Kursa nosaukums | Uztura gatavošanas tehnoloģija IV |
Kursa kods | PārZ3026 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas procesi un iekārtas |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti noklausās lekciju ciklu par dažādu tautu nacionālajām virtuvēm, to raksturīgākajiem pārtikas produktiem, nacionālo ēdienu gatavošanas īpatnībām, tautu tradīcijām. Programmas ietvaros studenti izstrādā patstāvīgo darbu, kurā veic vienas nacionālās virtuves izpēti, un iegūst praktisku pieredzi dažādu tautu nacionālo ēdienu gatavošanā, izstrādājot labotatorijas darbus. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ievadlekcija. Nacionālo virtuvju ietekmējošo faktoru analīze. Vienojošais un atšķirīgais dažādu tautu uzturā
2 Pr.d. Uztura internacionlizēšanās 3 Ziemeļvalstu un Baltijas valstu tautu uztura raksturojums 4 Pr.d. Dažādu tautu kopīgo un atšķirīgo iezīmju raksturojums 5 Krievu, ukraiņu, poļu, čehu, slovāku, ungāru tautu uztura raksturojums un to ietekme uz pasaules kulināriju 6 Pr.d. Komplekās ēdienkartes izveide ……… tautas viesim ( 1 dienai) 7 Eiropas tautu uztura īpatnības: angļu, šveiciešu, vāciešu , austriešu, franču 8 Pr.d. Latviešu tautas nacionālās virtuves raksturīgākie pārtikas produkti, to apstrādes veidi 9 Vidusjūras tautu uzturs: spāņi, itāļi, grieķi, turki 10 Pr.d.Kompleksās ēdienkartes izstrāde ………. tautas viesim (1 dienai), iepazīstināšanai ar latviešu nac. virtuvi 11 Amerikāņu, meksikāņu uzturs. Āzijas tautu uztura īpatnības: indieši, japāņi, taizemieši, korejieši 12 Pr.d. Āzijas tautu ēšanas un ēdienu pasniegšanas tradīcijas 13 Ķīniešu uztura īpatnības, tās ietekme uz citu nacionālo virtuvju veidošanos 14 Pr.d. Piedāvājuma ēdienkartes izstrāde ……… ēdināšanas uzņēmumam 15 Ēdināšanas uzņēmumi dažādās pasaules valstīs, "ātrās ēšanas" tradīcijas 16 Pr.d. Citu tautu nacionālo virtuvju ietekme uz latviešu tautas uzturu |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
•- kontroldarba ieskaite
•- patstāvīgā darba ieskaite •- laboratorijas darbu izpilde |
|
Obligātā literatūra | |
1. The Theory of Catering. - L.: Holder and Stoughton, 1992. - 492 p
2. Тайбнер Х. Мировая кухня - Лтл. Пресс сор., - 1997ю - 317 с 3. Новоженов Ю.М., Сопина Л.Н Зарубежная кухня - М.: Высш. школа, 1990. - 191 с 4. Дворецкая О. 200 из 1000 популярных блюд восточной и европейской кухни - М.: СП Атскорт, 1992. - 207 с |
|
Papildliteratūra | |
1. Linde G., Knoblohs H. Labu apetīti. - R.: Liesma, 1972. - 316 lpp.
2. Zenifer M. Spices and Natural flavourings. - L.:Tiger books international, 1996. - 144 p 3. Hazana M. Itāļu virtuve. - R.: Jumava, 1995. - 217 lpp. 4. Gimenes enciklopēdija, 2.sēj.-R.:Latvijas enciklopēdiju redakcija, 1990.- 815 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Gastromāns /- R.: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija "Prospekts"
2. Labu apetīti /- R.:Izd. SIA Lietišķās informācijas dienests 3. Приятного аппетита / Издательский дом "Бурда" / (žurnāls krievu valodā) 4. Good Food / BBC Worldwide Limited / (žurnāls angļu valodā) |
|
Piezīmes | |
Priekšmets iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības profesionālās bakalaura studiju programmas obligātajā daļā, 5.semestrī. |