Excel
Kursa nosaukums HACCP pārtikas apritē
Kursa kods PārZ4017
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti apgūst ražošanas paškontroles sistēmas (HACCP) teorētisko zināšanu pamatkursu, iemācās gūtās teorētiskās zināšanas pielietot praktisko HACCP pētījumu veikšanai. Rezultātā studenti izstrādā HACCP plānu konkrēta pārtikas produkta ražošanas tehnoloģiskajam procesam, identificējot kritiskos kontroles punktus, izstrādājot monitoringa procedūras un nepieciešamo korektīvo darbību plānu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ievads HACCP sistēmā.
2 HACCP pētījuma teorētiskais pamatojums.
3 Darba uzdevuma definējums. Produkta apraksta izveidošana.
4 HACCP pētījuma izejas datu bāzes veidošana.
5 Darba uzdevuma definējums. Produkta apraksta izveidošana.
6 Procesu etapu diagrammas konstruēšana
7 Riska cēloņu analīze.
8 Potenciālo riska cēloņi identificēšana, kontroles procedūru izstrāde.
9 KKP noteikšana un kritisko robežu noteikšana.
10 Monitoringa procedūru izstrāde. Koriģējošo darbību plāns.
11 HACCP sistēmas dokumentācija.
12 HACCP sistēmas izvērtēšana.
13 Audita plāns.
14 HACCP sistēmas darbības pārskatīšana.
15 Praktiski ieteikumi uzsākot HACCP pētījumu. 16 Izstrādātā HACCP plāna aizstāvēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt izstrādātiem visiem praktiskajiem darbiem un aizstāvētam HACCP plānam.
Obligātā literatūra
1. Food quality and safety systems. A training manual on food hygiene and the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) system. Rome: FAO, 1998, 232 p.
2. Dillon M. & Griffith C. How to HACCP, an illustrated guide. M.D. Associates Cleethorpes Enterprise Centre, Grimsby, South Humberside, 1995, 83 p.
3. Mortimer S., Wallace C.. HACCP - A practical approach. London: Chapman and Hall, 1994, 4. Neyts K., Vermeiren L., Devlieghere F., Devebere J. Good Manufacturing Practice and HACCP.Ghent University, 2000, 40 p.
Papildliteratūra
1. Melece L. Kas ir HACCP? Rīga: KIF “Biznesa komplekss”, 1996, 38 lpp.
2. Paškontrole uzņēmumā. Rīga: Latvijas Tirgotāju asociācija, 2002, 28 lpp.
3. Codex Alimentarius. Volume 1A. General Princiles of Codex Alimintarius Roma 1997. 4. Guide to hygiene within the Fish industry. Germany: Fachpresse Verlag, 2000, 71 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Žurnāls "Kvalitāte". Rīga: Latvijas Kvalitātes asociācija. 2. "Пищевая промышленность". Москва: Пищевая промышленность".
Piezīmes
Priekšmets iekļauts PTF pārtikas produktu tehnoloģijas un ēdināšanasa un viesnīcu uzņēmējdarbības specialitātes studiju programmas izvēles daļā, 7.semestrī.