Excel
Kursa nosaukums Pārtikas sensorā novērtēšana
Kursa kods PārZ4013
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iepazīstas ar sensoro fizioloģiju, sensorām metodēm un testiem, to izmantošanu produktu novērtēšanā, paraugu sagatavošanu, vērtēšanu, rezultātu analizēšanu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas būtība.
2 Sensorās fizioloģijas pamati: oža (deguns, tā uzbūve, smaržas uztveršana).
3 Sensorās fizioloģijas pamati: garša (garšas pumpuri, garšas kārpiņas, garšas uztveršana, pamatgaršas).
4 Sensorās fizioloģijas pamati: redze, tauste, dzirde, komplesā sajūta garša+smarža.
5 Jūtīguma slieksnis.
6 1.kontroldarbs. Siekalu nozīme produktu vērtēšanā.
7 Diskriminējošās metodes (trīsstūra tests, divi no trim tests, divi no pieciem tests).
8 Diskriminējošās metodes (pāru salīdzināšanas tests, sarindošanas tests).
9 Raksturojošās metodes: skalu metodes (pakāpju skala, līnijskala, proporciju skala).
10 Raksturojošās metodes: aprakstošās analīžu metodes, laika- intensitātes metode.
11 Emocionālās (patērētāju) metodes: pāru salīdzināšanas izvēles tests, sarindošanas tests.
12 2.kontroldarbs. Emocionālās metodes: hēdoniskā skala.
13 Emocionālo metožu izmantošana sensoro problēmu risināšanā.
14 Sensoro analīžu rezultātus ietekmējošās psiholoģiskās kļūdas un fizikālie apstākļi.
15 Vērtēšanas paraugu sagatvošana un izsniegšana. 16 3.kontroldarbs - tests.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jānostrādā laboratorijas darbi un jāiesniedz ziņojumi par laboratorijas darbu rezultātiem; jāuzraksta trīs kontroldarbi.
Obligātā literatūra
1. Strautniece E., 2004. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana, LLU, PTF, Jelgava
2. Дуборасова Г. Ю. 2001.Сенсорный анализ пищевых продуктов. Дегустация вин. Изд. "Маркетинг", Москва. 3. Ogden L.V., Sensory Evaluation of Dairy Products in Dairy Science and Technology Handbook. Vol.1. Principles and Properties, VCH Publishers, Inc., New York, 1993, 157-277
Papildliteratūra
1. Milgaard, M., Civille, G.V., Carr, B.T., 1999. Sensory Evaluation Techniques, 3rd ed. . CRC Press, Inc. Boca Raton, Florida. 2. E.Strautniece Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Emocionālo metožu rezultātu novērtēšana. Metodiskais materiāls, PTF, Jelgava, 2000.-21.lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Journal of Food Technology 2. Journal of Food Science
Piezīmes
Priekšmets iekļauts Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studiju programmā "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" obligātās daļas 5. semestrī.