Excel
Kursa nosaukums Jaunākās metodes konditorejas izstrādājumu ražošanā
Kursa kods PārZ4031
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Iepazīties ar jaunākām izejvielām miltu konditorejas izstrādājumu ražošanā, to sastāvu, īpašībām. Apgūt izstrādājumu gatavošanas teorētiskos pamatus, to laikā notiekošos procesus. Iegūt zināšanas par defektu rašanās cēloņiem un novēršanas iespējām, izstrādājumu ražošanas reglamentējošiem dokumentiem un iespējamo risku.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Higiēnas prasības pārtikas ražošanas uzņēmumos. Prakstiskie darbi.
2 Rauga mīklas izstrādājmi, to pildījumi.
3 Rauga mīklu veidi, to gatavošana, izstrādājumu cepšnana.
4 Kārtainās mīklas gatavošana un izstrādājumu raksturojums.
5 Rauga kārtainās mīklas.
6 Biskvīti, biskvīta masu putošanas paņēmieni, priekšrocības, trūkumi. Praktiskie darbi.
7 Sviesta biskvīti un olbaltuma masas izstrādājumi.
8 Pārbaudes tests.
9 Plaucētās masas gatavošana un izstrādājumi.
10 Taukos vārītie izstrādājumi.
11 Smilšu mīklas izstrādājumi.Praktiskie darbi.
12 Smilšu mīklu veidi.
13 Pildījumi un piedevas konditorejas izstrādājumu ražošanai.
14 Marcipāna masas izstrādājumi.
15 Tortu un desertu gatavošana. 16 Pārbaudes tests.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite. Priekšmeta ietvaros studenti piedalās visos praktiskajos darbos, atbild uz jautājumiem par atbilstošo tēmu. Nokavētos praktiskos darbus atstrādā. Priekšmeta noslēdzošais posms - ieskaites darbs (tests).
Obligātā literatūra
1. E.Gavriļenko. Sanitārija un higiēna pārtikas aprites uzņēmumos. Biznesa augstskola Turība, SIA, Rīga, 2003., 112 lpp.
2. A.Bicāne. Jaunā konditora rokasgrāmata. I daļa, Biznesa augstskola Turība, SIA, Rīga, 2002., 248 lpp. 3. A.Bicāne. Jaunā konditora rokasgrāmata. II daļa, Biznesa augstskola Turība, SIA, Rīga, 2002., 208 lpp.
Papildliteratūra
1. E.Schild. Der junge Bäcker. Fachbuchverlag Dr.Pfanneberg & Co.Gießen. Band 1,. 1989., S.338. 2. E.Schild. Der junge Bäcker. Fachbuchverlag Dr.Pfanneberg & Co.Gießen. Band 2,. 1989., S.479.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Žurnāli “IEVA”, “Mūsmājas”.
2. Žurnāls “Tirgotājs”.
3. Žurnāls “Supermārkets”. 4. Žurnāls “Gastromāns”.
Piezīmes
Izvēles priekšmets PTF pārtikas produktu tehnoloģijas specialitātes akadēmiskai un profesionālai studiju programmai IV kurss, I semestris.