Excel
Kursa nosaukums Ražošanas organizācija
Kursa kods PārZ4045
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 41
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. oec., Ingrīda Millere

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa ietvaros studenti iegūst izpratni par ēdināšanas uzņēmumu veidiem, to atšķirībām, ražošanas procesa un ēdināšanas uzņēmumu struktūru. Tas sniedz zināšanas par pārtikas produktu ražošanas tehnoloģisko procesu norisi ēdināšanas uzņēmumos, to ietekmējošiem faktoriem, ražošanas plānošanas un organizācijas pamatprincipiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas - ir izpratne par vispārējām higiēnas prasībām pārtikas apritē saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī zināšanas par darba organizāciju ēdināšanas uzņēmumos; prasmes - prot analizēt un organizēt ražošanas tehnoloģisko procesu atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma specifikai; prot orientēties ēdināšanas uzņēmuma darbību reglamentējošo likumdošanas normatīvo aktu prasībās; kompetence - spēj analizēt un izvērtēt ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģisko procesu; atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma darbības specifikai.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ēdināšanas uzņēmumu nozīme. Ēdināšanas uzņēmumu ražošanas un apkalpošanas funkciju raksturojums.
2 Ēdināšanas uzņēmumu pazīmes, veidi, iedalījums, to raksturojums.
3 Ražošanas procesa norise ēdināšanas uzņēmumos. Ražošanas procesu struktūra.
4 Ražošanas procesu struktūra.
5 Ēdināšanas uzņēmumu ražošanas organizāciju formas, to ietekmējošie faktori.
6 Ēdināšanas uzņēmuma struktūra, telpu raksturojums.
7 Ražošanas plānošanas pamatprincipi. Ražošanas programma.
8 Pārtikas produktu uzglabāšanas vietu iedalījums, to raksturojums.
9 Ražošanas telpu raksturojums. Prasības ražošanas telpām.
10 Darba organizācija pirmapstrādes telpās. Sakņu, gaļas, zivju un olu pirmapstrādes cehu raksturojums.
11 Darba organizācija galīgās apstrādes telpās. Auksto, karsto cehu raksturojums.
12 Darba organizācija sadalē, bārā.
13 Personāla, administratīvo telpu raksturojums.
14 Sanitāro telpu raksturojums.
15 Darba organizācija trauku mazgātuves. Atkritumu savākšanas organizācija. 16 Tehnoloģiskā projekta būtība, sastāvdaļas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt uzrakstītiem 3 kontroldarbiem, iizstrādātam un aizstāvētam referātam, iesniegtiem 2 terminu skaidrojumiem, kursa darba udevumu lapai.
Obligātā literatūra
1. Baraban R.S. Durocher J.F. Successful restaurant design. 3rd ed. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2010. 304 p.
2. Rokasgrāmata ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem I. Millere, L. Medne, R.Riekstiņa-Dolģe u.c. Sastādījusi I. Millere. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2007. 176 lpp.
3. Vārna J. Ražošanas organizēšana. Rīga: Valters un Rapa, 2004. 295 lpp. 4. Walker J. R. The restaurant: from concept to operation. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2007. 493 p.
Papildliteratūra
1. Klauss A. Kontrolings. A -Z skaidrojošā vārdnīca. Rīga: Preses nams, 2000. 255 lpp.
2. Rūrāne M. Ražošana. Rīga, Turības mācību centrs, 1998. 125 lpp. 3. Ruciņš M. Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iekārtas. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2001. 918 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Kvalitāte : žurnāls par kvalitāti un kvalitātes vadīšanu. Rīga : Latvijas Kvalitātes asociācija. Pieejams sākot no 1998. gada. ISSN 1407-7671. 2. Гостиница и ресторан : бизнес и управление = Hotel & restaurant: business and management : журнал для профессионалов. Москва: Международная ассоциация гостиниц и ресторанов (IH&RA). Pieejams sākot no 2005. gada.
Piezīmes
Obligātais kurss PTF studiju programmas "Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība" studentiem pilna un nepilna laika studijās.