Excel
Kursa nosaukums Deserti
Kursa kods PārZ3095
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 8
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 4
Laboratorijas darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 45
Kursa apstiprinājuma datums 20/10/2021
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Ph.D., doc. Liene Jansone
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir sniegt zināšanas par desertiem un to daudzveidīgo klāstu, un attīstīt praktiskās iemaņas dažādu desertu gatavošanā. Studiju kursa ietvaros studenti iepazīstas ar desertu gatavošanā izmantoto daudzveidīgo pārtikas produktu klāstu, izzina dažādu desertu gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības un desertu kultūrvēsturisko un etnisko piederību. Izstrādātais patstāvīgais darbs, sniedz padziļinātākas zināšanas par kādas konkrētas tautas desertiem, savukārt praktisko pieredzi dažādu desertu gatavošanā, studenti iegūst laboratorijas darbos.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pārzina profesionālo terminoloģiju – kontroldarbi, praktiskie darbi, laboratorijas darbi. Zina desertu gatavošanas tehnoloģiju – kontroldarbi, praktiskie darbi. Spēj gatavot desertus, pielietojot dažādus tehnoloģiskos risinājumus – laboratorijas darbi. Spēj patstāvīgi izstrādāt pētījumu par konkrētas tautas desertiem – patstāvīgais darbs.
Kursa saturs(kalendārs)
1. Ievadlekcija. Deserti, to loma ēdienkartē / uzturā. Desertu daudzveidīgais klāsts. Desertu gatavošanas vispārīgās tehnoloģiskās īpatnības. Desertu pasniegšanas pamatnosacījumi – 2 h
2. Augļu, ogu, dārzeņu deserti. Vegāniskie deserti - 1 h
1.laboratorijas darbs – augļu, ogu, dārzeņu deserti; vegāniskie deserti – 4 h
3. Piena, piena pārstrādes produktu deserti – 1 h
2.laboratorijas darbs – piena, piena pārstrādes produktu deserti – 4 h
1.praktiskais darbs (diskusija) - deserti etniskajā uzturā - 1 h
2.praktiskais darbs (diskusija) - pasaulē plaši pazīstamie deserti - 1 h
1.kontroldarbs – Desertu gatavošanas vispārīgās tehnoloģiskās īpatnības. Augļu, ogu, dārzeņu, piena un piena pārstrādes produktu deserti
4. Olu deserti – 1 h
3.laboratorijas darbs – olu deserti – 4 h
5. Šokolādes deserti – 1 h
4.laboratorijas darbs – šokolādes deserti – 4 h
6. Miltu konditoreja – 1 h
5.laboratorijas darbs – miltu konditoreja – 4 h
7. Mūsdienīgi tehnoloģiskie risinājumi desertu gatavošanā – 1 h
6.laboratorijas darbs – mūsdienīgi tehnoloģiskie risinājumi desertu gatavošanā – 4 h
3.praktiskais darbs (seminārs) - latviskie deserti - 1 h
4.praktiskais darbs (seminārs) - deserti pasaulē un to pētniecības būtiskākās atziņas - 1 h 2.kontroldarbs – Olu, šokolādes deserti. Miltu konditoreja
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaiti ar atzīmi veido:
•sekmīgi uzrakstīti 2 kontroldarbi;
•izstrādāts un prezentēts patstāvīgais darbs; •izstrādāti 6 laboratorijas darbi un iesniegtas atskaites par attiecīgā laboratorijas darba tematiku.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Patstāvīgā darbā veic vienas tautas desertu izpēti, tos analizējot gan pēc ģeogrāfiskā, gan kultūrvēsturiskā aspekta, norādot raksturīgākos pārtikas produktus un desertu gatavošanas tehnoloģijas (apjoms līdz 10 lpp., iesniedz elektroniskā veidā.).
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Ieskaiti ar atzīmi veido kontroldarbu vērtējumi (70%), patstāvīgā darba (30%), laboratorijas darbu vērtējumi - ieskaitīts. Kontroldarbs iegūst sekmīgu vērtējumu (4 balles), ja puse (50%) to satura ir atbildēts pareizi. Patstāvīgo darbu, laboratorijas darbus un to atskaites novērtē saskaņā ar noteikto vērtēšanas kārtību.
Obligātā literatūra
1.Bardi C. Deserti. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2013. 320 lpp.
2.Greweling P. Chocolate and confections: formula, theory, and technique for the artisan confectioner. Hoboken, NJ: Jphn Wiley and Sons, 2007. 388 p. 3.Roufs T.G. Swet treats around world: an encyclopedia of food and culture. Santa Barbara: California: ABC, 2014. 623 p.
Papildliteratūra
1.Ansberga Z. Saldējums: deserti un kokteiļi. Rīga: Zvaigzne ABC, 2011. 182 lpp.
2.Feldmane M. Tortes, cepumi, saldēdieni. Rīga: Valters un Rapa, 1936. 160 lpp.
3.Franču deserts: receptes. Rīga: Gulbis, 1994. 159 lpp. 4.Boča S. Augļu deserta kvalitāti ietekmējošie faktori (promocijas darbs). Jelgava: LLU, 2013. 51 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1.Eiropas kulinārais mantojums [Tiešsaiste] [Skatīts 10.10.2021.]
https://www.culinary-heritage.com/regions.asp
2.Journal of Culinary Science & Technology ISSN 1542-8052 (Print); ISSN 1542-8044 (Online)
[Tiešsaiste] [Skatīts 10.10.2021.] https://www.tandfonline.com/toc/wcsc20/current
Piezīmes
Brīvās izvēles studiju kurss profesionālā bakalaura studiju programmā Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība; akadēmiskā bakalaura studiju programma Pārtikas kvalitāte un inovācijas; 2.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma Pārtikas produktu tehnoloģija