Excel
Kursa nosaukums Uztura gatavošanas tehnoloģija IV
Kursa kods PārZ3026
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti noklausās lekciju ciklu par dažādu tautu nacionālajām virtuvēm, to raksturīgākajiem pārtikas produktiem, nacionālo ēdienu gatavošanas īpatnībām, tautu tradīcijām. Programmas ietvaros studenti izstrādā patstāvīgo darbu, kurā veic vienas nacionālās virtuves izpēti, un iegūst praktisku pieredzi dažādu tautu nacionālo ēdienu gatavošanā, izstrādājot labotatorijas darbus.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ievadlekcija. Nacionālo virtuvju ietekmējošo faktoru analīze. Vienojošais un atšķirīgais dažādu tautu uzturā
2 Pr.d. Uztura internacionlizēšanās
3 Ziemeļvalstu un Baltijas valstu tautu uztura raksturojums
4 Pr.d. Dažādu tautu kopīgo un atšķirīgo iezīmju raksturojums
5 Krievu, ukraiņu, poļu, čehu, slovāku, ungāru tautu uztura raksturojums un to ietekme uz pasaules kulināriju
6 Pr.d. Komplekās ēdienkartes izveide ……… tautas viesim ( 1 dienai)
7 Eiropas tautu uztura īpatnības: angļu, šveiciešu, vāciešu , austriešu, franču
8 Pr.d. Latviešu tautas nacionālās virtuves raksturīgākie pārtikas produkti, to apstrādes veidi
9 Vidusjūras tautu uzturs: spāņi, itāļi, grieķi, turki
10 Pr.d.Kompleksās ēdienkartes izstrāde ………. tautas viesim (1 dienai), iepazīstināšanai ar latviešu nac. virtuvi
11 Amerikāņu, meksikāņu uzturs. Āzijas tautu uztura īpatnības: indieši, japāņi, taizemieši, korejieši
12 Pr.d. Āzijas tautu ēšanas un ēdienu pasniegšanas tradīcijas
13 Ķīniešu uztura īpatnības, tās ietekme uz citu nacionālo virtuvju veidošanos
14 Pr.d. Piedāvājuma ēdienkartes izstrāde ……… ēdināšanas uzņēmumam
15 Ēdināšanas uzņēmumi dažādās pasaules valstīs, "ātrās ēšanas" tradīcijas 16 Pr.d. Citu tautu nacionālo virtuvju ietekme uz latviešu tautas uzturu
Prasības kredītpunktu iegūšanai
•- kontroldarba ieskaite
•- patstāvīgā darba ieskaite •- laboratorijas darbu izpilde
Obligātā literatūra
1. The Theory of Catering. - L.: Holder and Stoughton, 1992. - 492 p
2. Тайбнер Х. Мировая кухня - Лтл. Пресс сор., - 1997ю - 317 с
3. Новоженов Ю.М., Сопина Л.Н Зарубежная кухня - М.: Высш. школа, 1990. - 191 с 4. Дворецкая О. 200 из 1000 популярных блюд восточной и европейской кухни - М.: СП Атскорт, 1992. - 207 с
Papildliteratūra
1. Linde G., Knoblohs H. Labu apetīti. - R.: Liesma, 1972. - 316 lpp.
2. Zenifer M. Spices and Natural flavourings. - L.:Tiger books international, 1996. - 144 p
3. Hazana M. Itāļu virtuve. - R.: Jumava, 1995. - 217 lpp. 4. Gimenes enciklopēdija, 2.sēj.-R.:Latvijas enciklopēdiju redakcija, 1990.- 815 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Gastromāns /- R.: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija "Prospekts"
2. Labu apetīti /- R.:Izd. SIA Lietišķās informācijas dienests
3. Приятного аппетита / Издательский дом "Бурда" / (žurnāls krievu valodā) 4. Good Food / BBC Worldwide Limited / (žurnāls angļu valodā)
Piezīmes
Priekšmets iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības profesionālās bakalaura studiju programmas obligātajā daļā, 5.semestrī.