Kursa nosaukums | Ražošanas un apkalpošanas organizācija |
Kursa kods | PārZ3054 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas procesi un iekārtas |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmets sastāv no divām daļām: ēdināšanas uzņēmumu ražošanas organizācijas un apkalpošanas organizācijas ēdināšanas uzņēmumos. Studenti noklausās lekciju ciklu par ēdināšanas uzņēmumu, apkalpošanas organizācijas veidiem, uzņēmumu struktūru, ražošanas diversifikāciju, ražošanas organizācijas atbilstību gan tehnoloģiskā procesa prasībām, gan higiēnas prasībām. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 R.Ēdināšanas uzņēmumu funkcijas, veidi. A. Apkalpošanas koncepcija, standarti
2 R.Ražošanas organizācijas formas. A.Ēdienkaršu veidi 3 R.Ēdināšanas uzņēmumu struktūra, ražošanas telpu raksturojums. A. Galda veļas raksturojums, veidi 4 R.1.kontroldarbs. Ražošanas procesu struktūra. A.1.kontroldarbs. Galda trauku veidi 5 R.Normatīvo aktu analīze. A. Galda trauku, piederumu raksturojums 6 R.Tehnoloģisko procesu norise, plūsmas. A. Galda klājumu veidi 7 R.Tehnoloģisko procesa būtība, kursa projekta uzdevums. A..Apkalpojošā personāla struktūra 8 R. Ražošanas plānošana. A.Viesmīļa darba pienākumi 9 R.Izejvielu sagādes organizācija. A.Apkalpošanas veidi dažādos ĒU 10 R.Noliktavu darba organizācija, to aprēķini. A.Norēķināšanās veidi 11 R.2.kontroldarbs.Darba organizācija pirmapstrādes cehos, to apr.. A.2.kontrold. Darba org. tidzn. telpās 12 R.Darba organizācija galīgās apstrādes cehos. A.Speciālās apkalpošanas formas 13 R. Siltumiekārtu aprēķini. A.Speciālās apkalpošanas formas 14 R.Darbu organizācija trauku mazgātuvē, sadalē. A.Banketu veidi 15 R.Darbu organizācija konditorejas cehos. A.Banketu darba organizācija 16 R.Gatavās produkcijas kvalitātes vērtēšana. A.Prasības apkalpojošam personālam |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
R - ,,ražošanas organizācijas"daļā jābūt uzrakstītiem visiem 3 kontroldarbiem A - ,,apkalpošanas organizācijas" daļā jābūt uzrakstītiem visiem 3 kontroldarbiem | |
Obligātā literatūra | |
1. Rūrāne M. Ražošana. Rīga, Turības mācību centrs,1999. – 122 lpp.
2. Радченко Л.А. Организация производства на предприятиях общественного питания. Учебное пособие, Ростов на Дону, Феникс, 2000.-333 с. 3. Э.А.Арустамов, А.С.Ванукевич. Технологическое проектирование предприятий общественного питания.: Москва, Эkономика, 1982. – 208 с. 4. Vanaga V.Viesu apkalpošana. Mācību līdzeklis. R.:Turības mācību centrs, 2000.-152 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
А.Д.Ефимов, Т.Т.Никуленкова и др. Професиональная кухня: сто готовых проектов. М.Издательский дом "Ресторанные ведомости", 2003., 267 с.
2. Kington R., Ceserani V. The teory of catering. London Sydney Auckland, 1992.-156 p. 3. Vanaga V. Galda klāšanas pamatprincipi. Mācību palīglīdzeklis praktisko iemaņu apgūšanai: Rīga, 1999. - 48 lpp. 4. Latvijas likumdošanas akti, kas reglamentē pārtikas apriti |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Žurnāls ,,Gastromāns" | |
Piezīmes | |
priekšmets iekļauts Viesnīcu un ēdināšanas uzņēmējdarbības studiju programmas obligātajā daļā, 7.semestrī. |