Kursa nosaukums | Uztura gatavošanas tehnoloģija |
Kursa kods | PārZ3045 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas procesi un iekārtas |
Kredītpunkti (ECTS) | 9 |
Kopējais stundu skaits kursā | 243 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 243 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmeta mērķis ir ne tikai apgūt pamatzināšanas ēdienu gatavošanā, bet izprast arī fizikāli - ķīmiskos procesus produktos to uzglabāšanā un dažādu tehnoloģisko procesu ietekmē, pielietojot atbilstošus mehāniskos un termiskos apstrādes paņēmienus, sekmējot uzturvielu saglabāšanos. Kursa darbā tiek izstrādāta kāda ēdināšanas uzņēmuma ēdienkarte, tehnoloģiskā dokumentācija. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 L.Miltu, biezpienu ēdienu gatavošana
PD.Apmeklētāju aprēķins 2 L. Putraimu, pākšaugu ēdienu gatavošana 3 L. Zupu gatavošana PD.Porciju skaita aprēķins 4 L. Zupu gatavošana 5 L.1.Kontroldarbs. Mērču gatavošana PD. Ēdienkaršu sastādīšana 6 L. Zivju ēdienu gatavošana 7 L.Zivju ēdienu gatavošana PD. Tehnoloģiskā dokumentācija 8 L. 2.Kontroldarbs. Gaļas pirmapstrāde un pusfabrikātu gatavošana 9 L. Gaļas ēdienu gatavošana PD. Gaļas liemeņa izvērtējums 10 L.Putnu, subproduktu un medījumu ēdienu gatavošana 11 L.3.Kontroldarbs. Saldo ēdienu gatavošana PD. Produktu aprēķins 12 L. Saldo ēdienu un mērču gatavošana 13 L. Auksto ēdienu gatavošana PD. Produktu prečziniskais raksturojums 14 L.Auksto ēdienu gatavošana 15 L.4.Kontroldarbs.Konditorejas izstrādājumu gatavošana PD. Kursa darba aizstāvēšana 16 L.Konditorejas izstrādājumu gatavošana |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
L - lekcijās jābūt uzrakstītiem 5 kontroldarbiem Jābūt izstrādātam kursa darbam atbilstoši metodiskajiem norādījumiem un aizstāvētam. | |
Obligātā literatūra | |
1. Uzturs, 1.daļa.Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki:1998.- 170lpp.
2. Kozule V. Uzturs, 2.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki:2000 - 153 lpp. 3. Kozule V.Uzturs, 3.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki: 2001.- 152 lpp. 4. Сборник рецептур.- М.Экономика, 1998. - 503 с. |
|
Papildliteratūra | |
1. Ekerte A. Lielā pavārgrāmata.- R.:Iljus, 1995.- 437 lpp.
2. The Theory of Catering. - L.: Holder and Stoughton, 1992. - 492 p 3. Stobart T. The cook`s encyclopaedia:ingredients and processec.-L.:Bastford, 1980.- 483 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Gastromāns /- R.: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija "Prospekts"
2. Labu apetīti /- R.:Izd. SIA Lietišķās informācijas dienests 3. Приятного аппетита / Издательский дом "Бурда" / (žurnāls krievu valodā) 4. Good Food / BBC Worldwide Limited / (žurnāls angļu valodā) |
|
Piezīmes | |
Priekšmets iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības profesionālā bakalaura pilna laika studiju programmas obligātajā daļā, 3.semestrī. |