Forbes. Dibinātājs un izdevējs: "SK Media" SIA. Nr. 1 (jūn. 2010)- Rīga: SK Media, 2010- . ISSN 1691-6018. 2. Food Science and Technology. Published by Elsevier Science. ISSN (printed): 0023-6438. ISSN (electronic): 1096-1127. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
Piezīmes
Obligātais studiju kurss PTF studiju programmas „Pārtikas zinības” studentiem.