Kursa nosaukums | Cittautu virtuve |
Kursa kods | PārZ3057 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Lekciju stundu skaits | 8 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 4 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 12 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 36 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti noklausās lekciju ciklu par dažādu tautu nacionālajām virtuvēm, to raksturīgākajiem pārtikas produktiem, nacionālo ēdienu gatavošanas īpatnībām, tautu tradīcijām. Programmas ietvaros studenti izstrādā patstāvīgo darbu, kurā veic vienas nacionālās virtuves izpēti, un iegūst praktisku pieredzi dažādu tautu nacionālo ēdienu gatavošanā, izstrādājot labotatorijas darbus. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ievadlekcija. Nacionālo virtuvju ietekmējošo faktoru analīze. Patstāvīgā darba uzdevuma analīze
2 Vienojošais un atšķirīgais dažādu tautu uzturā 3 Skandināvijā dzīvojošo tautu uztura tradīcijas 4 Lietuviešu, igauņu tautu nacionālās virtuves raksturojums. LbD Baltijas jūras reģiona tautu ēdieni 5 Slāvu tautu uztura raksturojums un to ietekme uz pasaules kulināriju 6 Ungāru tautas nacionālās virtuve 7 Eiropas tautu uztura īpatnības: angļu, šveiciešu, vāciešu , austriešu 8 Franču tautas nacionālās virtuves īpatnības. LbD Slāvu, eiropas tautu ēdieni 9 Vidusjūras tautu uzturs: spāņi, itāļi, grieķi 10 Turku, ebreju tautu nacionālo virtuvju raksturojums 11 Āzijas tautu uztura īpatnības: indieši, japāņi 12 Taizemes, Korejas tautu nacionālās virtuves. LbD Vidusjūras tautu ēdieni 13 Ķīniešu uztura īpatnības, tās ietekme uz citu nacionālo virtuvju veidošanos 14 Amerikāņu, meksikāņu uzturs 15 Ēdināšanas uzņēmumi dažādās pasaules valstīs 16 Ieskaites darbs. "Ātrās ēšanas" tradīcijas pasaulē. LbD Āzijas tautu ēdieni |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
- pozitīvi nokārtots ieskaites darbs
- patstāvīgā darba ieskaite - laboratorijas darbu izpilde |
|
Obligātā literatūra | |
1. The Theory of Catering. - L.: Holder and Stoughton, 1992. - 492 p
2. Тайбнер Х. Мировая кухня - Лтл. Пресс сор., - 1997ю - 317 с 3. Новоженов Ю.М., Сопина Л.Н Зарубежная кухня - М.: Высш. школа, 1990. - 191 с 4. Дворецкая О. 200 из 1000 популярных блюд восточной и европейской кухни - М.: СП Атскорт, 1992. - 207 с |
|
Papildliteratūra | |
1. Кулинарные традицие мира\ энициклопедия. - М.: Аванта +, 2003. -429 с
2. Zenifer M. Spices and Natural flavourings. - L.:Tiger books international, 1996. - 144 p 3. Hazana M. Itāļu virtuve. - R.: Jumava, 1995. - 217 lpp. 4. Reihters V., Eižens H. Pasaules tautu kulinārija - Ķīna. - R.: Zvaigzme ABC, 2002. - 205 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Gastromāns /- R.: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija "Prospekts"
2. Labu apetīti /- R.:Izd. SIA Lietišķās informācijas dienests 3. Приятного аппетита / Издательский дом "Бурда" / (žurnāls krievu valodā) 4. Good Food / BBC Worldwide Limited / (žurnāls angļu valodā) |
|
Piezīmes | |
Priekšmets iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības profesionālās bakalaura studiju programmas izvēles daļā nepilna laika studiju 8.semestrī. |