Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Diplomprojekts |
Kursa kods | PārZ3097 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 18 |
Kopējais stundu skaits kursā | 486 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 486 |
Kursa apstiprinājuma datums | 22/03/2023 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. Evita Straumīte |
|
Priekšzināšanas | |
Ekon4011, Uzņēmējdarbība pārtikas rūpniecībā PārZ2004, Pārtikas procesi un iekārtas I PārZ3002, Piens, tā pārstrāde I PārZ3003, Gaļa, tās pārstrāde I PārZ3008, Pārtikas procesi un iekārtas II PārZ3015, Graudi, to pārstrāde I PārZ3018, Augļi, dārzeņi, to pārstrāde I PārZ3072, Zivis, to pārstrāde |
|
Kursa anotācija | |
Diplomprojekta izstrādes mērķis ir studiju procesā iegūto teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apvienojums diplomprojekta izstrādei, kas apliecinātu studiju procesā iegūtās kompetences inženiera pārtikas un dzērienu tehnoloģijā kvalifikācijas ieguvei. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pārzin pārtikas uzņēmumu projektēšanu, ietverot izvēlēto produktu ražošanas tehnoloģiju un iekārtu komplektāciju, atbilstoši plānotajai pārstrādes jaudai, pārtikas nekaitīguma sistēmas principu ievērtēšanu un ekonomisko izmaksu kalkulēšanu uzņēmuma saimnieciskās darbības izvērtēšanā – diplomprojekta apraksta daļa.
Prot izmantot studiju procesā gūto atziņu pielietošanu tehnoloģijas/iekārtu/uzņēmējdarbības un ekonomikas jautājumu risināšanai uzņēmuma projektēšanā – aprēķini, rasējumi un praktiskais darbs. Spēj patstāvīgi plānot pārtikas uzņēmumu, jaunu produktu izstrāde un kvalitātes uzraudzība – diplomprojekta aizstāvēšana. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Vispārīgie norādījumi diplomprojekta izstrādei. Tēmas izvēle un pamatojums. Produktu sortimenta izvēle. – 10 h
2 Produktu pamatojums, kvalitātes rādītāju raksturojums, produktu enerģētiskā vērtība. Pārtikas produktu aprēķini, receptūras. – 30 h. 3 Tehnoloģijas izvēle un parametru, režīmu apraksts, pamatojums. Ražošanas tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles organizācija uzņēmumā. – 30 h. 4 Izejvielu raksturojums, kvalitātes rādītāji, iegādes biežums, potenciālo piegādātāju izvērtējums. Uzglabāšanas apstākļi. – 12 h. 5. Tehnoloģisko iekārtu izvēle, pamatojums un raksturojums. Iekārtu noslodzes grafika izveide. Energoresursu: ūdens, tvaika, elektrības aprēķins. Palīgmateriāli un tara. – 30 h 6. Kvalitātes sistēmas izvēle, apraksts, analīze un tās izstrāde projektētajam uzņēmumam. – 10 h. 7. Produktu virzība tirgū: 7.1. Iepakojums, uz tā sniegtās informācijas analīze. Iepakojuma materiālu izvēle un raksturojums. Produkta etiķetes parauga izstrāde. – 15 h. 7.2. Uzņēmuma darbības realizēšanai nepieciešamo ekonomisko aprēķinu veikšana. Marketinga plāns un stratēģija. Peļņas un zaudējumu aprēķins. SVID analīze. – 10 h. 8. Praktiskais darbs. – 20 h 9. Grafiskās daļas: iekārtu tehnoloģiskās shēmas ar kvalitātes parametru kontroles vietām un uzņēmuma plāns ar ražošanas cehu un palīgtelpām. – 25 h. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Pilnībā izstrādāts diplomprojekts, kas saņēmis pozitīvu recenzenta atzinumu (vismaz 4 balles). Diplomprojekts tiek publiski aizstāvēts Valsts pārbaudījumu komisijas atklātā sēdē. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Studenti patstāvīgi izstrādā diplomprojekta praktisko darbu, kas saistīts ar diplomprojekta tēmu. Praktiskais darbs pamato izvēlētās tēmas aktualitāti un produkta nepieciešamību. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Diplomprojekta vērtējums tie aprēķināts kā vidējais aritmētiskais no Valsts pārbaudījumu komisijas locekļu individuāla vērtējuma. Students diplomprojektu ir aizstāvējis, ja atzīme nav zemāka par 4. | |
Obligātā literatūra | |
Noformēšanas noteikumi referātu, prakses atskaišu, kursa projektu/darbu, diplomprojektu, bakalaura un maģistra darbu izstrādei. [tiešsaiste] [skatīts 04.04.2023] Pieejams: https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Noformesanas_noteikumi_2020_PTF.pdf Metodiskie norādījumi profesionālās studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem diplomprojektu izstrādei. [tiešsaiste] [skatīts 04.04.2023] Pieejams: https://www.ptf.llu.lv/sites/ptf/files/2021-02/Diplomprojekta_metodiskie%20noradijumi_2021.pdf | |
Papildliteratūra | |
Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas redakcijā, Jelgava: LLU, 2000. 524 lpp.
Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 248 lpp. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Rīga: RTU izdevniecība, 2010. 289 lpp. |
|
Piezīmes | |
Otrā līmeņa profesionālā studiju programma „Pārtikas produktu tehnoloģija” |