Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Valsts eksāmens
Kursa kods PārZ4010
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
Kursa apstiprinājuma datums 13/04/2021
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Inga Ciproviča
Dr. sc. ing., prof. Tatjana Ķince
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa
Dr. sc. ing., Daiga Kunkulberga
Dr. oec., prof. Andra Zvirbule

Priekšzināšanas
PārZ3008, Pārtikas procesi un iekārtas II
PārZ3015, Graudi, to pārstrāde I
PārZ3072, Zivis, to pārstrāde
PārZ4003, Piens, tā pārstrāde II
PārZ4005, Gaļa, tās pārstrāde II
PārZ4006, Graudi, to pārstrāde II
PārZ4015, Augļi, dārzeņi, to pārstrāde II
VadZ3057, Uzņēmējdarbība pārtikas rūpniecībā
Kursa anotācija
Studiju procesā iegūto zināšanu koncentrēts izklāsts pārtikas produktu: piena, gaļas, zivju, augļu-dārzeņu, alus, spirta, maizes, miltu un cukura konditorejas izstrādājumu gatavošanas tehnoloģijās, iekārtās un uzņēmējdarbībā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajās niansēs, produktu kvalitātes nodrošināšanā, lietojot piemērotus apstrādes procesus, iepakojumu un ievērtējot uzglabāšanas apstākļus – eksāmena biļetes teorētiskie jautājumi.
Prasmes pārtikas produktu tehnoloģisko procesu raksturojumā, iekārtu izvēlē, to komplektācijā un darbības skaidrojumā – eksāmena biļetes praktiskie jautājumi. Kompetence izvēlētās ražošanas tehnoloģijas nozīmei produkta kvalitātes nodrošināšanā – eksāmena biļetes aprakstošā daļa.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Vispārīgās rekomendācijas valsts eksāmenam.
2 Pārskata lekcijas "Piens, tā pārstrāde".
3 Pārskata lekcijas "Piens, tā pārstrāde".
4 Pārskata lekcijas "Gaļa, tās pārstrāde".
5 Pārskata lekcijas "Gaļa, tās pārstrāde".
6 Pārskata lekcijas "Zivis, to pārstrāde".
7 Pārskata lekcijas "Augļi, dārzeņi, to pārstrāde".
8 Pārskata lekcijas "Graudi, to pārstrāde".
9 Pārskata lekcijas "Graudi, to pārstrāde".
10 Pārskata lekcijas "Procesi un iekārtas".
11 Pārskata lekcijas "Procesi un iekārtas".
12 Pārskata lekcijas "Pārtikas iepakošana".
13 Pārskata lekcijas "Piens, tā pārstrāde".
14 Pārskata lekcijas "Ekonomika un uzņēmējdarbība".
15 Pārskata lekcijas "Ekonomika un uzņēmējdarbība". 16 Eksāmens.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Rakstisks eksāmens. Eksāmena uzdevumu veido teorētiskie un praktiskie jautājumi, kā arī aprakstošā daļa.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studenti patstāvīgi gatavojas eksāmenam saskaņā ar konsultācijās sniegto informāciju.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Eksāmena vērtējums ir atkarīgs no eksāmena uzdevumu izpildē iegūto punktu skaita. Students sekmīgu atzīmi eksāmenā var saņemt, ja iegūto punktu skaits ir vismaz 66.
Obligātā literatūra
1. Abizāre V. Ievads uzņēmējdarbībā: mācību līdzeklis. Rīga: RaKa, 2004. 140 lpp. 2. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 248 lpp. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L.Dukaļskas redakcijā. Jelgava: LLU, 2000. 524 lpp. 3. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2003. 670 lpp. 4. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes gatavošanas tehnoloģija. Rīga: RTU izdevniecība, 2010. 289 lpp.
Papildliteratūra
1. Zvejnieks A. Nodokļi un nodevas. Rīga: RTU, 1998. 562 lpp.
Piezīmes
Obligātais kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna un nepilna laika studentiem