Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Restorāni
Kursa kods PārZP047
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 18
Kopējais stundu skaits kursā 486
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 486
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. paed., doc. Sandra Īriste

Priekšzināšanas
PārZ2006, Mikrobioloģija un higiēna II
PārZ2057, Uztura gatavošanas tehnoloģija I
PārZ2058, Uztura gatavošanas tehnoloģija II
PārZ3024, Tehnoloģiskās iekārtas II
PārZ3076, Ražošanas organizācija un vadība
Kursa anotācija
Profesionālā prakse notiek ēdināšanas uzņēmumos, kur studenti iepazīstas ar dotā uzņēmuma ražošanas un apkalpošanas organizāciju, tehnoloģiskā procesa īpatnībām, darba organizāciju dažādās darba vietās, personāla pienākumiem, tehnoloģisko dokumentāciju. Praksi veido datu vākšana saskaņā ar prakses uzdevumiem un analīzes darbs uzņēmumā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• zināšanas – pārzina un pielieto profesionālo terminoloģiju vismaz divās svešvalodās, ir izpratne par darba tiesiskām attiecībām un vispārējām higiēnas prasībām pārtikas apritē saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī zināšanas par darba drošību un aizsardzību saistītos jautājumos; praktikantam lietošanas līmenī ir zināšanas saskarsmes pamatprincipu ievērošanā.
• prasmes – prot integrēt iegūtās zināšanas; pilnveido sociālās prasmes saskarsmē ar klientiem, prot organizēt viesu apkalpošanas procesu atbilstoši viesmīlības uzstādījumiem un komersanta specifikai; prot organizēt savu darbu un strādāt komandā; • kompetence – spēj atklāt un analizēt aktuālas praktiskās problēmas, veic informācijas vākšanu un izpēti, pamatojoties uz kuru formulē lēmumus darbības efektivitātes paaugstināšanai.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Prakses uzņēmuma vispārīgs raksturojums, organizatoriskā struktūra - 1 nedēļa
2.Uzņēmuma izejvielu, produktu, tirgus raksturojums – 1 nedēļa
3.Ražošanas tehnoloģisko procesu analīze - 1 nedēļa
4.Piegādātāju, ēdienkartes analīze – 1 nedēļa
5.Izejvielu sagādes un uzglabāšanas procesu izvērtējums – 1 nedēļa
6.Izejvielu pirmapstrādes un ēdienu gatavošanas procesa izvērtējums – 1 nedēļa
7.Tehnoloģisko iekārtu nodrošinājuma izvērtējums – 1 nedēļa
8.Sanitārhigiēnisko prasību ievērošanas izvērtējums – 1 nedēļa
9.Personālvadības izvērtējums – 1 nedēļa
10.Darba aizsardzības prasības uzņēmumā – 1 nedēļa
11.Darba organizācijas un tehnoloģiskās dokumentācijas izvērtējums – 1 nedēļa 12.Mārketinga vadības analīze – 1 nedēļa
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaiti saņem, ja: nostrādāta prakse un izstrādāts un aizstāvēts prakses pārskats
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Izstrādā prakses pārskatu (20-30 lpp.)
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa kopīgo vērtējumu veido: rakstisks prakses pārskats – 70 punkti; prakses vadītāja uzņēmumā izsniegtais raksturojums – 10 punkti; pārskata aizstāvēšana – 20 punkti Prakse tiek ieskaitīta, ja students iegūst vismaz 60% no maksimālā punktu skaita
Obligātā literatūra
1.Baraban R.S. Durocher J.F. Successful restaurant design. New Jersey: John Wiley & Sons, 2010, 304 p.
2.Freijers V. Tūrisma mārketings: uz tirgu orientēta tūrisma mikroekonomikas un makroekonomikas pārvaldība. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2011, 621 p.
3.Forands I. Viesnīcas menedžments. Rīga: Latvijas Izglītības fonds, 2011, 232. lpp.
3. Handbook on Tourism Product Development. Madrid: World Tourism Organization, 2011, 139 p. 4.Lingebērziņš Ē. Tūrisma uzņēmuma vadīšana kultūras atšķirību kontekstā. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2017, 271 lpp.
Papildliteratūra
1.Scanlon N.L. Catering management. Hoboken New Jersey: Wiley, 2013, 262 p.
2.Millere I., Medne L., Riekstiņa-Dolģe R. Rokasgrāmata ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2007, 176 lpp. 3.Vanaga V. Viesu apkalpošana. Rīga: Biznesa augstskola Turība, 2009, 144 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
-
Piezīmes
Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība, 8. semestris (NL) – LKI līmenis – 6.