Excel
Kursa nosaukums Vīna kultūra
Kursa kods PārZ3096
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 10
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 6
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 19/10/2021
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., doc. Rita Riekstiņa-Dolģe
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir sniegt zināšanas par dažādu reģionu vīniem un to tradīcijām, un attīstīt praktiskās iemaņas vīna servēšanā un saderības veidošanā ar ēdieniem. Izstrādātie patstāvīgie darbi sniedz padziļinātākas zināšanas par noteikta reģiona vīniem un to saderību ar ēdieniem. Laboratorijas darbos studenti iegūst padziļinātas praktiskās iemaņas ēdienu un vīna saderības veidošanā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zina vīna reģionus, raksturīgākās vīnogu šķirnes un vīna veidus – kontroldarbs. Zina vīna servēšanas un ēdienu/ vīna saderības pamatus – kontroldarbs. Spēj parādīt un pielietot zināšanas par vīnu servēšanu, vīna raksturojumu un ēdienu/saderību - semināri, patstāvīgais darbs. Spēj gatavot dažādus ēdienus un servēt tos ar atbilstošu vīnu – laboratorijas darbi. Spēj patstāvīgi veikt kāda vīna reģiona izpēti - patstāvīgais darbs.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Ievadlekcija. Vīna vēsture, vīna veidi, iedalījums un populārāko vīnogu šķirņu raksturojums – 2 h.
2.Vecās pasaules vīndarīšanas reģionu vīni – 2 h.
3.Jaunās pasaules vīni – 2 h.
4.Augļu – ogu vīni – 1 h.
5.Vīna servēšanas un pasniegšanas pamatnosacījumi – 1 h.
6.Ēdiens un tā saderība ar vīnu – 2 h.

Semināri un patstāvīgie darbi:
1. Seminārs: Vīna un ēdienu saderība – 2 h.
2. Seminārs. Dzirkstošie vīni – 2 h.
3. Seminārs: Latvijas augļu ogu vīnu raksturojums – 2 h.

Laboratorijas darbi:
1.laboratorijas darbs – Vīna servēšanas pamati 2 h; ēdienu un vīna saderības pamatprincipi 2 h.
2. laboratorijas darbs – Uzkodas un vīna saderība 4 h.
3. laboratorijas darbs – Pamatēdienu un vīna saderība 4 h.
4. laboratorijas darbs – Desertu un vīna saderība 4 h.
1. kontroldarbs – Vīna vēsture, veidi, vīndarīšanas reģioni, populārāko vīnogu šķirņu un vīnu raksturojums. 2. kontroldarbs – Vīna servēšana, vīna un ēdienu saderība.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaiti ar atzīmi veido:
•sekmīgi uzrakstīti 2 kontroldarbi;
•izstrādāts un prezentēts 1 patstāvīgais darbs; •izstrādāti 4 laboratorijas darbi un iesniegtas atskaites par attiecīgā laboratorijas darba tematiku.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Patstāvīgajā darbā studenti veic kāda izvēlētā vīndarīšanas reģiona vīnu raksturojumu un analīzi. Darba apjoms līdz 7 lpp. To iesniedz elektroniskā veidā. Darbu prezentē studējošo grupā (prezentācijas laiks – līdz 10 min).
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Ieskaiti ar atzīmi veido kontroldarbu vērtējumi (70%), patstāvīgā darba vērtējums (30%), laboratorijas darbi ar vērtējumu - ieskaitīts. Kontroldarbā iegūst sekmīgu vērtējumu (4 balles), ja puse (50%) to satura ir atbildēts pareizi. Laboratorijas darbu atskaites un patstāvīgo darbu novērtē saskaņā ar noteikto vērtēšanas kārtību.
Obligātā literatūra
1.Ugaglia A. A. , Cardebat A., Corsi J.C. , Corsi A.The Palgrave Handbook of Wine Industry Economics, Handbook of wine industry economics,
Cham : Palgrave Macmillan, 2019.542 p.
2.Epstein B.S., Strong, Sweet & Dry: a guide to Vermouth, Port, Sherry, Madeira and Marsala / London: Reaktion Books, 2020, 263 p. 3.Ball R. The Philosophy of wine, London: British Library Publishing. 2019. 105 p.
Papildliteratūra
1.Lorencs V. Vīna un garšu pasaulē, Jumava, 2019. 152.lpp.
2.Gasnjē V. Kā izvēlēties vīnu. Vīnziņa padomi, Zvaigzne ABC, 2008. 352 lpp. 3.Vesons D. Vīni un ēdieni, Zvaigzne ABC, 2009. 176 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1.Starptautiskās vīna organizācijas mājaslapa [Tiešsaiste] [Skatīts 15.10.2021.] Pieejams:
https://www.oiv.int
2.Latvijas vīnziņu asociācijas mājaslapa [Tiešsaiste] [Skatīts 15.10.2021.] Pieejams: https://www.sommelier.lv/
3.Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrība [Tiešsaiste] [Skatīts 15.10.2021.] Pieejams: http://www.vindaris.lv/
4.PTO mājas lapa / Vīna un gastronomijas tūrisms [Tiešsaiste] [Skatīts 15.10.2021.] Pieejams: https://www.unwto.org/gastronomy-wine-tourism
Piezīmes
Brīvās izvēles kurss profesionālā bakalaura studiju programmā Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība, akadēmiskā bakalaura studiju programmā Pārtikas kvalitāte un inovācijas, 2. līmeņa profesionālā augstākās izglītības studiju programma Pārtikas produktu tehnoloģija.