Kursa nosaukums | Bioloģiskās lauksaimniecības produkti |
Kursa kods | PārZ4004 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
Lekciju stundu skaits | 6 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 10 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., asoc. prof. Jeļena Zagorska |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iepazīstas ar bioloģiskās lauksaimniecības dzīvnieku un augu valsts produktu ieguvi, pirmapstrādi, uzglabāšanu un pārstrādi. Iegūst vispārīgu priekšstatu par bioloģiskās lauksaimniecības produktu atšķirībām no konvencionālā saimniekošanā iegūtā, to ražošanu reglamentējošiem dokumentiem un iespējamo risku. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc studijām studentam būs:
• teorētiskās zināšanas par bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ieguvi un kvalitāti; • prasmes: vērtēt bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūto produktu kvalitāti; • kompetence: vērtēt būtiskas atšķirības bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā iegūtām izejvielām un produktiem. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Bioloģiskās lauksaimniecības raksturojums, būtība, pamatprincipi.
2 Bioloģiskā lauksaimniecība kā jauns saimniekošanas veids. 3 Bioloģiskās lauksaimniecības attīstības iespējas un perspektīvas Pasaulē un Eiropā. 4 Bioloģiskā lauksaimniecība un situācija Latvijā. 5 Bioloģisko lauksaimniecību reglamentējoša likumdošana Eiropā un Latvijā. 6 Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ieguve. 7 Bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūta piena kvalitāte, tā pārstrādes nosacījumi. 8 Bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūtas gaļas un olu kvalitāte, to pārstrādes nosacījumi. 9 Bioloģiskās lauksaimniecības dzīvnieku valsts pārtikas produktu ražošanā pielietojamie pārstrādes procesi 10 Bioloģiskās lauksaimniecības dzīvnieku valsts pārtikas produktu ražošanā atļauto pārtikas piedevu raksturojums. 11 Bioloģiskās lauksaimniecības dzīvnieku valsts pārtikas produktu ražošanā atļauto ražošanas palīglīdzekļu raksturojums. 12 Bioloģiskās lauksaimniecības augu valsts pārtikas produktu iegūšanas īpatnības. 13 Bioloģiskās lauksaimniecības augu valsts pārtikas produktu ražošanā pielietojamie pārstrādes procesi un režīmi. 14 Bioloģiskās lauksaimniecības produktu iepakošanas veidi un materiāli. 15 Bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu marķēšana, atpazīstamība. 16 Ieskaites darbs. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Sekmīgi uzrakstīts paredzētais ieskaites darbs, ieskaitīts patstāvīgais darbs - referāts. | |
Obligātā literatūra | |
1. Jemeļjanovs A. Lauksaimniecības dzīvnieki un to produkcija bioloģiskā lauksaimniecībā. /Monogrāfija Sigulda: SIGRA, 2006. 296 lpp.
2. Organic cereals and pulses. Ed. by Younie, D. Taylor, B.R. Weelsh, J.P.and Wilkinson J.M. UK: Chalcombe, 2002. 178 p. 3. Padomes Regula (EK) Nr. 834/2007 (2007. gada 28. jūnijs ) par bioloģisko ražošanu un bioloģisko produktu marķēšanu. [tiešsaiste] [skatīts 04.11.2011.]. Pieejams: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:189:0001:0023:LV:PDF |
|
Papildliteratūra | |
1. Ozola L. Pārtikas piedevas. Rīga: SIA NEO, 2003. 112 lpp.
2. Komisijas Regula (EK) Nr. 1881/2006 (2006. gada 19. decembris) ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos. [tiešsaiste] [skatīts 04.11.2011.]. Pieejams: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:364:0005:0024:LV:PDF 3. Komisijas Regula (EK) 1662/2006 (2006.gada 6. novembris) ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku. [tiešsaiste] [skatīts 04.11.2011.]. Pieejams: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:320:0001:0010:LV:PDF |
|
Piezīmes | |
Izvēles kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes maģistrantūras studiju programmas “Pārtikas zinātne” studentiem. |