Excel
Kursa nosaukums Ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģiskais projekts
Kursa kods PārZ3098
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
Kursa apstiprinājuma datums 20/04/2023
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis - gūt izpratni par ražošanas procesa strukturēšanu ēdināšanas uzņēmumos. Tas sniedz zināšanas par produktu ražošanas tehnoloģisko procesu norisi ēdināšanas uzņēmumos, to ietekmējošiem faktoriem, ražošanas plānošanas un organizācijas pamatprincipiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zina ražošanas darba organizāciju dažāda veida ēdināšanas uzņēmumos. Zina vispārējās higiēnas prasības pārtikas apritē iesaistītajos ēdināšanas uzņēmumos, atbilstoši spēkā esošajiem tiesību aktiem - kursa darbs. Spēj analizēt un plānot ražošanas darbu atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma konceptam - kursa darbs. Izprot ēdināšanas uzņēmuma darbības kopsakarības - kursa darbs. Spēj orientēties ēdināšanas uzņēmumu darbību reglamentējošās likumdošanas normatīvo aktu prasībās - kursa darbs. Spēj patstāvīgi izstrādāt ēdināšanas uzņēmuma tehnoloģisko projektu, kas sevī ietver ražošanas procesa norisi, tehnoloģisko iekārtu aprēķinus atbilstoši ražošanas jaudai, grafisku attēlojumu - kursa darbs. Spēj prezentēt un pamatot ražošanas procesa izvēli atbilstoši ēdināšanas uzņēmuma darbības specifikai - kursa darbs.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Kursa darba tēmas pamatojuma izstrāde – 4 stundas
2.Ēdināšanas uzņēmuma raksturojums – 4 stundas
3.Ražošanas jaudas aprēķins – 24 stundas
4.Izejvielu uzglabāšanas vietu / telpu aprēķins – 4 stundas
5.Ražošanas telpu aprēķins – 16 stundas
6.Palīgtelpu aprēķins – 4 stundas
7.Viesu telpu aprēķins – 4 stundas
8.Tehnoloģiskā projekta skice – 12 stundas
9.Ražošanas procesa apraksts – 6 stundas
10.Tehnoloģiskā projekta prezentēšana un aizstāvēšana – 2 stundas

Nepilna laika neklātienes studijās visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, tiek īstenotas pilnā apjomā
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite ar atzīmi vērtējumu veido: sekmīgi izstrādāts un aizstāvēts kursa darbs.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Students izstrādā un aizstāv kursa darbu “Ēdināšanas uzņēmuma X tehnoloģiskais projekts” (apjoms 50 lpp.).
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studiju kursa vērtējumu veido: kursa darba aprēķinu daļas izstrāde, tai skaitā ražošanas procesa detalizēts apraksts - 60%, kursa darba grafiskās daļas izstrāde - 30%, kursa darba aizstāvēšana -10%.
Obligātā literatūra
1.Baraban R.S. Successful restaurant design. 3rd ed. Hoboken, NJ: John Wiley&Sons, 2010. 304 p.
2.Chris T. Design and Equipment for Restaurants, and Foodservice: a management. 4th ed. Hoboken, NJ: John Wiley&Sons, 2014. 515 p.
3.Cīpla V. Ēdināšanas uzņēmuma aprīkojums. Rīga: Jumava, 2011. 94 lpp.
4.Shock P.J., Sgovio C., Stefanelli J.M. On premise catering: hotels, convention centers, arenas, clubs, and more. 2nd ed. Hoboken, NJ: John Wiley&Sons, 2011. 484 p. 5. Ēdināšanas uzņēmumu vadītāja rokasgrāmata. LLU, 2017. 254 lpp. [Tiešsaiste] [Skatīts 19.04.2023.] Pieejams: https://llufb.llu.lv/LLUgramatas/PTF/Edinasanas_uzn_vad_rokasgramata.pdf
Papildliteratūra
Walker J. The restaurant: from concept to operation. 7th ed. Hoboken, NJ: John Wiley&Sons, 2014. 492 p.
Piezīmes
Obligāts kurss pirmā cikla profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība